TEMMUZ 2019 - 377. SAYI
İsmet İNÖNÜ
XIII. TÜRK DİL KURULTAYI

Dil Kurultayı Konuşması Metni

Bu mutlu günde, beni huzurunuza çıkarmak olanağı verdiği için Türk Dil Kurumuna yürekten şükranlarımı sunarım. (Alkışlar) Atatürk'ün bizden ayrılmasından sonra geçen süre içinde Türk Dil Kurumunun çalışması, Tarih Kurumu ile beraber, memleketimiz için çok verimli ve çok övünülecek bir doğru yolda gelişmiştir. Türk Dil Devrimi diyebileceğimiz yeni atılım, tarihimizin, gelişmemizin ulusal bir toplum olarak kendi benliğimize kavuşmamızın temel şartı olmuştur ve bu şart geçen 40 yıl içinde başarıyla yürümüştür. (Alkışlar.) Harf Devriminden hemen sonra kurulan Dil Kurumu, Atatürk'ün yakın ilgisiyle temel emniyet şartlarına kavuşmuştur. Millî mücadelenin sonu alınır alınmaz ilk akla gelen ihtiyaçlardan birisi Türk dilini millîleştirmekti.
Yazının tümü için tıklayınız: Başyazı

XIII. Türk Dil Kurultayı / İsmet İNÖNÜ

Dünden Gelen Öykücülüğümüz / Öner YAĞCI

Sağaltımevi / Yüksel PAZARKAYA

Göğsünde Delik Taşıyan Adam / Erendiz ATASÜ

Öykünün Gücü Dilinde / M. Sadık ASLANKARA

Ucu Belirsiz Yolculuk / Ayla ÇINAROĞLU

“Büyükler” İçin Çocuk Öyküleri-1 / Habib BEKTAŞ

Kırık / Zerrin SARAL

Kol Düğmeleri / İclal NUR

Tozda Ayak İzleri / Handan TAN

Dostoyevski Ölmeli / Halit PAYZA

Sela / Yusuf ÇAĞLAR

GERÇEKLER YANSIMALAR / Haz: Güneş ÇAKMAKOĞLU

·         Dil-Ekin Söyleşisi: Cumhuriyet Kızı Özden Toker babası İsmet İnönü’yü anlattı.

·         Gürhan Uçkan Şiir Ödülü Cihan Adıman’ın.

·         Bize Gelenler.

Desen / Zerrin SARAL