AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Ayvalık'ta 81. Dil Bayramı (28 Eylül 2013)

     Ayvalık Belediyesi, Dil Derneği İzmir Temsilciliğinin katkılarıyla 28 Eylül 2013'te düzenlediği bir etkinlikle 81. Dil Bayramını kutladı. "Atatürk'ün Dil Devrimi 81. Yaşında" başlığıyla İsmet İnönü Kültür merkezinde yapılan bayram töreninde Dilci-Eğitimci-Yazar Emin Özdemir onur konuğu olarak yer aldı. Belediye Meclisi Üyesi Ayşe Aynur Sokol, Özdemir'e bir anmalık sunarak Ayvalıklıların ve dilseverlerin teşekkürlerini iletti.

Emin Özdemir, Ayşe Aynur Sokol

     Dil Derneği İzmir Temsilcisi Yunus Bekir Yurdakul'un açış konuşmasıyla başlayan törende Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen'in bayram iletisini Şair Halim Yazıcı aktardı: "“Dil ve tarih birbirini bütünleyen ve aynı zamanda da kültürü oluşturan etmenlerdir. Tarihin öğrenilmesi ve ondan ders çıkarılması gerektiği gibi dil de korunmalı ve geliştirilmelidir. Ayvalık Belediyesi olarak 26 Eylüllerde kutladığımız Dil Bayramı nedeniyle değerli yazarlarımızı, dilcilerimizi siz Ayvalıklılarla buluşturmak istedik. Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı Dil Devriminin 81. yaşı kutlu olsun!"
     Y. Bekir Yurdakul, Emin Özdemir'i sahneye şu sözlerle çağırdı: "“İncelikli, çalışkan öğretmenimiz Emin Özdemir’in Ayvalık’ta onur konuğu olarak ağırlanmasından duyduğumuz kıvancı paylaşmak isteriz. Dil Derneği’nin Egeli üyelerinin de saygılarını, sevgilerini, bu değerbilirlik nedeniyle teşekkürlerini sunuyoruz."

     Onur konuğu Emin Özdemir duygularını şöyle dile getirdi: "“Kendimi yazdıklarımla tanımlayamıyorum; ancak bir dil emekçisi olarak tanımlayabiliyorum. Seçenek, alıntı gibi türettiğim sözcükleri duydukça, okudukça yazdıklarımın tattırdığı hazdan daha büyük bir haz alıyorum."

     Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ile Dil Derneği İzmir Temsilciliğinin üyeleri Y. Bekir Yurdakul, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener'in katıldığı açıkoturumda ilk sözü alan Karakuş türkülere düşkünlüğünden söz ederek şunları söyledi: "Türkülerde bulduğumuz bu ahengi düz yazıda, hatta şiirde bile bulamayız. Türkülerle dilimizi daha kolay tanıyabiliriz diye düşünüyorum. Türküler dilimiz için büyük bir armağandır. (...) Türkçe en az 60.000 sözcükten oluşan bir dil; ama günlük konuşma dilimiz yalnızca 400 sözcük. Düşünün, Fransızlar günde 2.500, İngilizler 2.000 sözcükle konuşurken bizim milletvekillerimiz günde 500 sözcükle bizi yönetiyor, 500 sözcükle bizim için yasa hazırlıyorlar."

Hidayet Karakuş, Sevgi Özel, Mavisel Yener, Yunus Bekir Yurdakul

     Çocuk ve dil üzerine konuşan Mavisel Yener, duyarlılığını şu sözlerle dile getirdi: "Doğru biçim, doğru yer ve doğru zamanda kendimizi anlatabiliyorsak o zaman akıl ve dil ilişkisini kurabilmişiz demektir. Dış dil ve oradan alınanlarla oluşturulan iç dil yaratıcı dili oluşturur; bu nedenle çocukların dış dille aldıkları çok önemlidir." Yener, dış dille alınanlardan, çizgi filmler ve çocuk kitaplarından olumsuz örnekler vererek sözlerini şöyle bitirdi: "Dini siyasete araç yapanlar, dili de siyasete araç yapmak istiyorlar.”
     Kendisini "Dil mahallesinin delisi" olarak tanımlayan, "Benim gibi delileri çoğaltmak için uğraşıyorum," diyen Sevgi Özel anılarıyla izleyicileri etkilerken abecemize sokulmak istenen “q, w, x” harfleriyle ilgili düşüncelerini de aktardı.

     Açıkoturumun ardından dinleyiciler arasında bulunan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu ile Meclis Üyesi Ayşe Aynur Sokol konuşmacılara anmalık sundular.
     Bayram kutlaması, değerli yazarlarımız Sevgi Özel, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener ve Y. Bekir Yurdakul'un kitaplarını imzalamalarıyla, Ayvalıklılarla söyleşileriyle sürdü.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Ekim 2024 - 440. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter