25. Kuruluş Yıldönümümüz

22 Nisan 1987'de kurulan derneğimizin 25. yaşını Ankara'da, Çankaya Belediyesi ile birlikte düzenlediğimiz, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikle kutladık. 22 Nisan 2012'deki kutlama törenimizde, özlediğimiz Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer, kurucularımız, üyelerimiz, kitle örgütlerinin başkanları ve üyeleri, dilseverlerle bir araya geldik; dayanışmamızın, el ele, omuz omuza olmanın coşkusunu yaşadık.
     Konuklarımızı, Çankaya Belediyesi HOY-TUR Halk Oyunları Ekibinin Van yöresinden derlediği oyunlarla karşıladık. Sunuculuğunu genç üyemiz Merve Güneş'in üstlendiği törenimiz, Türk Devrimini yapanları, devrime emek verenleri andığımız saygı duruşuyla başladı; ardından Atatürk'ün Gençliğe Seslenişi'ni, ölümsüz usta Kerim Afşar'ın sesinden dinledik.

Çankaya Belediyesi HOY-TUR

Ses bayrağımız Türkçenin büyük ozanı Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın "Türk Dil Kurumu Koçaklaması"ndan alıntıların seslendirildiği kutlamamıza, Dil Derneği Etkinlik Kolu Başkanı İbrahim Dizman'ın hazırladığı, Dil Derneği'nin 25 yıllık öyküsünün aktarıldığı "25 Yıldır Süren Savaşım" başlıklı belgeseli izleyerek başladık.

Sevgi Özel

Derneğimizin Başkanı Sevgi Özel 25. yaşımıza ilişkin duygularını, düşüncelerini dillendirdiği konuşmasına şöyle başladı: "Sayın Cumhurbaşkanımız, sizi çok özlemiştik! Çankaya Köşküne, devletin ağzına çok yakışan Türkçeyi sizden dinlemiştik. Hoş geldiniz, bizi onurlandırdınız! Değerli Kurucularımız, Konuklarımız, Sevgili Dilseverler, Dil Devrimini sürdürmeyi amaç edinen bir derneği, devrimden nefret edenlere karşı koruyarak çeyrek yüzyıl yaşatmak hiç kolay değil!"
     (Konuşmanın tümü için tıklayınız.)

Törenimiz, karanlığa karşı birlikte savaşım verdiğimiz kitle örgütlerinin başkanlarının seslenişleriyle sürdü. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Başkanı Ayşe Ceyhan "Kardeş kuruluş Dil Derneği'nin yeni yaşını kutluyorum," diye başladığı konuşmasında, derneğimizin kurucu üyesi Eğitimci Beşir Göğüş'ten yaptığı alıntılarla dil öğrenimine ve eğitimdeki geri gidişe dikkat çekti.

Ayşe Ceyhan

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, yayılmacılara (emperyalistlere) direnmenin önemini vurguladığı konuşmasında şöyle diyordu: "Öykülerimiz birbirine benziyor: Baskıyla başlıyor, baskıyla sürüyor. Kazandıklarımızı yitiriyoruz; yitirdiklerimizi geri almaya çalışıyoruz. Kavgamız, ana sütümüz dediğimiz dilimiz için olduğu kadar, anavatanımız üzerinde bağımsız yaşamak için de sürüyor... Emperyalizme karşı direniyoruz!.. Atatürk'ün Türk Dil Kurumu bir gün açılacak; o gün geldiğinde o kurumun başında bugünün emekçileri olacak. Türkçenin ses bayrağı, ulusal bağımsızlığımızın bayrağıyla bir arada dalgalanacak!"

Şenal Sarıhan
Nazım Mutlu
Işık Kansu

Ulusal Eğitim Derneği Başkanı Nazım Mutlu, "Dil Derneği'ne 25 yıldır emek verenlere saygılarımı sunuyorum" diye başladığı konuşmasını "Dil Derneği, Türkçenin onur kaynağı, direnç odağıdır," diye sürdürerek sözlerini şöyle bitirdi: "Yükümüz ağır; yurt savunması kapımıza dayandı. Ellerine geçen her şeyi satabilirler; ama dilimizi satamayacaklar!"
     Üretken üyemiz, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu ise bizlere şöyle seslendi: "İnadına yaşamak, zor olanı seçmektir; ama Türk dili ve Türk ulusu, doğasında ve cumhuriyet devriminde taşıdığı gizilgüce dayanarak zoru başaracaktır!" (Konuşmanın tümü için tıklayınız.)
     Derneğimizin üyesi, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık törenimize katılamadı; ancak derneğimizi kutladığı konuşmasını filme çekerek bizlere ulaştırdı. Dil Derneği'nin ve direncimizin önemini dile getirdiği seslenişiyle de bize her zaman yanımızda olduğunu duyumsattı.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu, seslendirdiği şarkılarla, türkülerle kutlamamıza neşe kattı. Koro Şefi Cihan Can, derneğimizin 25. yaşını kutlarken konuklara şöyle sesleniyordu: "Neredeyse unutmaya başlamıştım; beni yetiştiren aydınlık yüzleri arıyordum. Onlar, işte buradalar! Sağ olunuz, yüreklerimize güneş gibi doğdunuz!" Törenimiz, koroya eşlik ederek hep birlikte söylediğimiz "Memleketim" şarkısıyla son buldu.
     Bir arada olmanın, güçbirliğimizin ve direncimizin coşkusunu paylaştığımız konuklarımıza, üyelerimize; iletileriyle, armağanlarıyla, destekleriyle gücümüzü artıran uzak kentlerdeki üyelerimize, dilseverlere ve kitle örgütlerine içtenlikle teşekkür ederiz.

Nisan 2024 - 434. Sayı