DİL DERNEĞİ İLE ÇANKAYA BELEDİYESİ 87. DİL BAYRAMINI BİRLİKTE KUTLUYOR

Mustafa Kemal Atatürk, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu, tüzelkişiliği olan bir dernek olarak kurmuş ve Dil Devrimini başlatmıştır. Türk Dil Kurumu (TDK), Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ilk Türk Dili Kurultayını 26 Eylül 1932’de Dolmabahçe Sarayında toplamıştır. Bilim ve sanat insanlarının yanı sıra yurdun her yerinden, her inanç ve kökenden yurttaşların da katıldığı kurultayda 26 Eylül, “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.

Atatürk, eliyle yazdığı “vasiyetnamesi”nde Türk Tarih ve Dil Kurumlarını güvence altına almış; ancak hukuk tanımaz 12 Eylülcüler Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun “vasiyetnamesi”ni çiğnemiş, kurumları kapatmıştır. Bu hukuk ayıbı 36 yıldır silinememiştir. Bu hukuk ayıbına karşın Atatürk’ün başlattığı, onlarca yurtseverin emek verdiği Dil Devrimi engellenememiştir; bugün dilimize devrimle kazandırılan yüzlerce sözcük devrim karşıtlarınca da kullanılmaktadır. Demek ki dilde devrim başarılı olmuştur. Günümüzde Türkçenin eğitim ve öğretimini belirleyecek tüm kural ve kurumlarda, Türkçenin gücüne ve olanaklarına güvenmeyen; bilimsel verileri ve bilimcileri dışlayan uygulamalar sürmektedir. Ne yazık ki inancı baskın kılan anlayıştan en ağır biçimde etkilenen alan eğitimdir; öncelikle ortak iletişim aracımız Türkçemizdir. İşte böyle bir ortamda 26 Eylül 2019’da 87. Dil Bayramını kutlayacağız.

Dil Derneği ile Çankaya Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği 87. Dil Bayramı töreninde Kurtuluş Savaşı kahramanı ve Lozan Barış Antlaşmasının öncüsü İsmet İnönü’ye saygımızla İnönü Vakfı’na; cumhuriyetçi gençlerin yolunu açan Türkân Saylan’ın ulusa armağanı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezine; yine çocuk ve gençlerin bilimsel akılla eğitimine emek veren Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ne; çocuk yazınımızın güçlü kalemi üyemiz Aytül Akal’a; Köy Enstitülü öğretmen, üyemiz Ali Kınacı’ya; ailesine, kendisine yöneltilen çirkin sataşmalara karşın barışçıl bir dil kullanan üyemiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na onur ödülleri sunulacaktır. Aynı törende 1995’ten bu yana sürdürdüğümüz Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü bu yıl çeviri dalında sahibini bulacaktır. 87. Dil Bayramı coşkumuz, değerli Yazar Sunay Akın’ın gösterisiyle taçlanacaktır.

26 Eylül 2019 Perşembe günü, 87. Dil Bayramını Anıtkabir’de (saat 14.00’te) laik cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e saygı sunumuyla başlatacağız. Aynı gün Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezinde (saat 18.00’de) Sanatçı Ali Nihat Yavşan sunacağı; Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ile Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in açış konuşmalarını yapacağı 87. Dil Bayramı törenine bütün yurtseverler çağrılıdır. Bireylerin, kitle örgütlerinin katılımı, Atatürkçü düşünceye inancımızı,  87. Dil Bayramı coşkumuzu katlayacaktır. En içten saygılarımızla.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Sevgi Özel