AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
TAHSİN YÜCEL'İ YİTİRDİK - 22 Ocak 2016
DİLCİ, YAZINCI KİMLİĞİ VE DÜŞÜNCELERİYLE ÖZGÜN BİR KİMLİK:
PROF. DR. TAHSİN YÜCEL


Son kitaplarından biri İNSAN YAZDIĞI ŞEYDİR adıyla çıktı. Elbistan’ın Ötegeçe köyünde doğan, çocukluğu büyük acılar ve yoksunluklar içinde geçen, parasız yatılı sınavlarında başarılı olarak Galatasaray Lisesinde okuyan; İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanan, hem okuyup hem çalışarak yaşama atılan bir cumhuriyet aydını… Yazdığı şeylerin ötesinde görkemli armağanlar bırakarak göçtü bu dünyadan.

Fransız dili ve edebiyatı üzerine çalışmalarıyla önde gelen bilimcilerdendi; çağdaş dilbilim etkinliklerinin yurdumuza taşınmasında da çabaları büyüktü. Roman, öykü, deneme-eleştiri, anlatı, incelemelerinin yanı sıra dünya yazınından Türkçeye çevirdiği yapıtlarla, ödülleriyle ekin tarihimize yazıldı. Prof. Yücel, salt kalem ustası değildi. Dik duruşlu bir devrimciydi; aydınlanma yolunu ışıklandırmak için çabalayan bir öğretmendi.

Atatürk’e, laik cumhuriyeti çağdaş dünya ile yarıştıracak devrimlere inancı tamdı. Dil Devrimine hem inanmış hem çok emek vermişti. Birçok yapıtını, yüzlerce yabancı sözcüğe Türkçe karşılık bularak yazmıştı. Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun yönetim kurulunda, bilimsel etkinliklerinde başı çekenlerdendi. Atatürk devrimlerine, Dil Devrimine düşmanlık yapanlarla savaşımı hiç elden bırakmadı.

Prof. Yücel düşüncelerinden, deneyim ve birikiminden yararlandığımız bir düşünürdü; hocamızdı. İnce şakalarıyla bulunduğu ortamı ısıtan güler yüzlü abimiz, dostumuzdu.

Ailesinin acısını paylaşıyoruz. Bilim ve sanat dünyamızın başı sağ olsun!

Onu unutmayacak, her zaman saygı ve özlemle anacağız.

Dil Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan

    Sevgi Özel


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter