AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
DİL DERNEĞİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE SUNULDU

      Dil Derneği'nin Çankaya Belediyesi ile birlikte 26 Eylül 2013'te düzenlediği 81. Dil Bayramında gerçekleştirilen ödül törenlerinde, 2013 yılının ödülleri sahiplerine sunuldu.

DİL DERNEĞİ ÖMER ASIM AKSOY ÖDÜLÜ

      Aksoy Ailesi ile Dil Derneği, Aksoy ustanın düşünce ve yapıtlarını geleceğe aktarmak için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü düzenlediler. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır. 2013 yılının ödül töreni de 26 Eylül 2013'te 81. Dil Bayramında gerçekleştirildi. 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy'un 1975'teki bir konuşmasını dinleyerek başladığımız ödül törenimizde, yolumuzu aydınlatan devrimciyi ölümünün 20. yılında saygıyla, özlemle andık.

  

      Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana, her yıl başka bir alanda verilmektedir; 2013’teki ödül öykü dalında düzenlenmiştir.
      Adnan Binyazar, Şemsettin ÜnlüHidayet Karakuş, Hakan Akdoğan ve Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, Berat Alanyalı'nın Bilgi Yayınevince yayımlanan “Ömrün Yazı" adlı yapıtını oyçokluğuyla ödüle değer buldu.
      Berat Alanyalı, Ankara doğumludur. İÜ Edebiyat Fakültesinin Klasik Filoloji Bölümünü bitirmiştir. Dergi, radyo, televizyonlara haber ve metin yazmakta, öykü ve inceleme dalında ürün vermektedir. 2012'de yayımlanan Ömrün Yazı ikinci öykü kitabıdır.

      Berat Alanyalı'ya ödülünü, Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy ile Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel sundular. Törendeki konuşmasına Dil Derneği'ne ve seçici kurula teşekkür ederek başlayan Alanyalı şunları söyledi:

  

      "Çok değerli bir ödülü kucakladığımın bilincindeyim. Ömer Asım Aksoy’un anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Bu akşam bana sunulan ödül, onun güzel Türkçeye adanmış ömrünü simgeliyor. Onun arı Türkçe yolunda sürdürdüğü devrimci mücadelesini simgeliyor. Yazarlık yaşamım boyunca bu ödülü hak etmeye çalışacağım.

      Elbette mutluyum; ama bir eksik var! Gözlerim, biraz sonra ödülü sunulacak olan Mustafa Balbay’ı arıyor. Keşke o da bu akşam özgürce aramızda bulunabilseydi. Buradan kendisine seslenmeden bu eksikliği hafifletemeyeceğim.

      Değerli Kardeşim Mustafa,
      Ödülünü yürekten kutluyorum. Bu ödül hak ettiğin pek çok ödülden bir tanesidir ve dilerim hayat sana pek çok ödüller ve sevinçler sunar. Bu da geçecek! Eminim, inandığın aydınlık, gecemizi ağartacak. Seni ve aileni, güç dilekleriyle, saygıyla selamlıyorum.

      Dil, durmaksızın devinen, evrilen, bir ömre olan sözcüklerin bereketli toprağı... Atatürk’ün kurduğu TDK vaktiyle bu toprağı yeşertmişti; pek çok emekle, çabayla... Bildiğiniz gibi 1980’de 12 Eylül darbesiyle hepimiz karanlığa gömüldük.

      Elbette gelecek kuşakların dil bilinci, bir kargaşaya emanet edilemezdi. Atatürk’ten armağan bu yaşamsal göreve bugün Dil Derneği sahip çıkıyor. Atatürk’ün vasiyetiyle bıraktığı maddi kalıtın değilse de bu onurun sahibi Dil Derneği’dir. O, anadilimizin evi, güvenli çatısı. Bu çatı altında verilen emekler, hayatı da edebiyatı da en doğru biçimleriyle besliyor. Ben, bir edebiyat sever olarak bu yapısı için Dil Derneği’ne bir kez daha teşekkür ediyorum.
      Bir teşekkürüm de sevgili yayınevime. Benim işim sözcüklerle; yolum öykü. Bu yolda ürettiklerimin okurla buluşmasını sağlayan Bilgi Yayınevine ve orada çalışan, kitabıma eli değmiş bütün arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum, hepsini sevgiyle kucaklıyorum.
      Bu akşam burada bizlerle olan aydınlık insanlar, sizlere de çok teşekkür ediyorum. Dil Bayramına sahip çıkacağız. Bir bir eksiltilen bayramlarımız arasında Dil Bayramını yaşatacağız. Dil Bayramımız kutlu olsun!"


DİL DERNEĞİ KERİM AFŞAR ÖDÜLÜ

      Türk tiyatrosunun usta oyuncu ve yönetmeni Kerim Afşar’ı, 26 Eylül 2003’teki Dil Bayramında yitirdik. Türk Devriminin ödünsüz savunucusu Kerim Afşar’ın Türk tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak için eşi Leyla Afşar’la Dil Derneği, Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü’nü düzenlediler. “Oyun yazarları”nı özendirmeyi amaçlayan ödül, 2005’ten bu yana verilmektedir. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır.
      2013 yılının ödül töreni, 26 Eylül 2013'te düzenlenen 81. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Kerim Afşar'ı, ölümünün 10. yıldönümünde, bize armağan bıraktığı sesinden dinlediğimiz Ceyhun Atuf Kansu'nun "Aydın Gurbeti" adlı şiiriyle saygıyla, özlemle andık.

      Bu yılki ödüle Leyla Afşar, Ahmet Levendoğlu, Üstün Akmen, Gülşen Karakadıoğlu ve Zeynep Kaçar’dan oluşan seçici kurulun oyçokluğuylaMustafa Balbay'ın Cumhuriyet Kitapları arasında yayımlanan “Yargıtatör" adlı yapıtı değer görüldü.
      Ödül töreninde, Mustafa Balbay'ın ödülünü eşi Gülşah Balbay Leyla Afşar'dan aldı.
      Töreni sunan Elçin Temel, Balbay'a özlemimizi, sevgimizi dillendirdi:

      "Mustafa Balbay gibi eşi Gülşah da onurlu ve dimdik duruyor. Mustafa Balbay’ın bir gün bu kürsülerden konuşacağını biliyoruz. O günü heyecanla bekliyoruz. Sevgili Gülşah Balbay, lütfen Mustafa’ya hepimizin sevgi ve saygılarını götürün. Onun kadar dirençliyiz. Bunu da söylemeyi unutmayın!"

      Konukların dinmek bilmeyen alkışlarıyla ödülü alan Gülşah Balbay, hepimizi duygulandıran konuşmasında şöyle seslendi:
      "Değerli dostlar, öncelikle hepinizin 81. Dil Bayramını yürekten kutluyorum. Dili çok önemsiyorum. Bir ulusun bağımsızlığının en önemli anahtarlarından biri, diline sahip çıkmaktır. Özellikle ağaç yaşken eğilir diyor; gençlere, çocuklara Türkçe aşkının, sevgisinin, bu bilincin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
      Bu ödül bizim için büyük bir onur. Seçici kurula çok teşekkür ediyorum. ’Yargıtatör’lere ilham kaynağı olacak bir hukuksuzluğun, adaletsizliğin benim güzel ülkemde hiçbir zaman yaşanmamasını diliyorum. Balbay adına hepinizin önünde sevgi ve saygıyla eğiliyorum."


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter