"Doğuş Power Center" Çelişkisi

Doğuş'un Ekim 2006'da İstanbul Maslak'ta açacağını duyurduğu iş merkezinin adı "DOĞUŞ POWER CENTER". "Doğuş" gibi bir Türkçe sözcükle "Power Center" sözcüklerinin yan yana oluşturduğu çelişkiye dikkat çekmek isteriz.

"Doğuş Power Center"e tepkimizi iletmek için Temmuz 2006 sonunda gönderdiğimiz mektubu aşağıda yayımlıyoruz.

Sayın Kürşat Tuncel
Garanti GYO Genel Müdürü

Kurumunuzca Ekim 2006'da İstanbul Maslak'ta açılacağı duyurulan  iş merkezine verdiğiniz  "Doğuş Power Center" adı derneğimizi olduğu gibi birçok İstanbulluyu ve duyarlı yurttaşı rahatsız etmiştir. Öncelikle "Doğuş" gibi bir Türkçe sözcükle "Power Center" sözcüklerinin yan yana oluşturduğu çelişkiye dikkatinizi çekmek isteriz.

Kurumunuzun "gücü"nü, "yetenek"lerinizi Türkçeyle anlatmanızı beklerdik. İstanbul'u, dolayısıyla ülkemizi yabancı adlandırmayla kirlettiğinizin farkında değil misiniz?

Birçok dilsever yazar, dilci, gazeteci ve elbette duyarlı yurttaşlar, yabancı adlandırmanın bu türlüsüne tepki verirken, Türkçeyi küçük gören bu tavırdan rahatsız olduğunu, öfkesini ve tepkisini dile getirirken, bizler saygın işadamlarının, girişimcilerin, aydınlara ve halka rağmen bildiğini okumasını adlandırmakta zorlanıyoruz.

Biz sömürge miyiz; dil bilincimiz bu kadar mı aşındı? Kuşkusuz açılacak alışveriş merkezinin içi de adı tadı yabancı onlarca işyeri ve ürünle dolacaktır.

Uluslararası kurum adları dışında kalanları kınıyoruz!

Türkçeye giren merkez sözcüğünü bile içimize sindirememişken "center, plaza, city" gibi sözcüklerde içinde olmak üzere yabancı adlara karşı, yurttaşlık bilincimizin gereği tepki vermeyi sürdüreceğiz. Yürümek gerekirse yürüyeceğiz, bu duyarsızlık karşısında haykırmak gerekirse haykıracağız. Ulusal onurumuz olan Türkçe için,  yurttaşlık haklarımızı sonuna dek kullanacağız.

"Doğuş Power Center"in kapısından girmeyerek, adı tadı yabancı olanı reddederek yurttaşlık görevimizi yerine getireceğiz.

Umudumuz ve dileğimiz, açılacak alışveriş merkezine "Doğuş"un yanına yakışan Türkçe ad vermenizdir. Bu duyarlığımızı paylaşırsanız, pek çok kuruma ve kişiye de örnek olacaksınız. Bizler alkışlamayı da biliriz; merkezinizin dış kapısına ve içine koyacağınız Türkçe adlarla alkışlanacağınızı bildirmek isteriz.

Dil Derneği Yönetim Kurulu