AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
İzmir Temsilciliğinin Öyküsü

Dil Derneği İzmir Temsilciliği
        İzmir Çalışmaları İçin Kimi Satırbaşları

Dil Derneği, 22 Nisan 1987’de doğarken kurucuları arasında İzmir’den de üç ad vardı: Berin Taşan, İskender Özturanlı, Prof. Özdemir Nutku.

Üye sayıdaki artış, İzmir’in kültürel yaşamındaki yoğunluk vb. nedenler derneğimizin İzmir’de “temsili”nde de yeni bir yapılanmayı getirdi. İzmir’deki üyeler, örgütlenmenin gereğini yerine getirmeye çalışıyor, hiçbir kurumsal san beklemeden sanki bir şube ya da temsilcilikmiş gibi bir araya gelerek türlü etkinlikler düzenliyordu; Dil Derneği üyesi kimliğiyle başka kurumların etkinlikleri içinde yer alıyorlardı. Dil Derneği üyesi kimliğiyle başka kurumların etkinlikleri içinde yer alıyorlardı. Dil Derneği tüzüğü “temsilci atama”ya olanak tanımıyordu.  Derneğin Ankara’daki merkezi de İzmir’de yaşayan üyelerin daha etkin olması için çözüm arıyordu; 2002 Eylülünde Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel İzmir’deki üyelerle bir toplantı yaptı.Katılan İzmir üyelerinin öneri, eleştiri ve tüm isteklerini yönetim kurulunca değerlendirildi. Yönetim Kurulu Dil Derneği'ni İzmir'de “temsil” etmek üzere Y. Bekir Yurdakul’u “görevlendirdi.”

İzmirli üyelerin (ki o dönemde 54 kişiydi), kentin yaşamında daha etkin bir konum alması, Dil Derneği’nin İzmir çalışmalarının düzenli ve sürekli kılınması bu tarihten sonra ivme kazandı.

2003- 2004 dönemini çalışmaları yedi kişilik* bir yürütme kuruluyla sürdürülürken derneğin İzmir’deki üye sayısı da kısa zamanda iki katına çıktı. İzmir için tüzükte belirlenen ilkeler ışığında, “İletişim, Yapılanma, Çalışma Düzeni” dolayısıyla bölgesel yapılanma ve çalışmaların neler olacağı belirlendi.

Aylık olağan toplantılar yapılmaya başlandı. Bu toplantıların tutanaklarının da yayımlandığı, İzmirli üyelerin haberleşme organı niteliğindeki aylık “Dilizmir Belleten” doğdu.

Dil Derneği, İzmir’in bellibaşlı sanat, yazın etkinliklerine etkin olarak katıldı. Yine İzmir’de başka demokratik kitle örgütlerince yürütülen “dil” konulu çalışma ve kampanyalarına destek verdi.

İlki 2001’de yapılan, 2002’de yapılamayan, İzmir Türkçe Günleri, kentin yıllık önemli etkinlikleri arasında yerini aldı.

Uluslararası İzmir Fuarı ile TÜYAP’ın düzenlediği Kitap Fuarlarına katılım sağlandı, bu kapsamda söyleşiler, açıkoturumlar düzenlendi.

Dil Derneği Yönetim Kurulunun “görevlendirme”yle verdiği yetkiyi, İzmirli üyelerin güveniyle kullanmayı ilke edinen Y. Bekir Yurdakul, İzmir çalışmalarını, 2004-2005 döneminde beş kişilik bir Yürütme Kurulu** ile sürdürdü.

Olabildiğince geniş katılımlı aylık olağan toplantılar, yayımı sürdürülen “Dilizmir Belleten”, bilgisunarda oluşturulan ve e-posta adresi olan üyelerimizin yararlandığı “dilizmir” adlı iletişim öbeği, 3. İzmir Türkçe Günleri, Çağdaş Türk Dili’nin İzmir’deki kitabevlerine dağıtımı, yeni üyeler kazanmak, bu dönemin öne çıkan etkinlikleri oldu.

2003’te belirlenen “İletişim, Yapılanma, Çalışma Düzeni” doğrultusunda etkinliklerini sürdüren İzmir üyelerinin bu etkili ve özverili çabaları, derneğin tüzüğünde de “değişiklik”lere ortam hazırladı. Mayıs 2005’te olağanüstü toplanan Dil Derneği Genel Kurulu, tüzükte yaptığı değişiklikle Yönetim Kuruluna, “şube açma, temsilci atama” yetkilerini verdi. Böylece İzmir etkinlikleri “temsilcilik” yapısıyla yürütülmeye başlandı.

Çeşitli okulların dil ve yazın etkinliklerine destek olundu.

İzmir Atatürk Lisesi öğrencilerince ilk kez düzenlenen “Bahar Şenliği”ne katkı sağlandı.

“İzmir Temsilciliği İletişim, Yapılanma, Çalışma Düzeni” ışığında etkinliklerini sürdüren Dil Derneği İzmir Temsilciliği, 2005’te altı kişilik bir Yürütme Kurulu*** ile yola çıktı.

Bu dönemde 5. İzmir Türkçe Günleri yapıldı. Derneğimizin kuruluşunun 19. yılı, “11. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı” kapsamında İzmir’de kutlandı.

Sanat kurum ve kuruluşlarıyla, yerel yönetimlerle ilişkiler geliştirildi.

Bornova Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği “Bornova Gençlik Eğitim Kültür Sanat Festivali” kapsamında on iki lisede, “Türkçem Nereye Götürüyorlar Seni!” başlıklı söyleşiler yapıldı. Karaburun, Gaziemir, Karşıyaka E. Süleyman Demirel, Eşrefpaşa, Karabağlar Cumhuriyet Liselerinde dil ve yazın etkinlikleri düzenlendi.

Üç yıllık bir çalışma deneyimi kazanan Dil Derneği İzmir Temsilciliği, 2006’yı aynı ilkeli çalışma anlayışıyla tamamlamayı hedefliyor. Derneğimizin 20 yaşını dolduracağı, Dil Bayramının 75’incisini kutlayacağımız 2007’de ise öncelikle “yer” sorunumuzu çözümlemek, bunun yanında Aydın ve Manisa’da da çalışmaların “temsilcilik” düzeyine taşınmasına yardımcı olmak istedik. İlk, orta ve yükseköğretim öğrencileriyle buluşmaları artırmak ve yoğunlaştırmak; Türkçe Günleri kapsamında daha çok öğrenci-genç ile buluşmak, yeni dönemin öncelikli işleri arasında ilk sıraları aldı.

--------------------------------

Notlar:

*İzmir Yürütme Kurulu 2003: Y. Bekir Yurdakul, Abdullah Bolulu, Alişan Özdemir, Gürsel Gezen, Hacer Özmakas, Mavisel Yener, Yavuz Özmakas

**İzmir Yürütme Kurulu 2004: Y. Bekir Yurdakul, Abdullah Bolulu, Gürsel Gezen, Mavisel Yener, Mehmet Atilla

***İzmir Yürütme Kurulu 2005: Y. Bekir Yurdakul, Abdullah Bolulu, Gürsel Gezen, Hülya Soyşekerci, Mavisel Yener, Mehmet Atilla

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter