AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
DİL DERNEĞİ ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ GÖNÜL ÇATALCALI’NIN

Ömer Asım Aksoy, 5 Nisan 1898'de Gaziantep'te doğdu. Tıp eğitimini yarıda bıraktı; Fransız işgaline karşı Antep savunmasına katıldı. Ülkesi için savaştı; Tıbbiyede kısa sürede öğrendikleriyle direnişçilere yardım etti. Kurtuluş Savaşının ardından eğitim kurumlarında görev aldı; öğretmenlik, halk mektebinde yöneticilik yaptı; hukuk eğitimini tamamladı. Cumhuriyet savcısı, avukat olarak çalıştı; 1935'te Gaziantep Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 1941’de Atatürk'ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun (TDK’nin) yönetim kurulu üyesi oldu. Dille, özellikle halk ağızlarındaki sözcükler, deyimler ve atasözleriyle ilgilenmesi, ortaokul öğrencisi olduğu günlere dek uzanıyordu. TDK Derleme ve Tarama Kolu Başkanı olarak çok yoğun çalıştı ve onun öncülüğünde ekin dünyamızın temel taşları olan Türkiye'de Halk Ağzından Söz Derleme Sözlüğü (12 cilt) ile Tarama Sözlüğü (8 cilt) ortaya çıktı. Ödünsüz bir Atatürkçüydü; Dil Devriminin ışığında yenileşen Türkçeye çok emek verdi. Düşünceleri ve yapıtları bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Ömer Asım Aksoy’u ölümünün 27. yılında saygıyla anıyoruz.

30 Ekim 1993’te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy’u dilci ve devrimci kişiliğiyle yaşatmak, düşünce ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak için Aksoy Ailesiyle Dil Derneği tarafından düzenlenen, 1995’ten bu yana her yıl başka bir yazınsal yapıta verilen Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nün 2020’de bir romana verilmesi duyurulmuştu. Ödüle 21 roman aday oldu. İnci Aral,  Sadık Aslankara, Turgay Fişekçi, Hidayet Karakuş  ve (aile adına) Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul ödülü, oybirliğiyle Gönül Çatalcalı’nın Hamdüsena Sokağı Kadınları  (Tekin Yayınevi) adlı yapıtına vermeyi kararlaştırdı.

Gönül Çatalcalı Akhisar/ Manisa doğumlu; kendini İzmirli, Karşıyakalı olarak tanıtıyor. Yazmaya öyküyle başladı; romanlarıyla da okura ulaştı. Hamdüsena Sokağı Kadınları, kadın duyarlılığıylatutucu çevrelere, toplumun bugününe ayna tutanbir yapıttır. Çatalcalı’yı kutluyor; yazınımıza Türkçenin gücüyle önemli yapıtlar kazandıracağına inanıyoruz.

Bütün dünyayı ve ülkemizi sarsan covit-19 nedeniyle Ankara’da 26 Eylül 2020’deki 88. Dil Bayramı törenle kutlanamayacaktır. Ülkemiz, Ankaramız sağlıklı günlere eriştiğinde Dil Bayramını coşkuyla kutlayacağımız, Ömer Asım Aksoy’u saygıyla anacağımız ilk törende Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü de değerli Yazar Gönül Çatalcalı’ya sunulacaktır.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Ekim 2024 - 440. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter