AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
ÖMER KULELİ: "ON BİR EMİR"

     "Herkese bilim teknik gerek" diyen Kimya Mühendisi Ömer Kuleli, bilimin kolayca anlaşılması, bilimin içselleştirilmesi için uğraş veren, yıllarını bilim terimlerinin Türkçeleşmesine adayan örnek bilimcilerimizden. Tatlı dilli, güler yüzlü bilim yazılarını, Osman Gürel'le birlikte yazdığı Kimya Güzeldir (İlk baskı 1991, beşinci baskı 2011) adlı kitabında derleyen Kuleli, Yaşamın Çarklarını Çevirenler (Şubat 2012) adlı kitabında enerji, su ve çevre konularına eğiliyor.

  

     Ömer Kuleli, her ayın son perşembesinde düzenlediğimiz "Dil-Ekin Söyleşileri"nin on dokuzuncusunda, 29 Kasım 2012'de son kitabının bir bölümünü oluşturan “On Bir Emir... Ama Uyması Kolay Değil” başlıklı ilgi çekici konuşmasıyla konuğumuz oldu. Günlük yaşamdan kaynaklanan zorluklar, Batı'nın -kendince- tanımladığı on bir kişisel çevre koruma ilkesini yerine getirmeyi neredeyse olanaksız kılıyor. Kuleli'nin "Çevreci Olmak Zor İş" diyerek sıraladığı ilkeler şöyle:

1- Havayı kirletmemek için elimden geleni yapacağım.
2- Suyu kirletmemek için elimden geleni yapacağım.
3- Toprağı korumak için elimden geleni yapacağım.
4- Enerji tüketimimi azaltacağım; daha az doğal maddeyi hammadde olarak kullanacağım.
5- Hayvanları korumak için elimden geleni yapacağım.
6- Bitki dünyasının çeşitliliğini korumak için elimden geleni yapacağım.
7- Sağlıklı besin maddelerinin yetiştirilmesi ve satılması için elimden geleni yapacağım.
8- Çöpümü azaltmak için elimden geleni yapacağım.
9- Gürültüyü azaltmak için elimden geleni yapacağım.
10- Çevre bilincine sahip bir tüketici olmak için elimden geleni yapacağım; yalnızca doğayı ve çevreyi en az kirleten ürünleri satın alacağım.
11- On Emir'i günlük yaşamımda uygulamak için elimden geleni yapacağım. Kendi kötü alışkanlıklarım başta olmak üzere dostlarımın ve tanışlarımın Çevre Koruma eylemlerine aykırı davranışlarını değiştirmek için çalışacağım. Yaşamaya değer bir gelecek için çabalarımı sürdüreceğim, çünkü yalnızca bir dünyamız var yaşamak için...

     Bu ilkeleri "şeytanın avukatı" gözüyle irdeleyen Kuleli, "Çevrecilik bir moda değil, çok zor bir iştir; ancak bilgilenmekle, örgütlenmekle yapılabilir" diyor ve çevreciliğin ancak kararlı bir siyasal tutumla yaşama geçebileceğini vurguluyor.
     Ömer Kuleli’nin akıcı, eğlendirici anlatımıyla renklenen söyleşimiz, dinleyicilerin katkıları ve soruların yanıtlanmasının ardından Kuleli’nin iki katılımcıya kitaplarını armağan etmesiyle sona erdi.

YAŞAMIN ÇARKLARINI ÇEVİRENLER
     "(…) Güneşin bizi nasıl yaşattığını anlar gibiyim; ama onsuz yapamadığımız suyun nasıl olduğunu hâlâ öğrenemedim. Hidrojenle oksijenin sonsuz aşkı nasıl başlamış ki acaba? Yukarıdan bakıyorsun yerkürenin çoğu su, yakından bakıyorsun kendi bedeninin yarısından çoğu su! (…) Sevgili su, değerini bize kanıtlamak istercesine kimi zaman aç bırakıyor bizi, gücünü göstermek isteyince de boğuyor. (…) Karar verdim artık: Yaşamın çarklarını su ve enerji çeviriyor!"
                                    (Arka kapaktan)


 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter