Ulusal Drama Semineri: "Dil ve Drama"

Dil Derneği ile Oluşum Drama Enstitüsünün birlikte düzenlediği "Dil ve Drama" konulu Türkiye 15. Drama Liderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri 21-22-23 Haziran 2013 günlerinde Ankara’da Bilim Koleji salonlarında gerçekleştirildi.
     "Dil Gelişimi – Dil Eğitimi – Okuma Alışkanlığı – Sözcük Dağarcığı – Dil Etkinlikleri – Yabancı Dil Eğitimi" konularını içeren bir dizi konuşma, söyleşi ve işlik için ülkemizin dört bir yanından katılımcılar bir araya geldi.
     Oluşum Drama Enstitüsü Drama Eğitimcisi Naci Aslan ve derneğimizin yönetim kurulu üyesi, AÜ Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) Müdürü, Eğitim Bilimleri Fakültesi-Eğitimin Kültürel Temelleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever’in açış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.
     Prof. Dr. Sedat Sever’in "Dil ve Okuma Kültürü" başlıklı konuşmasında dilin ve okuma kültürünün gelişmiş olduğu toplumlarda demokrasi kültürünün de gelişeceğine, bunun toplumu daha özgür kılacağına vurgu yapıldı.

Oluşum Drama Enstitüsü, drama liderlik programı lider adaylarının sunduğu tasarılara (projelere) önerilerimizle katkıda bulunduk. İlk günün öğleden sonraki bölümü "Yaratıcı Dil ve Drama" konusunda Oluşum Drama Enstitüsü’nden Uzman Gökçen Özbek’in sunumuyla başladı.
     "Anadolu Kilimlerinin Dili" başlıklı konuşmasında Meryem Güney, Bursa Kültür Okulları resim derslerinde öğrencileriyle gerçekleştirdiği kilim desenlerini, okuma çalışmalarını, desenlerin yarattığı çağrışımları ve sonuçlarını aktardı.
     Derneğimizin üyesi, Tiyatro Pembe Kurbağa Sanat Yönetmeni Ali Nihat Yavşan, "Çocuk Tiyatrosunda Dil" konulu sunumunda, çocuk için sahnenin dilinin, yaşamın dilinden daha etkileyici olabildiğini belirtti.
     Günün söyleşi bölümü AÜ Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol, AÜ DTCF Tiyatro Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Tülin Sağlam ve Doç. Dr. Süreyya Karacabey, AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Araştırma Görevlisi Gökçe Karaman, Oluşum Drama Enstitüsü Drama Lideri Uzman Gökçen Özbek’in katılımıyla gerçekleşti.
     İkinci ve üçüncü gün yapılan işliklerle Türkiye 15. Drama Liderleri Buluşması sona erdi.