DENİZ KAVUKÇUOĞLU'NA SAYGI GECESİ

14 Mayıs 2009’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirdiğimiz "Türkçenin Ustalarına Saygı" gecelerimizin altıncısında, birbiri ardına yayımlanan yapıtlarında ve Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde Türkçeye özen gösteren, zorunlu olarak ülkesinden ayrı kaldığı yıllarda bile düşün, sanat yaşamımızdan kopmayan, usta ekibiyle birlikte TÜYAP kitap fuarlarında bilim ve sanat insanlarını okurlarıyla buluşturan, değerli yazar “durulmayan bir deniz” diye seslendiğimiz Deniz Kavukçuoğlu ile buluştuk.
      Deniz Kavukçuoğlu’nun yaşamı ve yapıtlarının görsel sunumla ve konuşmalarla anlatıldığı, senaryosunu Dil Derneği Yayın Kolu Başkanı İbrahim Dizman'ın  hazırladığı gecenin açış konuşmasını Dil Derneği Astbaşkanı Prof. Dr. Necdet Adabağ yaptı. Adabağ, Cumhuriyet gazetesinin ve yazarlarının laik, demokratik ve Atatürkçü bir ülke çabasından söz ederek Kavukçuoğlu’nun da bu çabaya omuz verenlerden olduğunu vurguladı ve dernek adına kendisine bu çabasından dolayı teşekkür etti.

Etkinliğe konuşmacı olarak Sevgi Özel, Emin Özdemir ve Attilâ Şenkon katıldılar. Sevgi Özel, Deniz Kavukçuoğlu’nun yaşamı boyunca Türkçeyi özenle kullandığını, yurtdışında kaldığı yıllarda da anadiline bağlılığını sürdürdüğünü belirterek bugün Kavukçuoğlu gibi duyarlı aydınlara bugün çok gereksinim olduğunu söyledi.
      Yazar ve dilci Emin Özdemir de bir yazarın anayurdunun dili olduğuna işaret ederek Deniz Kavukçuoğlu’nun yapıtlarında Türkçeyi geliştirerek ve yetkinlikle kullandığını belirtti.

Diğer konuşmacı, öykü yazarı Attilâ Şenkon ise Kavukçuoğlu’nun öykülerinden yola çıkarak, yapıtlarındaki kişilerin yaşamla bağını vurguladı. Deniz Kavukçuoğlu’nun bir öykü yazarı olarak yetkin bir dil ve anlatımla, yaşayan, gerçekçi karakterler kurguladığını dile getirdi. Şenkon'un "kitapların efendisi" diye seslendiği Deniz Kavukçuoğlu için yaptığı konuşmayı okumak için tıklayınız.

Dil Derneği'nin Türkçenin Ustalarına Saygı etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen "Durulmayan bir deniz: Deniz Kavukçuoğlu” başlıklı gece, Deniz Kavukçuoğlu’nun teşekkür konuşmasıyla son buldu.  Deniz Kavukçuoğlu yazarlık yaşamından, yurtdışındayken anadiliyle olan bağından söz ederek geceye katılanlara teşekkür etti ve bu etkinliğin kendisine büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Dil Derneği’nin etkinliği, Deniz Kavukçuoğlu’nun okurlarına yapıtlarını imzalamasıyla son buldu.