AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
30 Aralık 2008
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN!

             Değerli Yurtseverler,

            31 Aralık gecesi uğurlayacağımız 2008’de de ne yazık ki savrulup durduk. Pek çok isteğimizin gerçekleşmediğini, beklentilerimizin suya yazıldığını söylersek abartmış olmayız.

            Anayasanın, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir” diyen ikinci maddesindeki “Atatürk milliyetçiliği” gibi, bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları için yaşamsal değerde olan öteki kavramlara da ortak akıl üreterek ortak bir dille, “yurttaşlık” bilinciyle bakamadık.

            Ulusal ve evrensel bilgileri harmanlayarak her bireye ilkin, “yurttaşlık bilinci” kazandıracak, bu bilinçle her bireyi öncelikle ulusal çıkarlarımız çevresinde birleştirecek olan ulusal eğitime, yazık ki  2008’de de ulaşamadık.

            Gelişmiş ülkelerin hepsinin, ulusal sınırları içinde ortak bir dille eğitim yaptığı gerçeğini göz ardı ederek eğitimin her aşamasında yabancı dille öğretimi sürdüren; üniversitelere Türkçeyle bilim ve eğitim yapma olanağı tanımayan; yayılmacıların eski sömürgelerine bile yaptıramadıkları bu çarpık eğitim anlayışından 2008’de de kurtulamadık.

            Atatürk’ün kalıtı üstündeki hukuk lekesinin silinemediğine; dahası TBMM çatısı altında bile Atatürk’ün başlattığı Dil Devrimine; dolaylı olarak Atatürk’e, açıkça Atatürkçü düşünceye saldırı boyutundaki ağır eleştirilere tanık olduk.    

Dünya görüşü, köken ve inanç ayrılıklarının; yurttaşlık bilincinin ötesine taşınarak, yurttaşların eğitim, sağlık ve hak arayışındaki ortak kazanımlarının göz ardı edildiği, tehlikeli tartışmalara malzeme yapıldığı, sözde demokrasi eylemlerini izledik.

            Gerçek aydınların tüm çabalarına karşın, kendini aydın olarak tanımlayanların suskun kalarak, gerçekleri çarpıtarak, “Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” olan Türkiye Cumhuriyeti’nin içerde ve dışarda ağır suçlamalarla yüz yüze kalmasını içimiz acıyarak, canımız yanarak gözledik.

Ortak dil bilinci edinme ve kullanma açısından baktığımızda tüm çabalarımıza, tüm seslenişlerimize karşın  2008’de de büyük bir düş kırıklığı yaşadık.

            *

            Biz, 85 yıl önce büyük acılar ve çabalarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu yurttaşları olarak hiçbir aşağılık duygusu taşımadan, “yurtta barış, dünyada barış” ilkesine, dünya görüşü, köken ve inanç ayrılıklarımızı sindirerek yeniden Atatürkçü düşünce çevresinde kenetlenerek, laik eğitimle ulaşacağımıza inanıyoruz.

            Yanı başımızda savaşlar sürerken kendi içimizdeki barışı kökleştirerek dünya barışına da omuz vereceğimize inanıyoruz.

            Ortak dille, ortak akıl üreterek her türlü sorunu sevince çevireceğimize inanıyoruz.

            Yeni yılınız kutlu olsun!

                                    DİL DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter