AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
NAZIM HİKMET’İN 121. DOĞUM GÜNÜ GÖRKEMLİ BİR ETKİNLİKLE KUTLANDI.

 

Ölümsüz şairimiz Nâzım Hikmet’in 121. doğum günü Dil Derneği, Çankaya Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası elbirliğiyle 14 Ocak 2023 Cumartesi günü, saat 16.00’da Ankara’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde görkemli bir etkinlikle kutlandı.  

Sanatçı Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu etkinlikte açış konuşmalarını Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner yaptı. Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu Şefi Öykücan Yavşan yönetimindeki Armoni Çocuk Korosu Nazım Şarkılarıyla, Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer Nazım şiirleriyle kutladı büyük usta Nazım'ın 121. doğum gününü.

"Nazım Hikmet Niçin Ölümsüz?" başlıklı açıkoturumu BASAD (Bakırköylü Sanatçılar Derneği) Başkanı, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Tarihçi-Yazar İlhan Gülek yönetti. Oturumda Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı, Yazar Adnan Özyalçıner, “Kurtuluş Savaşı ve Nazım Hikmet”i; Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Yazar Tahir Şilkan, “Nâzım Hikmet Şiirinde Umut ve Gelecek”i; Dilci-Yazar Sevgi Özel de “Nazım, Türkçenin Müziğini Nasıl Dinletti?”yi anlattı.

Açılış

Türkçenin müziğini dünyaya dinleten şairimiz Nazım Hikmet’in 121. doğum gününü kutlama etkinliği başta ulu önder, büyük devrimci Mustafa Kemal Atatürk  ve sonsuzluğa uğurlayışımızın yüzüncü yılında annesi Zübeyde Hanım ile cumhuriyete emek veren bütün devrimciler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından kutlama iletileri okundu.

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel açış konuşmasına “Cumhuriyetimizin 100. yılına girdik; cumhuriyetimizi zehirli sarmaşıkların kuşattığını biliyorsunuz. 2023’ün düşünce, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, kadın-erkek eşitliği, her inanç ve kökenden yurttaşın yurttaşlık bilinciyle ayağa kalkmamızı sağlayacak gücümüze güç katacağı, ülkemizi zehirli sarmaşıklardan arındıracağı saatler, günlerle dolu olmasını diliyorum,” sözleriyle başladı. Etkinliğe omuz veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek katılımcılara şöyle seslendi: “Biz umutluyuz dostlar. Nâzım Hikmet’in seslenişiyle anımsatmak isterim; Kuvayımilliye damarımız kurumadı. Atatürk’ten, laik cumhuriyetten asla vazgeçmeyeceğiz! Özgür istencimizle, yurttaşlık bilincimizle eli de dili de kara karşıdevrimi şarkılarımız türkülerimizle uğurlayacağız! 

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner konuşmasında bugün tam 121 yaşında olan Nazım Hikmet’in her zamanki gibi aramızda olduğunu vurgulayarak Nazım Hikmet’in kalabalığın şairi, üretenin, yaratanın şairi, işçinin şairi olduğunu, onun şiirinde hem solistin hem de koronun sesinin birlikte olduğunu belirtti. 

Armoni Çocuk Korosu Dinletisi

Açış konuşmalarının ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu Şefi Öykücan Yavşan yönetimindeki Armoni Çocuk Korosu büyük usta Nazım’ın şiirlerinden bestelenen bir seçki sundu.

Berin Bayram’ın piyanosu ve soprano Tuğba Ezer’in katılımıyla seslendirilen parçalar izleyicilere duygusal anlar yaşattı.

Açıkoturum: “Nazım Hikmet Niçin Ölümsüz”

Dinleti ardından açıkoturuma geçildi.

Açıkoturumu yöneten Bakırköylü Sanatçılar Derneği Başkanı, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Tarihçi-Yazar İlhan Gülek konuşmasına “Bugün Nazım Hikmet’in neden ölümsüz olduğunu konuşacağız. Ölümsüzler geride iz bırakanlardır; filozoflar, Nazım gibi şairler, yazarlar, sanatçılar, siyaset insanları vs.” sözleriyle başlayarak özetle şöyle sürdürdü:

Ölümsüzlük tırnağıyla, dişiyle, kaşıya kaşıya yani çabanın, alın terinin sonucu oluyor. Uğur Mumcular, Ahmet Taner Kışlalılar, Bahriye Üçoklar, Nazımlar bedel ödediler ve ölümsüz oldular. Yunus’la sonlandırayım sözlerimi… Ten fanidir, can ölmez, çün gitti geri gelmez/ Ölür ise ten ölür, canlar ölesi değil.”

İlk konuşmacı “Kurtuluş Savaşı ve Nazım Hikmet” başlıklı konuşmasıyla Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı, Yazar Adnan Özyalçıner oldu.

Özyalçıner konuşmasına “Kurtuluş Savaşı’nda bizi zafere ulaştıran üretip yaratan işçilerle köylülerdir. Onun için Nazım Hikmet Kuvayi Milliye şiirinin başında Onlar’dan söz eder,” sözleriyle başladı. Katılımcılar 15 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ile arkadaşlarının Anadolu halkını örgütlemek üzere Samsun’a hareket edişinden 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşuna değin Kurtuluş Savaşı yolculuğunu Nazım şiirleri eşliğinde Özyalçıner’in sesi ve sunumuyla adım adım izledi.

Adnan Özyalçıner ülkemizin bugünkü olumsuz durumuna değinerek konuşmasını “Bize düşen anayasal hak ve özgürlüklerimizi yeniden kazanmak, cumhuriyetimizi yüzüncü yılına yakışır biçimde kutlamak için var gücümüzle savaşım vermektir. Bu savaşımımız, Nazım’ın dediğince: Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeşçesine olmalıdır / olacaktır. Çünkü mutluluk, birlik ve beraberlik içinde olan halkındır!” sözleriyle sonlandırdı.

Adnan Özyalçıner- Kurtuluş Savaşı ve Nazım Hikmet

Dil Derneği Başkanı, Dilci-Yazar Sevgi Özel “Nazım, Türkçenin Müziğini Nasıl Dinletti?” başlıklı konuşmasına başlamadan önce ülkemizde her gün bir kadının öldürüldüğünü, kadın-erkek eşitliği olmadan hiçbir şey yapılamayacağını, İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının olumsuzluğunu vurgulayarak katılımcılara bu konuda çalışma yapan derneklere destek vermeleri çağrısında bulundu.

İki kişiye; Mustafa Kemal Atatürk ve Nazım Hikmet’e her geçen gün daha da aşık olduğunu söyleyen Özel, Nazım’ı vatan haini yapanın dili ve düşünceleri olduğundan, gittiği her yerde göğsünü gere gere Türkçenin şairi olduğunu söyleyen Nazım’ın dilimizin müziğini dünyaya dinlettiğinden söz etti.

Konuşmasında çocukluk yaşlarından başlayarak Nazım’ın yaşam öyküsünü içinde bulunduğu koşullar içinde değerlendiren Sevgi Özel onun kullandığı dili, Harf ve Dil Devrimlerine yaklaşımını örneklerle anlattı. 

Sevgi Özel - Nazım Türkçenin Şiirini Nasıl Dinletti
 

Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Yazar Tahir Şilkan “Nazım Hikmet Şiirinde Gelecek ve Umut” başlıklı konuşmasında; Aragon, Mayakovski, Nezval, Lorca, P. Neruda, B. Brecht, Eluard ile birlikte 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biri olan Nazım Hikmet’in sınırsız ve sınıfsız bir topluma inanan, bunun mücadelesini yaşamın her alanında veren bir komünist olduğunu söyledi ve kendisini realist-diyalektik-materyalist iyimser bir insan olarak niteyen Nazım’ın umutlu olduğunu, umudunun kaynağının emekçilerin elleri, emekçi halkın birleşik mücadelesi olduğunu vurguladı.

Tahir Şilkan - Nazım Hikmet Şiirinde Gelecek ve Umut

Gülsen Tuncer Şiir Dinletisi

İzlencenin son bölümünde çoğumuzun tiyatro, sinema oyuncusu olarak bildiği ancak birçok sanatsal etkinliğiyle alkışladığımız Sanatçı Gülsen Tuncer’in şiir dinletisiyle Nâzım Hikmet'in niçin ölümsüz olduğunu yeniden yeniden duyumsadık. Gülsen Tuncer’e bağlamasıyla Ali Ekber Ergün, bendiriyle Saim Erten eşlik etti.

Ağırlama

Etkinlik ağırlama ile sona erdi.

Bu etkinliği birlikte kotardığımız Türkiye Yazarlar Sendikasına, Çankaya Belediyesine ve tüm katılımcılara sonsuz teşekkürler ediyoruz.

 

  • Katılımcılar.jpg
  • Sevgi Özel.jpg
  • Açıkoturum.jpg
  • Ali Nihat Yavşan.jpg
  • Armoni Çocuk Korosu.jpg
  • Adnan Özyalçıner.jpg
  • Tahir Şilkan.jpg
  • Gülsen Tuncer.jpg
  • Katılımcılar 2.jpg


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter