3 MART DEVRİM YASALARININ 100. YILI VE KADINLARIMIZ

Ankara’daki Sevgili Yurtseverlere, Değerli Basınımıza,

29 Ekim 1923’te kurulan cumhuriyetimiz görkemli bir kültür devrimidir. 29 Ekimden, üç dört ay sonra 3 Mart 1924’te kabul edilen ve cumhuriyet tarihine "Üç Mart Devrim Yasaları" olarak yazılan “Hilafetin Kaldırılması, Şer’iye ve Evkaf Vekâletinin Kaldırılması, Eğitim ve Öğretim Birliği Yasası”yla halk egemenliğinin olmazsa olmazı laikliğin toplumsal temelleri atılmış; kılık kıyafeti, yazıyı, dili, ölçüyü, takvimi yenileştiren devrimlerle “kul”luktan kurtulan bütün kadın erkekler “yurttaş” kimliği kazanmıştır. Bu kimliğe sahip çıkmak; siyasal, kültürel, ekonomik bağımsızlığımıza ve toplumsal barışa sahip çıkmaktır.

Bizler, farklılıklarımızı varsıllık bilen yurttaşlarız. Düşünce-basın özgürlüğünü, ortak dil bilincini, ulusal-evrensel değerleri,bilimi-sanatı etkisizleştiren, yargı bağımsızlığını, üniversite özerkliğini budayan, inanç ve köken farkımızı sömüren, ilk dört maddesi değiştirilemez Anayasamızı, cumhuriyet kurumlarını işlevsizleştiren; yurtta barış, dünyada barış ilkemizi yok eden, can alan doğal yıkımların acısını büyüten akıl ve hukuk dışı olumsuzluklara seyirci kalamayız!

Laik eğitim ilk basamaktan son basamağına dek dinselleşti; MEB ile Diyanet İşleri el ele vererek okullara tarikat ve cemaatleri soktu. Laik eğitimle savaşımdan en büyük zararı kadınlarımız görecektir. Kadınlar toplumsal yaşamın dışına itiliyor; her gün birkaç kadın öldürülüyor. 3 Mart Devrim Yasaları cumhuriyetimizin, laik eğitimin, kadınların güvencesidir.

3 Mart Devrim Yasalarının 100’üncü yılını kutluyoruz. 8 Martta, yurtta ve dünyada Dünya Kadınlar günü etkinlikleri birbirini izleyecektir. Kadın erkek hepimiz, öncelikle kadınlar laik cumhuriyetle elde ettiğimiz kazanımları korumak için aklın, bilimin ve sanatın ışığında el ele olmak zorundayız. Bu amaçla 1 Mart 2024’te buluşacağımıza inanıyor, saygılar sunuyoruz.

Dil Derneği Genel Yazmanı

Figen Çakmakoğlu