AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
2013 Yılı Ödülü Mustafa Balbay'ın

      Türk tiyatrosunun usta oyuncu ve yönetmeni Kerim Afşar’ı, 26 Eylül 2003’teki Dil Bayramında yitirdik. Türk Devriminin ödünsüz savunucusu Kerim Afşar’ın Türk tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak için eşi Leyla Afşar’la Dil Derneği, Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü’nü düzenlediler. “Oyun yazarları”nı özendirmeyi amaçlayan ödül, 2005’ten bu yana verilmektedir. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır.
      2013 yılının ödül töreni, 26 Eylül 2013'te düzenlenen 81. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Kerim Afşar'ı, ölümünün 10. yıldönümünde, bize armağan bıraktığı sesinden dinlediğimiz Ceyhun Atuf Kansu'nun "Aydın Gurbeti" adlı şiiriyle saygıyla, özlemle andık.

      Bu yılki ödüle Leyla Afşar, Ahmet Levendoğlu, Üstün Akmen, Gülşen Karakadıoğlu ve Zeynep Kaçar’dan oluşan seçici kurulun oyçokluğuylaMustafa Balbay'ın Cumhuriyet Kitapları arasında yayımlanan “Yargıtatör" adlı yapıtı değer görüldü.
      Ödül töreninde, Mustafa Balbay'ın ödülünü eşi Gülşah Balbay Leyla Afşar'dan aldı.
      Töreni sunan Elçin Temel, Balbay'a özlemimizi, sevgimizi dillendirdi:

      "Mustafa Balbay gibi eşi Gülşah da onurlu ve dimdik duruyor. Mustafa Balbay’ın bir gün bu kürsülerden konuşacağını biliyoruz. O günü heyecanla bekliyoruz. Sevgili Gülşah Balbay, lütfen Mustafa’ya hepimizin sevgi ve saygılarını götürün. Onun kadar dirençliyiz. Bunu da söylemeyi unutmayın!"

      Konukların dinmek bilmeyen alkışlarıyla ödülü alan Gülşah Balbay, hepimizi duygulandıran konuşmasında şöyle seslendi:
      "Değerli dostlar, öncelikle hepinizin 81. Dil Bayramını yürekten kutluyorum. Dili çok önemsiyorum. Bir ulusun bağımsızlığının en önemli anahtarlarından biri, diline sahip çıkmaktır. Özellikle ağaç yaşken eğilir diyor; gençlere, çocuklara Türkçe aşkının, sevgisinin, bu bilincin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
      Bu ödül bizim için büyük bir onur. Seçici kurula çok teşekkür ediyorum. ’Yargıtatör’lere ilham kaynağı olacak bir hukuksuzluğun, adaletsizliğin benim güzel ülkemde hiçbir zaman yaşanmamasını diliyorum. Balbay adına hepinizin önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum."


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter