DİL DERNEĞİ’NE “CUMHURİYETE DEĞER KATANLAR” ÖDÜLÜ

Dil Derneği, Çankaya Belediyesi tarafından Cumhuriyetin ilanının 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen “Cumhuriyete Değer Katanlar” ödülüne layık görüldü.

Ödül töreni 25 Ekim 2019 Cuma günü saat 19.00’da Çankaya Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yapıldı. Törende açış konuşmalarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen yaptı.

Atatürk'ün kurduğu en değerli kurumlardan Türk Dil Kurumu'nun 12 Eylül darbesi ile içinin boşaltılmasına karşı çok sayıda aydını bir araya getirerek dilimize, Türkçemize sahip çıkan ve bu konuda verdiği mücadele nedeniyle ödüle layık görülen Dil Derneği adına ödülü dernek başkanı Sevgi Özel aldı.

Dil Derneği yanında diğer “Cumhuriyete Değer Katanlar” ödülleri de sahiplerini buldu. Çankaya Belediyesince yapılan açıklamada ödüllerin veriliş nedeni; “Atatürk’ün ‘Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’ sözünün ışığında CHP’deki görevi ve siyasi yaşama 50 yıllık katkısı, basına, toplumsal hafızaya sağladığı katkı ve mücadele dolayısıyla Altan Öymen’e, tarihimizin ve Cumhuriyetimizin tarihsel birikiminin araştırılması ve anlaşılmasındaki çalışmalarının, yeni kuşaklara aktarılması ve ülke gençliğinin kendi tarihini sevmesine sağladığı katkılardan dolayı Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya, ülkenin en zor zamanlarında, basının büyük bir baskı altında olduğu bir ortamda, halkın taleplerini korkmadan ve yılmadan savunan ve bundan dolayı yargılanmasına rağmen Cumhuriyete sahip çıkmaktan asla geri adım atmayan duruşu dolayısıyla Sözcü gazetesine, Atatürk devrimlerinin ve Cumhuriyetimizin en büyük destekçisi, basınımızın özgürlük okulu, ülkemizin bağımsızlığı için nice aydını ile bedel ödeyen ve hala azim ve kararlılıkla, kurulduğu gündeki ilke ve değerleriyle mücadelesini sürdürmesinden dolayı Cumhuriyet gazetesine, Büyük Atatürk’ün kurduğu en değerli kurumlardan Türk Dil Kurumunun 12 Eylül Darbesi ile içinin boşaltılmasına karşı çok sayıda aydını bir araya getirerek dilimize, Türkçemize sahip çıkan ve bu konuda verdiği mücadele dolayısıyla Dil Derneği’ne” şeklinde açıklandı.