AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
83. Dil Bayramı (3 Ekim 2015)
      Her 26 Eylülde kutladığımız Dil Bayramını, bu yıl 26 Eylül dinsel bayramla çakıştığı için 3 Ekim 2015 Cumartesi günü kutladık. “Yazınımızın Yüz Akı Yaşar Kemal! Özgürlüktür Türkçe!” başlıklı seslenişimizle Yaşar Kemal’e adadığımız tören Atatürk’e saygı sunumuyla Anıtkabir’de başladı. Derneğimizin Başkanı, Yazar Sevgi Özel Anıtkabir özel defterine hepimizin duygu ve düşüncelerini yansıttı.
     Bu Dil Bayramını da Çankaya Belediyesiyle düzenledik. 83. Dil Bayramına Arkadaş Kitabevi, Arkadaş Kitabevi, Kırmızı Kedi Yayınevi, Cumhuriyet gazetesi, Tunç bilek Reklam, Tiyatro Pembe Kurbağa gibi kurumların yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı, Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Vakfı, Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Müzik Eğitimcileri Derneği, Türk Hukuk Kurumu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ve Ulusal Eğitim Derneği de destek verdi. Törene bu kurumların başkan ve üyeleri katıldı.
     Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde, “Yaşar Kemal Konferans Salonu”nda saat 17.00’de başlayan töreni bayramın önemini yansıtan aktarımlar, şiirler ve görüntüler eşliğinde Sanatçı Ali Nihat Yavşan sundu. İlk konuşmayı Başkan Sevgi Özel yaptı. Dilde devrimin başlamasından sonra yaşananlara değinen, tüm ulusal bayramlar gibi Dil Bayramını da buruk bir coşkuyla kutladığımızı söyleyen Özel, TDK’nin neden kapatıldığını, son yıllardaki dil tartışmalarının neden bilimsel gerçekler çarpıtılarak yapıldığını anlattı.  Konuşmanın tümü için tıklayınız: 83. Dil Bayramı Konuşması
     Gazeteci Yazar, PEN Derneği Başkanı Zeynep Oral, Yaşar Kemal’le ilgili anılarından kesitler aktardı. Yazarın ulusal ve evrensel değerlere sahip çıkan konuşmalarından alıntılarla onun demokrasi için toplumsal etkinliklere verdiği desteğin önemini yansıttı. Gazeteci, Yapımcı Nebil Özgentürk Yaşar Kemal’e ilişkin değerlendirmeler yaptı. Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya hem Dil Bayramının önemine değindi; Dil Derneği’ne desteğin sürekli olacağını söyledi.
     Törende Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Türkiye’nin Evrensel Yazarı Yaşar Kemal/ Nebil Özgentürk Belgeseli” gösterildi ve izleyenleri çok etkiledi.
     Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, roman dalında açılmıştı. Adnan Binyazar, Orhan Karaveli, Yüksel Pazarkaya, Şemsettin Ünlü ve (aile adına) Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, bu yıl ödüle değer yapıt bulamadığı için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü verilemedi. Ölümünün 22. yıldönümünde anıt Dilci Ömer Asım Aksoy kendi sesi görüntüsüyle, özlemle, saygıyla anıldı. 71. Dil Bayramını kutladığımız sırada yaşamını yitiren Sanatçı Kerim Afşar’ı da ölümünün 12. yılında okuduğu şiirlerle, özlemle, saygıyla andık.
     Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Şair Haydar Ergülen’e, Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu’na, Avukat Rahmi Kumaş’a, Büyükelçi Ülkü Başsoy’a, Yayıncı Cumhur Özdemir’e, Spiker Elçin Temel’e ve Gazeteci Merdan Yanardağ’a “83. Yıl Dil Bayramı Onur Ödülü” sunuldu.
     Her zaman olduğu gibi 83. Dil Bayramına desteğini de esirgemeyen Yaşar Kemal’in sevgili eşi Ayşe Semiha Baban, törene katılmak için İstanbul’dan geldi ve bayram coşkumuzu çoğalttı.
     83. Dil Bayramına katılamayan Emin Özdemir ve Adnan Binyazar’ın yanı sıra birçok üyemizden, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan duygulandıran kutlama iletileri aldık. İlgisini, desteğini esirgemeyen bütün dilseverlere teşekkür ederiz.
     * * *
     83. Dil Bayramı töreninin fotoğraflarını görüntülemek için fotoğraf çerçevesine tıklayınız. Fotoğraf albümünde sağa-sola ilerlemek için fare fotoğrafın üzerindeyken yön oklarına, albümden çıkmak içinse sağ alttaki düğmeye tıklayınız.
  • 83. Dil Bayramı Töreni - Sevgi Özel
  • 83. Dil Bayramı Töreni - Zeynep Oral
  • 83. Dil Bayramı Töreni - Nebil Özgentürk
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Ülkü Başsoy
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Ömer Faruk Eminağaoğlu
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Haydar Ergülen
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Rahmi Kumaş
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Cumhur Özdemir
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Elçin Temel
  • 83. Dil Bayramı Onur Ödülü: Merdan Yanardağ
 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter