DİL DERNEĞİ BEŞİR GÖĞÜŞ TÜRK DİLİNİ VE ÇOCUK EDEBİYATINI GELİŞTİRME ÖDÜLÜ AYLA ÇINAROĞLU’NA VERİLİYOR

1999’daki Yalova depreminde yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü” 2000 yılından bu yana dönüşümlü olarak Türkçenin gelişmesine ya da çocuk edebiyatına emek veren dilcilerle yazarlara sunulmaktadır.

Ödülün amacı, Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim/öğretimine, çocuklarımıza verdiği emeği ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ödüle her yıl bu amaç doğrultusunda Türkçeyi oya gibi işleyen bilimciler ve yazıncılar yoğun emek ürünü olan yapıtlarıyla katılmaktadır. Dil Derneği ile Göğüş Ailesi ödülün bu yıl, çocuklar için yazılmış bir “şiir” kitabına verilmesini düşünmüştür.

Dilek Göğüş Ülgüray, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, İnci Gürbüzatik, Dr. Sedat Karagül ve Dr. Özlem Kanat Soysal’dan oluşan seçici kurul ödülü  Mustafa Delioğlu’nun resimlediği Ormana Güzelleme (Hep Kitap Yayınları)  adlı yapıtıyla Ayla Çınaroğlu’na vermeyi oyçokluğuyla kararlaştırmıştır.

1939 yılında Ankara’da doğan Ayla Çınaroğlu 1972 yılından beri çocuklar için yazıyor. 2006 yılında Veli’nin Kurabiyesi  kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin seçimiyle International Board on Books for Young People’ın listesinde yer aldı. 2007 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde adına özel sempozyum düzenlenen Çınaroğlu, 2008 yılında ÇYDDtarafından IBBY Andersen ödülü Türkiye adayı olarak gösterildi.

Ayla Çınaroğlu; 1979 Kültür Bakanlığı Çocuk Yapıtları Yarışması öykü dalında ikincilik, 1982 TOBAV Çocuk Oyunları Yarışmasında başarı, 1984 DE Yayınevi Masal Yarışmasında ikincilik, 1988 Enver Naci Gökşen Öykü Yarışmasında üçüncülük, 1998 Kültür Bakanlığı Çocuk Filmi Senaryosu Yarışmasında ikincilik ödüllerinin sahibidir.

Tasarım alanında ise 1998 Kültür Bakanlığı En İyi Tasarlanmış Kitap yarışmasında ikincilik ve üçüncülük ödülünü almıştır.

Yapıtlarıyla dünyamızı zenginleştirmeye devam eden yazarımız Ayla Çınaroğlu’nu kutluyoruz.

Ayla Çınaroğlu’na ödülü 12 Şubat 2019 salı günü, saat 18.00’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılacak törenle sunulacaktır.

Belin Çelebi'nin sunacağı törende açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Beşir Göğüş'ün torunu Defne Ülgüray Anter yapacak.

Ödül sunumunun ardından Öykücan Yavşan (soprano), Tuğçe Dağlı (piyano) ve Duru Yavşan (gitar) bir dinleti sunacaklar.

Yazar Attila Şenkon'un "Burnuma Uzatılan Parmaklar" başlıklı seslenişinin ardından küçük bir ağırlamamız var.

Her yıl 12 Şubatta doğum gününü kutladığımız Dilci, Yazar ve Eğitimci Beşir Göğüş’ün 104. doğum gününü bu yıl da üyelerimizin, dilseverlerin katılımıyla kutlayacağız. Bütün dilseverler çağrılıdır.