76. Dil Bayramında Zonguldak'ta Gençlerle

SES BAYRAĞIMIZI GENÇLİK TAŞIYOR
"DİL: BAĞIMSIZLIK GÜLÜ"

76. Dil Bayramını, Zonguldak’ta da Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, TÜYAP ve Cumhuriyet gazetesinin katkılarıyla 23-24 Eylül 2008’de düzenlenen “Ses Bayrağımızı Gençlik Taşıyor -  Dil: Bağımsızlık Gülü” başlıklı etkinliğimizle kutladık. Emeğin başkentindeki etkinliklerimize, Ankara'daki üniversitelerin öğrencilerinin yanı sıra değişik illerdeki üniversitelerimizin Türkçe Topluluklarının üyesi öğrenciler de katıldı.

Bayramımız, 23 Eylül Salı günü 9.30’da öğrencilerin, öğretim üyelerinin, bilim adamlarının, ozan ve yazarlarımızın, derneğimiz yöneticilerinin katıldığı Dil Yürüyüşü ile başladı. Madenci Anıtından başlayan yürüyüş,  Atatürk Anıtında sona erdi.

Dil Bayramı kutlamaları, yürüyüşün ardından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde sürdü.

Atatürk’ün ve dil emekçilerinin anısına yapılan saygı duruşunun ve Ulusal Marşın söylenmesinin ardından, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oda Orkestrası bir dinleti sundu.

Bayramın açış konuşmalarını ODTÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Özgün Baştürk, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz yaptılar.

Özgün Baştürk

Cengiz Bektaş

Onur konukları Melih Aşık, Cengiz Bektaş, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Doğan Hızlan, Muzaffer İzgü, Ali Sirmen ve Bülent Ünal adına, Cengiz Bektaş bir konuşma yaparak  katılımcıları ve dilseverleri selamladı.

Açış konuşmalarının ardından Semih Poroy’un karikatür sergisinin açılışı yapıldı. Poroy’un birbirinden ilginç karikatürleri ve üniversite öğrencilerinin hazırladığı Dil Sokağı katılımcılarca ilgiyle izlendi.

Dil Bayramı kutlamaları kapsamında yapılan  oturumların ilki “Türk Devriminin Bilimsel Kazanımları” başlığını taşıyordu. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yavuz’un yönettiği oturumda Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve YÖK Üyesi Prof. Dr. İsa Eşme, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ve Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu konuşmacı olarak yer aldılar.

Prof.Dr. İsa Eşme, Prof.Dr. Ünsal Yavuz, Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu

Etkinliğin ikinci oturumunda konu başlığı “Türkçenin Müziği ve Şiir”di. Yönetim kurulu üyemiz İbrahim Dizman’ın yönettiği oturuma konuşmacı olarak yazar ve ozanlar Ataol Behramoğlu, Çiğdem Sezer ile  ODTÜ öğrencisi Yasemin Külte katıldılar.

Ataol Behramoğlu, İbrahim Dizman, Çiğdem Sezer, Yasemin Külte

Ozanların şiirlerini okumalarıyla son bulan oturumun ardından bayram kutlaması bir şenliğe dönüştü. Ezginin Günlüğü müzik topluluğu, üniversitenin spor salonunu dolduran yüzlerce öğrenciyle şarkılarını paylaştı.

Zonguldak’ta kutlanan 76. Dil Bayramının ikinci gününde ilk oturum “Öykülerde Türkçe” başlığını taşıyordu. Yazar ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel’in yönettiği oturuma  gazeteci-yazarlar Deniz Kavukçuoğlu ile Işık Kansu ve Başkent Üniversitesi öğrencisi Özlem İbiş konuşmacı olarak katıldılar.

Deniz Kavukçuoğlu, Sevgi Özel, Işık Kansu, Özlem İbiş

İkinci günün öğleden sonraki oturumunda, konu “Basın-Yayın ve Türkçe”ydi.  Yazar Emin Özdemir’in yönettiği oturumda gazeteciler Fikret Bila, Mustafa Mutlu, Turhan Günay ve ODTÜ öğrencisi EkinAlkan ile Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Ceren Kestel konuşmacı olarak yer aldılar.

Turhan Günay, Fikret Bila, Emin Özdemir, Mustafa Mutlu, Ekin Alkan, Ceren Kestel

Yazar Muzaffer İzgü’nün  gençlere seslendiği "Muzaffer İzgü Gençlikle" söyleşisine gençler coşkuyla katıldılar.

Etkinliğin son oturumu, bayramın savsözü olan “Ses Bayrağımızı Gençlik Taşıyor”a uygun olarak bütünüyle gençlere ayrılmıştı. Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz’ün yönettiği “Gençlerin Seslenişi:Gençlik ve Türkçe” başlıklı oturumda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencileri Türkçeye, ülkenin sorunlarına, gençliğin sorunlarına ilişkin görüşlerini, çözüm önerilerini anlattılar; görüş alışverişinde bulundular.

76. Dil Bayramının Zonguldak bölümü, Karaelmas Üniversitesi öğrencilerinin müzik dinletisi ile sonlandı.