AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
SEÇİL KARAL AKGÜN ile "Ord. Prof. ENVER ZİYA KARAL"

 

Şubat ayında Dil-Ekin Söyleşimizin konuğu Prof. Dr. Seçil Karal Akgün’dü. 28 Şubatta derneğimizde gerçekleşen söyleşide Akgün bizimle “Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kuruluş öyküsünü paylaştı, Enver Ziya Karal’ın yaşamının ve onurlu bir görev olan Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin müze haline getirilişinin öyküsünü anlattı.

Enver Ziya Karal’ın yaşamöyküsünün anlatıldığı görsel sunumun ardından; Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezinin Karal Ailesinin isteği, Başkent Üniversitesinin katkıları ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın desteğiyle kurulduğunu anlatan Seçil Karal Akgün, babasının 1942 yılında kaleme aldığı Türkiye Cumhuriyeti Tarihi kitabının uzun yıllar lise ve üniversitelerde ders kitabı olarak okutulduğunu söyledi. 

Enver Ziya Karal’ın Kosova’da doğumundan ailenin Türkiye’ye göçüne, parasız yatılı okuduğu Edirne Lisesinden devlet bursuyla Fransa’ya gönderilişine ve oradaki tarih eğitimine, İstanbul Üniversitesinde başlayan akademik yaşamının Ankara Üniversitesine, orada dekanlık ve rektörlük görevlerine, 12 Eylülde kapatılan Türk Tarih Kurumu Başkanlığına uzanan yaşamöyküsünü kısaca paylaşan Seçil Karal Akgün; babasının ve annesi Tarih Öğretmeni Fatma Karal’ın en çok gurur duyduğu görevin, 1953 yılında 2 ay içinde Atatürk’ün Selanik’teki evinin restore edilerek müze haline getirme görevi olduğunu belirtti.

Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezinde Enver Ziya Karal’ın kütüphanesine ait 10 bin kitap bulunduğunu, bu sayıya 5 bin kitap daha eklendiğini, merkeze ayrıca Karal’ın tuttuğu notlar ve arşivinin, çok sayıda bilgi ve belgenin aktarıldığını belirten Akgün babasının Harf Devrimi öncesi tuttuğu notların Latin abecesiyle yazılmış olmasının ilginç olduğunu söyledi. Kitaplardan ve arşivden herkesin, özellikle de gençlerin yararlanmasını istediklerini vurgulayan Akgün, merkezdeki en eski kitabın 1876 basım tarihli olduğunu belirtti.  


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter