Kent's Fuarları

Marmara Tanıtım Fuarcılık'ın İzmir, Antalya ve Ankara'da düzenlediği etkinliklere "Kent's Fuarları" adını vermesini kınıyoruz. Dernek başkanımızın şirket yetkililerine 23 Mart 2007'de gönderdiği iletiyi ve 28 Mart 2007'de aldığımız yanıtı -olduğu gibi- aşağıda yayımlıyoruz.

TEPKİ YAZIMIZ

Sayın Yetkili,

Düzenlemekte olduğunuz "Kent's Fuarları"nın adını anlamakta, yorumlamakta güçlük çekiyoruz. Kent gibi bir sözcüğe İngilizce ek getirmeniz yanlıştır; Türkçeyi yaralama eylemidir. Dilimizi İngilizcenin boyunduruğu altına sokma çabalarına hizmettir. Bu adlandırma biçimini görünüş açısından da anlam açısından da Türkçeye saygı açısından da doğru bulmuyor; dahası kınıyoruz. Dil bilincimizi zedelediğinizin ayrımında olmanız dileğiyle bu yanlıştan dönmenizi diliyor, saygı sunuyoruz.

Sevgi Özel
Dil Derneği Başkanı

YANIT

Sayın Sevgi Özel,

Öncelikle güzel Türkçe'mize göstermiş olduğunuz duyarlılıkla zahmet edip yazmış olmanızdan dolayı teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

Kent's Fuarları adı maalesef yanlış anlaşılmakta ve yorumlanmaktadır.

Kent's Fuarları markasında yer alan 's takısı ingilizcede çoğul amaçlı kullanılan "-ler, -lar" eki değildir.

Kent's Fuarları yaşanacak, nefes alınacak güzel şehirler ve bu şehirlerde yaşayan sağlıklı insanlar teması üzerine kurulmuştur. Bu temanın ana öğeleri KENT ve SPOR'dur.

Fuarımızın marka adını oluştururken KENT ve SPOR adını birarada kullanabilmek amacıyla logoda farklı bir S harfi kullanılarak SPOR kelimesine atıfta bulunulmuştur.

Kent's kelimesi KENTLER manasına gelmemektedir. Türkçe'mizi bu kadar kötü bir şekilde katletmek gibi bir hata yapılması ihtimal dahilinde bile olmayan, yapılamayacak bir hatadır.

Kaldı ki böyle bir hatayı, yaptığı tüm organizasyonlarda aylarca hatta yıllarca ön araştırma yapıp, tüm dünya fuarlarını inceleyen ve bir sayfalık bir metin için haftalarca çalışan bizim gibi bir firmanın böyle bir hata yapmış olmasını düşünmeniz bile bizleri son derece üzmüştür. Ayrıca yaptığımız çalışmalarımızın uluslararası olması nedeniyle birden çok dili çok iyi kullanan ekibimizin Türkçe bir kelimeye İngilizce çoğul anlamda kullanılan 's takısını eklemiş olmalarını düşünüp, bu konuda bilgi almadan suçlamalarda bulunmanız tüm arkadaşlarımızı üzmüştür. (Bu tür e-mailler tüm çalışma arkadaşlarımız ile paylaşılmaktadır)

Türkçe'ye gösterdiğimiz özeni, Türkçe kelimeleri kullanmak üzere gösterdiğimiz titizliğimizi tüm basılı evraklarımızda görebilirsiniz. Kullandığımız hiçbir yazı dilinde çok mecbur kalınmadıkça yabancı dilde bir kelime kullanılmamaktadır.

Halkımızın konuşurken kullanıldığı kelimelerin yabancı kökenli dillerdeki kelimeler olması bile rahatsızlık verici iken, özellikle de yazı dilinde böyle bir hata yapılamaz.

Öyle bir anlam ifade etmemesine rağmen KENT'S=KENTLER olarak algılanması, farklı bir düşünce ile oluşturmuş olduğumuz marka logomuzun yanlış yorumlanmasına neden olduğundan, logomuzda ilerleyen dönemlerde farklılıklar yapılması düşünülmektedir.

Göstermiş olduğunuz duyarlılığa yeniden teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.

Feridun Bayram
MARMARA TANITIM FUARCILIK