23. Kuruluş Yıldönümümüz

22 Nisan 2010, Dil Derneği’nin 23. kuruluş yıldönümü. 23 yıldır üyelerimizin, dilseverlerin gönülden katkılarıyla çalışıyor, Türkçeye yönelik saldırıları göğüslüyor, karşıdevrime direniyoruz; bağımsızlık savaşımını, Dil Devrimini sürdürüyoruz. Derneğimizin Ankara'daki kutlama etkinliğinde, 22 Nisanda üyelerimizle, gençlerle, dilseverlerle bir araya geldik. Çok sayıda üyemizin yanı sıra yayınevlerinin, kitle iletişim araçlarının, kitle örgütlerinin temsilcilerinin  katıldığı kutlamada el ele, omuz omuza olmanın coşkusunu yaşadık;  devrimci aklın sıcağını duyumsadık.

Derneğimizi, türlü yıldırmalara göğüs gererek 22 Nisan 1987'de kuran değerli aydınlarımız, Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Cevat Geray ve kurucu üyelerimizin oluşturduğu yönetim kurulundaki Astbaşkanımız Refet Erim, duygu dolu kutlamamızın onur konuklarıydılar.

Mehmet Ayhan

Konuklarımızı, üyemiz Mehmet Ayhan'ın dinletisiyle, ezgilerle karşıladık. Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras derneğimizin yeni yaşını kutladığı; kurucularımıza, derneğimize emek veren tüm aydınlanmacılara, üyelerimize teşekkür ettiği açış konuşmasının ardından "23. Kuruluş Yıldönümümüzde Ulusa Sesleniş" başlıklı bildirimizi seslendirdi, üyelerimizden gelen kutlama iletilerini okudu.

Dil Derneği'nin çalışkan, üretken, gözü pek genç üyeleri Özge Yücel ile Özlem İbiş gençler adına söz alarak Dil Derneği'ne ilişkin düşüncelerini dile getirdiler, yeni yaşımızı kutladılar. Hukukçu Özge Yücel'in dernekle tanışmasından ve Dil Derneği'nin yaşamındaki yerinden söz ettiği etkili konuşması, bütün katılımcıları duygulandırdı. (Özge Yücel'in Konuşması)

Özge Yücel

Başkent Üniversitesi öğrencisi, genç edebiyatçımız Özlem İbiş, Dil Derneği'nin gençlere "siz bizim geleceğimizsiniz" diye özel bir sorumluluk yüklemediğini vurguladığı içtenlikli konuşmasında şöyle diyordu:

"Dil Derneği'nin bütün etkinliklerinde düşüncelerimizle, yapıtlarımızla yer alıyoruz. Bu çatı altında gençler-diğerleri diye ayrılmıyoruz; özgün yaratıcılıklarımızla bir bütün olmanın sevincini, erincini yaşıyoruz. Dil Derneği bize sorumlu yurttaş olmanın üretmekten geçtiğini öğretiyor."

Özlem İbiş

Ali Yılmaz, Günay Güner

Buluşmamız, üyemiz Günay Güner'in bağlaması eşliğinde hep bir ağızdan söylediğimiz şarkılarla, opera sanatçımız Ali Yılmaz'dan dinlediğimiz türkülerle şenlendi. Birlikte olmanın, dayanışmamızın ve direncimizin sevincini paylaştığımız konuklarımız, üyelerimiz, Dil Derneği'nin başarılı yürüyüşünün uzun yıllar sürmesi dilekleriyle yıldönümümüzü kutladılar.

İzmir'de 23 Yaş Coşkusu

TÜYAP’ın düzenlediği 15. İzmir Kitap Fuarında derneğimizin İzmir Temsilciliği birçok etkinlikle okurların, dilseverlerin karşısına çıktı. TÜYAP ile Cumhuriyet Kitaplarının katkısıyla çocuk ve gençlerin yer aldığı etkinlikler büyük ilgi gördü. Derneğimizin 23. kuruluş yıldönümünü 23 Nisan günü kutladık.

Özel Çamlaraltı Lisesi, Özel Yöneliş Koleji, Atatürk Lisesi, Özel Ata Koleji, Balçova Nevvar Salih İşgören Lisesi ve Buca 30 Ağustos İlköğretim Okulu öğrencileri gösterileriyle, şiir dinletileriyle töreni izleyenlere coşkulu saatler yaşattılar. Töreni Atatürk Lisesi öğrencileri Ceren ile İsa sundular.

Y. Bekir Yurdakul

Törende ilk konuşmayı İzmir Temsilcimiz Y. Bekir Yurdakul yaptı; Yurdakul yıllardır İzmir’de yapılanları, bu kette belediyelerden başlayarak birçok okulun, okul yöneticilerinin, yazarların, ozanların, dilseverlerin derneğimize ne denli destek olduklarını anlattı. Hepsine teşekkür etti.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever de çocuk ve gençlerin eğitiminde, onların donanımlı bireyler olarak toplumda yer almalarında dil kullanımının önemini örneklerle sundu. Konuşmasını dizelerle bezeyen Prof. Sever, ulusal birliğimizin olmazsa olmazı olan ortak dilimiz Türkçenin gelişmesine emek veren herkese; bu töreni şiirleriyle, gösterileriyle renklendiren çocuk ve gençlere derneğimizin teşekkürünü iletti.

Sedat Sever

Törene; Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı, eski Konak Belediye Başkanı A.Muzaffer Tunçağ, Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Özel, Büyükşehir Kültür Şube Müdürü Halim Yazıcı, Konak Belediyesi Kültür Danışmanı Namık Kuyumcu, Balçova Belediyesi Kültür Müdürü Tuğrul Keskin, Bornova Belediyesi Meclis Üyesi Hafize Başer, çok sayıda üyemiz, yazarlar, ozanlar ve İzmirliler katıldı. Kurucu üyemiz Berin Taşan her etkinliğimizde olduğu gibi törene ilk gelenler arasındaydı. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel de oradaydı.

A. Muzaffer Tunçağ, Murat Özel, Namık Kuyumcu ve Tuğrul Keskin yaptıkları konuşmalarla coşkumuzu çoğalttılar; İzmir’deki belediyelerin dile, bilime, sanata ve İzmir Temsilciliğimize verdikleri önem ve desteği bir kez daha somutlaştırarak dilseverlerin, sanatseverlerin coşkulu alkışlarıyla karşılandılar. İzmir’deki bütün belediye başkanlarına, bu belediyelerde görev alan kültür sanat insanlarına içtenlikle teşekkür ederiz.

Muzaffer Tunçağ

Özel Ata Koleji öğrencileri törene erken gelmişti; taşıdıkları “Türkçesi Varken” yazılarıyla fuarda büyük ilgi gördüler. Örnekledikleri Türkçesi olan yabancı sözcüklerin kullanılmaması için büyükleri uyardılar. Özel Çamlaraltı Lisesinin minikleri danslarıyla, Özel Yöneliş Koleji ve Balçova Nevvar Salih İşgören Lisesi şiirleriyle, Atatürk Lisesi şarkılarıyla, birçok çocuk ve genç katılımlarıyla töreni izleyenleri çok duygulandırdılar. Melek Koç türküleriyle, Opera sanatçısı Yunus Kırılmış şiirleriyle törene nokta koydular.

23 Nisanda kutlanan 23 yıldönümümüzde bir kez daha gördük ki çocuklar, gençler, sanatçılar, aydınlar Türkçemiz için kaygılılar. Kaygılı oldukları kadar da dilimize sahip çıkmakta kararlılar.

İzmir’deki törene emek verenlere, katılanlara ve Kitap Cumhuriyeti’ne çok teşekkür ederiz.

Nisan 2024 - 434. Sayı