24. Kuruluş Yıldönümümüz

22 Nisan 1987'de kurulan derneğimizin 24. yaşını Ankara'da ve İzmir'de düzenlediğimiz etkinliklerle kutladık. Ankara'da, 22 Nisan 2011'deki buluşmamızda kurucularımızla, üyelerimizle, gençlerle, dilseverlerle bir araya geldik. Çok sayıda üyemizin yanı sıra yayınevlerinin, kitle iletişim araçlarının, kitle örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı kutlamada el ele, omuz omuza olmanın coşkusunu yaşadık.

Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras derneğimizin kurucularına, üyelerimize, aydınlanma savaşımına emek veren yurtseverlere teşekkür ettiği açış konuşmasının ardından yönetim kurulumuzun "Dil Derneği'nin 24. Yılında Umut Tazeliyoruz!" başlıklı bildirisini seslendirdi, üyelerimizden ve kitle örgütlerinden gelen kutlama iletilerini okudu.
     Derneğimizin Onursal Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan 24. kuruluş yıldönümümüze ilişkin düşüncelerini, bir öğüt olarak dinlediğimiz şu sözleriyle dile getirdi: "Siyasetçiler, 12 Eylülün hesabını soracaklarını öne sürüyor; ama hiçbiri Atatürk'ün kurumlarının kalıtına uygun biçimde işlevselliğe kavuşturulacağını, yapılandırılacağını söylemiyor. Atatürk'ün Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun açılması konusunda siyasal güçlere inanmayın! Söz veriyorlar; ama başa geçtiklerine bu kurumları kendi görüşleri doğrultusunda kullanıyorlar. Onlara güvenmeyin! Kendinize güvenin ve çok önemli bir alanda emek veren bu derneği, güçbirliğinizle, dayanışmanızla sahiplenip nice yıllara taşıyın!"

Dil Derneği'nin Kurucu Başkanı  Prof. Dr. Cevat Geray ise derneğin kuruluş günlerini ve ilk yıllarını anlattığı konuşmasını tamamlarken "12 Eylülcülerle gerçekten hesaplaşılacaksa öncelikle Atatürk'ün kurumlarının kapatılmasının hesabı sorulmalı" diyordu. Derneğimize ilk yıllarından bu yana emek veren değerli üyelerimiz Orhan Velidedeoğlu ile Prof. Dr. Cahit Kavcar 24. yaşımızı kutladıkları konuşmalarında Dil Derneği'ni kuran ve yaşatanlara teşekkür ederek, yitirdiğimiz kurucularımız ve üyelerimizin anıları önünde saygıyla eğildiğimizi belirttiler. Derneğimizin önceki yönetim kurullarında uzun yıllar görev alan Ülkü Günay ise duygularını şöyle dillendirdi: "Engellemeler yaşıyoruz, acılar çekiyoruz; bunlara göğüs geren Dil Derneği kahraman bir dernektir! Atatürk sevgisi, Atatürkçülük ilkeleri kılcal damarlarımıza işlemiştir; bu yoldan dönmeyiz!"

Dernekteki buluşmamız, üyelerimiz Mehmet Ayhan'ın kemanı, Günay Güner'in bağlaması eşliğinde hep birlikte söylediğimiz marşlarla, türkülerle şenlenip renklendi.

Günay Güner, Mehmet Ayhan

Yasemin Külte

24. yaş pastamızı genç üyemiz Yasemin Külte keserken, Genç Kalemler Derneği üyelerinin kutlamamıza katılarak düşüncelerini paylaşmaları umutlarımızı pekiştirdi.

Birlikte olmanın, dayanışmamızın ve direncimizin sevincini paylaştığımız konuklarımıza, üyelerimize; iletileriyle, armağanlarıyla, bağışlarıyla gücümüze güç katan Cumhuriyet gazetesine, Cumhuriyet Kitapları'na, ÇYDD Ankara Şubesine, Türk Hukuk Kurumu'na içtenlikle teşekkür ederiz.

Derneğimizin 24. Yaşını İzmir'de De Kutladık

TÜYAP tarafından düzenlenen 16. İzmir Kitap Fuarında derneğimizin 24. kuruluş yıldönümünü kutladık. Üyelerimizle birlikte pek çok yazarın, birçok dilseverin, büyükşehir ve ilçe belediyeleri temsilcilerinin katıldığı törende duygulu anlar yaşandı. Lise öğrencisi Seren Kalyoncu’nun sunuculuğunu yaptığı törene Özel Çamlaraltı Lisesi, Özel Yöneliş Koleji ve Salih Dede Lisesinin öğrencileri gösterileri, şiir dinletileriyle renk kattılar.

Dil Derneği İzmir Temsilcisi Y. Bekir Yurdakul’un açış konuşmasını, Başkan Sevgi Özel’in 24. yıl nedeniyle dilseverlere seslenişini, Büyükşehir Belediyesi Sanat Danışmanı, eski Konak Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ’ın konuşması izledi. Temsilciliğimizde etkin görevler alan Düriye Ayyıldız ve Hayri Oğuz yazınımızın ustalarından şiirler okudular.
     Tüm katılımcıların coşkusuyla şölene dönüşen gece Özge Gökçe’nin türküleri, Erkut Özka’nın hem sazı hem türküleriyle sona erdi.

23 Nisan Coşkusu

Dil Derneği İzmir Temsilciliği ile TÜYAP’ın birlikte düzenlediği 23 Nisan etkinliği de büyük ilgi gördü. “Dünya Çocukların Olacak” seslenişimizi İffet Diler ile Emek Yurdakul duyurdular. Atatürk Lisesi, Özel Çamlaraltı, Özel Yöneliş, Buca 30 Ağustos İlköğretim Okullarının gençleri hem kendi şiirlerini hem ustalardan şiirleri müzikle de renklendirdiler.
     Ayrıca Ahmet Günbaş, Eşref Karadağ, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Mehmet Atilla, Nursel Çetin şiirleriyle, konuşmalarıyla çocuk ve gençlerin yanında oldular.

Her iki etkinliğe emek veren, izleyen, duygu ve düşüncelerini dile getirerek geleceğe ilişkin umutlarımızı tazeleyen herkese teşekkür ederiz. TÜYAP’ın tüm çalışanlarına teşekkür ederiz. Üyelerimize, bütün okullara teşekkür ederiz.

Nisan 2024 - 434. Sayı