EMİN ÖZDEMİR'E SAYGI GECESİ

Dil Derneği'nin Türkçenin özleşip gelişmesine, Dil  Devrimi yolunda serpilip güçlenmesine yaşamını adayan, katkıda bulunan ozan, yazar ve dilcilerin emeklerini  kamuoyuna duyurmak,  Türkçe sevdalılarına saygılarımızı sunmak için tasarladığı "Türkçenin Ustalarına Saygı" etkinliklerinin ilki 15 Kasım 2007'de Emin Özdemir için gerçekleştirildi.

Yaşamını Atatürk’ün Dil Devrimi  yolunda sonsuz bir emekle geçiren Yazar, Eğitimci ve Dilci Emin Özdemir’e Saygı Gecesi, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezinde yapıldı. Işık Kansu ve İbrahim Dizman’ın hazırladığı, sunumunu Nermin Küçükceylan, İbrahim Dizman’ın yaptığı gecenin görsel gereçlerinin sunumunu ise Onur Bektaş yaptı.

Türkçenin ustalarından Emin Özdemir’in yaşamöyküsünün bir senaryo çerçevesinde anlatıldığı gecede, açış konuşmasını derneğimizin başkanı Sevgi Özel yaptı. Özel, derneğin anadilimizin ustalarına, emekçilerine ve yetkinlikle kullanan ozanlara, yazarlara bir saygı sunumu anlamı taşıyan bu etkinliklerin, Dil Devriminin 75. yılı nedeniyle başlatıldığını ama gelecek yıllarda da süreceğini belirtti. Sevgi Özel, “Bu saygı geceleri, aslında Türkçeye saygı gecesi anlamı da taşıyor” dedi. Özel, her ay dilci, ozan, yazarlar için yapılacak bu etkinliği, Türkçeyi gönülden sevenlere ve onun gelişmesi için çalışanlara adadıklarını söyledi.

Gecenin akışı içinde,  Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Haluk Geray, Doç. Dr. Abdürrezzak Altun, Sibel Nart, Işık Kansu, Emin Özdemir’in yaşamının değişik yönlerini anlattılar.  Ali Seçkiner Alıcı da Emin Özdemir’in sevdiği türküleri seslendirdi.

Gecenin sonunda  bir konuşma yapan Emin Özdemir, duygulandığını, duyumsadığı yoğun duygular nedeniyle konuşmakta güçlük çektiğini belirterek, Türkçeyle ilgili çalışmalarından söz etti. Anadiline duyduğu sevgiyi ve bu sevgiyle yaptığı çalışmaları, özellikle  salonu dolduran gençlere yönelerek anlattı.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi salonunu dolduran dilseverler, Emin Özdemir’i dakikalarca ayakta alkışlayarak, sevgilerini ve Türkçe adına teşekkürlerini sundular.