Dil Derneği İzmir Temsilciliği TÜYAP 23. İzmir Kitap Fuarında

SALON II (Dış Alan)

14.30-15.30

Panel:

“Yazın Sanat Dili Olarak Türkçe”

Yöneten:

Düriye Ayyıldız

Konuşmacılar:

Efdal Sevinçli, Saime Bircan Sak, Onur Akyıl, Ertuğrul Özüaydın

Düzenleyen: Dil Derneği

20 Nisan 2018 Cuma

SALON I (İç Alan)

18.15-19.30

Tören:

Dil Derneği 31 Yaşında - Dil Devrimi Yolunda”

Sunucular:

Helin Su Acar

Ayşe Erkantarcıoğlu

Konuşmacılar:

Gürsel Gezen

Sevgi Özel

Muzaffer Tunçağ

Sema Pekdaş

Katılımcı Okullar:

İzmir Atatürk Lisesi

Özel Çakabey Okulları

Vahdettin Yılmaz Çocuk Şiir Korosu (Karşıyaka Özgiller Dalan İlkokulu Öğrencileri)

Düzenleyen: Dil Derneği

İzmir; kitabı, kitap fuarını, (Son dönemde sayısı yapay olarak arttı. Çakabey Kitap Fuarı/Günleri gibi sahteleri de çıktı.) fuarlarını sever. 23. İzmir Kitap Fuarı önceki yılların ilgisini birkaç kat arttıran bir coşkuyla başladı, bitti. “Yediden yetmiş yediye” görülmeye değer bir katılım, okuyucu vardı. Bazı fuarlarda kalabalık görülür, kuru kalabalık diye nitelenecek bir görüntü oluşur. 23. İzmir Kitap Fuarı için yoğun ilgi; elleri, kolları kitap torbaları ile zor yürüyen, fuardan istediğini, aradığını bulmuş ayrılan İzmir insanı görüntüleri ile tanımlayabiliriz… Yazar-ozan önünde oluşan (kitabına imza attırmak, kitabın yazarıyla heyecanlı tanışma için) kuyruklarla da tanıklanabilirdi.

Dil Derneği sergi yeri iki güzel kitapla karşıladı, konuklarını, üyelerini, okurlarını; Türkçe Sözlük, Yazım Kılavuzunun yeni baskıları. Asıl ilgiyi de onlar gördü dersek abartmış olmayız. Küçük büyük tüm okurlar Türkçe Sözlüğün yeni baskısına ‘dokunup geçti’

Her yıl olduğu gibi (Dil Derneği sergi yeri) buluşmaların, tanışmaların… Coşkulu konuşmaların tanığı olduk. Üyelerimizin çalışmalarımız, etkinliklerimizle ilgili güzel katkıları, istekleri, sözleri ile birlikte soluklandık, umutlandık.

23. İzmir Kitap Fuarında iki etkinliğimiz üyelerimizle, okurlarla buluştu. Düriye Ayyıldız öğretmenimizin yönettiği, konuşmacıları Efdal Sevinçli, Saime Bircan Sak, Onur Akyıl, Ertuğrul Özüaydın olan, panelimizin konusu “Yazın Sanat Dili Olarak Türkçe” idi. Panelimiz, katılımcı ve konuklarımızın ilgisi ile çok yararlı güzel geçti. Panelimizin ilginç bir yönü, özelliği konuşmalar sırasında ortaya çıktı. Konuşmacılarımızın (Efdal Sevinçli, Onur Akyıl) etkinlik sırasında yıllara dayanan bir bağının olduğunu öğrendik. Efdal Sevinçli’nin Onur Akyıl’ın anne ve babasının da öğretmeni olduğu, dolaylı olarak üniversite öğrenimi sırasında Onur Akyıl’ın da öğretmeni olduğu bilgisi (anıların paylaşımı sonrası) ortamı ısıtan, yüzleri güldüren, mutlu anları/yeni anıları yarattı.

22 Nisan Dil Derneğinin kuruluş günü…her yıl olduğu gibi, 23.İzmir Kitap Fuarı Tüyapın (özellikle çalışanlarının) katkısı ile 20 Nisan günü kutladık. Doğum günümüz, kutlama törenimiz, salonu dolduran konuklarımızın, üyelerimizin yoğun ilgisiyle çok güzel, çok coşkulu anlar, anılarla unutulmazlarımız arasında yerini aldı.

20 Nisan Dil Derneği kuruluş günü etkinliğimize katılım ve katkılarından dolayı Konak Belediye Başkanımız Sema Pekdaş’a, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı (eski Konak Belediye Başkanımız) Ali Muzaffer Tunçağ’a, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Günen’e, katılarak destek veren tüm konuklarımıza, üyelerimize çok teşekkür ederiz.

Kuruluş günü törenimize katkı yapan, destek olan Atatürk Lisesi öğretmenlerine (Berrin Gemici), öğrencilerine, velilerine, Çakabey Okulları öğretmen ve öğrencilerine, Özgiller Dalan İlkokulu öğretmeni Vahdettin Yılmaz, ilkokulun en güzel yılında aramıza şiir korosu ile büyük coşku katan, katılan öğrencilerine ve velilerine teşekkürü bir borç bilirim. Dil Derneği İzmir Yürütme Kurulu üyeleri, arkadaşlarım Abdullah Bolulu, Ferzan Sarpkaya, Süheyla Soyteki, Alinatık Güven’e de birlikte çalışmanın güzelliğine katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Son bir teşekkür de iki güzel kızım, iki öğrencime…törenimizin coşkulu geçmesine sunumlarıyla içten katkı sağlayan, sunucularımız Helin Su Acar, Ayşe Erkantarcıoğlu’na, ailelerine çok teşekkür ederim.

23. İzmir Fuarı güzellikleri, tanışmaları, kavuşmaları ardında bırakıp 22 Nisan Pazar günü kapandı. Bir yıl sonrayı düşleyerek gelecek yılı bekleyeceğiz…anılarımız, özlemlerimizle! Kitaplarla dolu günler dilerim.