AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
DİL DERNEĞİ BEŞİR GÖĞÜŞ TÜRK DİLİNİ VE ÇOCUK EDEBİYATINI GELİŞTİRME ÖDÜLÜ HABİB BEKTAŞ’A TÖRENLE SUNULDU
 

1999’daki Yalova depreminde yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci, Yazar Beşir Göğüş’ün ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü” 2000 yılından bu yana dönüşümlü olarak Türkçenin gelişmesine ya da çocuk edebiyatına emek veren dilcilerle yazarlara sunulmaktadır.

Ödülün amacı, Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim/öğretimine, çocuklarımıza verdiği emeği ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmaktır. Ödüle her yıl bu amaç doğrultusunda Türkçeyi oya gibi işleyen bilimciler ve yazıncılar yoğun emek ürünü olan yapıtlarıyla katılmaktadır.

Bu yıl bir çocuk romanına verilmesi kararlaştırılan ödüle 28 yapıt aday oldu. Dilek Göğüş Ülgüray, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Prof. Dr. Sedat Sever, Ayla Çınaroğlu ve Zekeriya Kaya’dan oluşan seçici kurul ödülü Habib Bektaş’ın Tombik Balık (Tudem Yayınları) adlı yapıtına vermeyi oybirliğiyle kararlaştırdı.

Habib Bektaş’a ödülü 18 Şubat 2018 Pazar günü, saat 16.00’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapılan törenle sunulurken Beşir Göğüş’ün 103. doğum günü de kutlandı.

Belin Çelebi’nin sunduğu ödül töreni Deniz Ülgüray Sungurlu'nun açış konuşmasıyla başladı.  Habib Bektaş’a ödülünün verilmesinin ardından Sevda Cenap And Müzik Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dostluğun Sesi Vokal Grubu bir dinleti sundu.

Çocuklar ve Biz başlıklı açıkoturumda yönlendirici, yazar  İnci Gürbüzatik, konuşmacılar ise Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, yazar/hukukçu Eray Karınca ile akademisyen Belkıs Tekmen oldu.

İnci Gürbüzatik dünyada ve ülkemizde çocukların durumundan, çocuk tacizleri ve evliliklerinden söz ederek Eray Karınca’ya “Çocuklarımızı niye koruyamıyoruz?” sorusunu yöneltti. Eray Karınca özellikle son on yılda çocuk aleyhine çıkarılan yasa ve yönetmeliklere değinerek çocuk tacizi, erken yaşta evlenme ve çocuk doğurma vb. konularda sayısal değerleri paylaştı izleyicilerle.

Yardımcı Doç. Dr. Belkıs Tekmen ise erken çocukluk döneminde değişen anne-baba rolleri ile Türkiye ve dünyadan, özellikle de İskandinav ülkelerindeki okul öncesi eğitimde bizdekinden çok farklı anne-baba rollerinden örnekler verdi.

Sevgi Özel cumhuriyetin kurucu devrim yasalarından uzaklaşılması nedeniyle bütün bu çocuklara ilişkin olumsuzlukların yaşandığını belirterek laik eğitim olmadan olmayacağının altını çizdi. Çocuk istismarı sözünün, sanki yaşanan korkunç olayların üstünü örttüğünü belirterek bunun apaçık cinsel saldırı olduğunu vurguladı ve herkesi çocuklara yapılanlara karşı suskun kalmamaya çağırdı, bu karanlık günlerin böyle gitmeyeceğini ancak karanlık günlerin örgütlü olarak aşılacağını söyledi.     

 Büyükler ve çocuklar için daha pek çok kitap yazacak olan Habib Bektaş’ı içtenlikle kutluyor, katılımcılara bizimle bu özel günü paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.

Habib Bektaş

Üretken bir yazar olan Habib Bektaş, Salihli’de doğdu. Almanya’da ve Türkiye’ de yaşıyor; şiir, roman, öykü ve oyunları hem Türkiye’de hem Almanya’da yayımlanıyor. “Gölge Kokusu” (1999) adlı yapıtı İnkılap Roman Ödülü’ne değer görüldü; bu yapıt “Eylül Fırtınası” adı altında Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlandı. Bektaş, “Cennetin Arka Bahçesi” adlı romanıyla Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü kazandı (2000); bu yapıt Yunancaya da çevrildi. Çocuklar öykü, şiir, romanlarla Türkçenin müziğini içselleştirerek büyüsün isteyen, onlara deyimleri ve atasözlerini de öyküleriyle anlatan Bektaş’ın birçok çocuk kitabı bulunuyor.

 

  • DilDerneğiÖdülTöreni-Sevgi Özel, Habib Bektaş, Dilek Göğüş Ülgüray
  • DilDerneğiÖdülTöreni-1
  • DilDerneğiÖdülTöreni-Dostluğun Sesi
  • DilDerneğiÖdülTöreni-4
  • DilDerneğiÖdülTöreni-5
  • DilDerneğiÖdülTöreni-6


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter