19 MAYIS, ULUSAL DİRENİŞİN ADIDIR, TANIMIDIR!

Mustafa Kemal Atatürk, Söylev’ine,1919 yılı Mayısının 19. günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve görünüş” diye başlar ve ülkenin ne durumda olduğunu açık açık anlatır. Yayılmacı devletler halife padişaha tüm isteklerini kabul ettirmiş; yayılmacıya güvenen halkının geleceğini yok sayan saray, ordunun dağılmasına, yurdun her köşesinin işgaline izin vermiştir. Halk yokluk ve yoksunluk içindedir; ama umutsuz ve umarsız değildir. Mustafa Kemal’e ve silah arkadaşlarına inanan yurtseverler umarsızlığa yenilmez. Sonsuza dek bağımsız ve özgür yaşamak isteyen halk yurdun her köşesinde Kuvayımilliye olarak şahlanıp görkemli bir Kurtuluş Savaşı verir. İşte 19 Mayıs, yayılmacıya ve kendini yok sayan saltanata karşı onurlu bir direnişin başladığı gündür. Bu onurlu direnişin önderi Mustafa Kemal’dir!

19 Mayısta başlayan ulusal direniş, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşuyla taçlandı. Yayılmacılar, bir ulusu yok edemedi. Mustafa Kemal’in önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Kulluktan kurtulup yurttaş kimliği kazanan, seçme ve seçilme hakkı alan kadın ve erkekler; kılık kıyafeti, ölçüsü takvimi, yazısı ve diliyle yepyeni bir yaşama başladı. Kendi bezini, ekmeğini, şekerini üreterek imparatorluğun borcunu da ödedi; yayılmacıya ödün vermedi. Onurlu bir halk, çağdaş dünya ile yarışa başladı. Ancak ulusal direnişe karşı çıkan, kendi halkına ihanet eden, yayılmacının işbirlikçisi yobaz, bağımsız ve özgür bir Türkiye’yi 98 yıldır içine sindiremedi. Bu yüzden bugün kaygılıyız. Kendi tarihimizi, o görkemli Kurtuluş Savaşını yadsıyanların, Mustafa Kemal’e ve Türk Devrimine saldırarak, inanç ve köken farkımızı kullanarak yakın tarihi değiştirmeye çalışanların ayrımındayız. Bugün laik cumhuriyetimiz için kaygılıyız; ama 102 yıl önce ulusal direnişi başlatan ve Kurtuluş Savaşını utkuyla sonuçlandıran önderimiz Mustafa Kemal gibi umutsuz ve umarsız değiliz. Mustafa Kemalce düşünmek zorundayız; çünkü karamsarlık Mustafa Kemal’in ardılı olan bizlere yakışmaz. Yurttaşlık bilincimizle aklın öncülüğündeki bilimsel ve sanatsal olana güvenerek silkinecek, hiçbir karanlık siyasaya yenilmeyeceğiz. Biz bu güzel ülkede konuk değiliz. Mustafa Kemallere, ninelerimize, dedelerimize borcumuz var. Ulusumuzun bu 19 Mayısta, 19 Mayıs 1919’dan bugüne neler kazandığımızı, neleri yitirdiğimizi düşünmesini diliyoruz.  Gün, ortak dille birbirimizi doğru anlayarak ulusal ve evrensel değerleri bilimsel akılla değerlendirme günüdür. Ülkemizde ve dünyada yüzlerce insanın ölümüne yol açan korono salgını nedeniyle içimiz yanıyor. Bu salgın yüzünden bu yıl da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını el ele tutuşamadan kutlayacağız. Yitirdiğimiz bütün sağlık emekçilerini, her yaştaki yurttaşı saygıyla anıyoruz. Ülkemizin bu salgından ve tüm antidemokratik uygulamalardan bir an önce kurtulmasını diliyoruz.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve laik cumhuriyetimizin doğum günü olan 19 Mayıs bayramımız kutlu olsun!

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Sevgi Özel