BEŞİR GÖĞÜŞ 102 YAŞINDA

Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim/öğretimine, çocuklarımıza verdiği emeği ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 2000 yılından bu yana düzenlenen, Beşir Göğüş’ün ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü” bu yıl Çocuk Şiiri dalında düzenlenmiş, Dilek Göğüş Ülgüray, Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün, Prof. Dr. Sedat Sever, Ayla Çınaroğlu ve Zekeriya Kaya’dan oluşan seçici kurul oybirliğiyle ödülü, Yalvaç Ural’ın Yabanöküzü Boynuzlu Tilki (Yapı Kredi Yayınları) adlı yapıtına vermeyi kararlaştırmıştı.

Her yıl Beşir Göğüş’ün doğum gününde düzenlenen bir törenle sahibini bulan ödül, bu yıl 10 Şubat 2017 Cuma günü saat 18.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Çankaya Belediyesi’nin de katkılarıyla düzenlenen törenle yazar Yalvaç Ural’a sunuldu.

Türk Devriminin yapıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Devrimine emek veren, yaşamını yitiren bütün aydınlarımız anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, sunucu Belin Çelebi’nin görsel eşliğinde Beşir Göğüş’ün yaşamından ve düşüncelerinden örnekler sunuşuyla sürdü.

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, 1999’da Yalova depreminde eşi ve kızıyla birlikte yaşamını yitiren Beşir Göğüş’ü 102. Doğum gününde saygı ve özlemle anarak başladığı konuşmasında, “Beşir Göğüş gibi aklın öncülüğüne inanan tüm cumhuriyet öğretmenlerinde düşüncenin kaynağı bir bütün olan Türk devrimidir,” dedi. 1940’ların sonundan başlayarak Atatürk’le ve devrimleriyle hesaplaşanların ülkeyi bugünlere getirdiğini söyleyen Özel, her zaman olduğu gibi bugün de akıl, bilim ve hukukdışı olana evet demeyeceklerini belirterek konuşmasını “Karanlığa, hukuksuzluğa tepkinin tek yanıtı var; Hayır.”sözleriyle bitirdi.

Ardından Dilek Göğüş Ülgüray bir cumhuriyet öğretmeninin kızı olarak babasının yaşamından kesitler sundu, onun eğitim ve dil konusundaki çalışmalarından söz etti.

Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner de yaptığı konuşmada dilin yaşamımızdaki yerinden ve toplumların kültürüne katkılarından, ulusal dili yaşatmanın ve geleceğe taşımanın öneminden söz ederek bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi.

Ardından, 2017 Beşir Göğüş Türk Dili ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü’nü kazanan Yalvaç Ural sahneye davet edildi ve kısa yaşam öyküsünün sunumundan sonra yazara ödülü Gülsün Bor Güner, Sevgi Özel ve Dilek Göğüş Ülgüray tarafından verildi.

Yalvaç Ural yaptığı konuşmada anne ve babasının mesleklerinden dolayı çocukluğunun ve gençliğinin Türkiye’nin her yanında geçtiğini, evlerinde ezberci eğitime karşı bir yapı olduğunu, herkesin şiirler okuduğunu, o yüzden edebiyata ve müziğe ilgili büyüdüğünü anlattı. Çeşitli işlere girip çıktıktan sonra Ülkü Tamer sayesinde Milliyet ailesine katıldığını, Milliyet Çocuk, Miço dergileri de içinde olmak üzere 51 çocuk dergisi çıkardıklarını, hatta Miço’nun tirajının 110 bine kadar çıktığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Büyüklerden bir fayda görmedim. Bütün güzel dönüşler çocuklardan geldi bana. Bu ödülün önemli bir yanı var benim için. Beşir Göğüş Ödülü ile okul yaşamım boyunca hiç almadığım 10’u almış gibi oldum.”

Etkinlik bariton Mert Özdemir’in Dengin Ceyhan’ın piyanosu eşliğindeki dinletisiyle sürdü.

İzlence ÇOCUK VE DÜŞLER başlıklı Naci ASLAN’ın yönettiği açıkoturumla devam etti. Konuşmacılar Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL ve Nihal UZUNER’di. Açıkoturumda çocukların düşleri ve yetişkinlerin buna ilişkin doğruları/ yanlışları  görseller eşliğinde sunuldu.

İzlence, gelecek yıl Beşir Göğüş’ün 103. doğum gününde buluşmak üzere Göğüş ailesinin konukları ağırlamasıyla sona erdi.

Dil Derneği olarak sevgili Yalvaç Ural’a ve izlencenin yaşama geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyoruz.

Beşir Göğüş’ün 103. doğum gününde buluşmak üzere…

• BeşirGöğüş2017-Yalvaç Ural
  • BeşirGöğüş2017-Yalvaç Ural'a Ödülü Sunulurken