Ülker'e Uyarı

Dil Derneği, Ülker ürünlerine yabancı ad konulmasını eleştirdi.

Ülker yetkililerine ilettiğimiz uyarıyı ve e-posta ile aldığımız imzasız yanıtı olduğu gibi yayımlıyoruz.

Ülker'e Uyarı

Sayın Murat Ülker,

61 yıldır halkımıza türlü ürünler sunan, ürünlerini yurtdışına taşıyan bir kurum oluşunuz nedeniyle size yazma gereksinimi duyduk. Çünkü bütünüyle Türk işadamının, Türk işçisinin emeği olan ürünlerinize koyduğunuz adlar, ÜLKER adıyla pek bağdaşmamaktadır.
        Sayın Murat Ülker, Cafe Crown, King Top, Chewy Dent, Alpella, Choxx gibi ürün adlandırmalarında Türkçeyi ve Türkçeyi sevenleri incitiyorsunuz. Bildiğiniz gibi Türk abecesi (alfabesi) yasayla korunmaktadır. Türk abecesinde w, x, q ve Fransızcanın aksanları yoktur. Siz ürünlerinize bu harfleri ve kimi işaretleri içeren adlar koymakla aynı zamanda bu yasaya da aykırı bir işlem yapıyorsunuz. Dilimize çok önceleri giren ve yazık ki Türkçe karşılığı olmayan kimi sözcükler bir yana, sizler bugün yeni bir şeyler üretiyorsanız, bu ürüne verdiğiniz emeğin bir kısmını ürün adını düşünmeye ayırsanız, inanın ürünlerinize çok güzel Türkçe adlar bulabilirsiniz.
        Böylece Türkiye dışına çıkan ürünleriniz, Türkçeyi de dünyaya duyurmak için güzel bir olanak sağlar. Türk işadamlarının ürünlerine, işyerlerine Türkçe ad vermemesinin ne küreselleşmeyle, ne de AB'ye girmeyle ilgisi vardır. Bu durumu çok yadırgıyoruz. Derneğimize ulaşan tepkiler içinde Ülker'in yeni ürünlerine verdiği adlar da yer almaktadır. Siz, bir Fransızın, bir İngilizin, bir Almanın dondurmasına yabancı ad verebileceğini düşünüyor musunuz? Hiç rastladınız mı?
        Biz son yıllarda gittikçe artan bu tutumu doğru bulmuyor, Türkçeyi kirlettiğini düşündüğümüz bu uygulamayı sizin de yeniden düşüneceğinizi, tadı güzel ürünlerinizin adını da güzelleştireceğinize inanıyoruz.
        Saygılarımla.
                                                                                                Sevgi Özel
                                                                                DİL DERNEĞİ BAŞKANI-YAZAR

Ülker'in Yanıtı

Değerli Ülker Dostu;

Nazik mesajınızı aldık. İlginiz için teşekkür ediyoruz.

Ülker grubu 110'u aşkın ülkeye mamûl satışında bulunmaktadır. Yurtiçi pazarda büyük ilgi gören mamûllerimiz yurtdışı pazarlarda da yoğun şekilde ilgi görmektedir. Bu nedenle ürün isimlerimizi bu pazarlara da uyacak şekilde seçme gayreti içindeyiz.

Her Türk vatandaşı gibi şirketimizde Türkçeye sahip çıkma konusunda hassasiyet sahibidir. Bu hassasiyetimizi Yahya Kemal Kitabı; Avrasyabir Vakfı Yayınları, Türk Dünyası Kültür Atlası; Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, İskender Pala'nın Türkçeleştirdiği Avnî Divanı - Fatih'in Şiirleri gibi kitapların yayınlanmalarına katkıda bulunarak göstermeye çalışmaktayız.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.