İZMİR'DE 91. DİL BAYRAMI KUTLANDI.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ATATÜRK DEVRİMİ, DİL DEVRİMİ "ÇAĞLAR AŞAN TÜRKÇE"

Dil Derneği İzmir Temsilciliğimizin Konak Belediyesi ile birlikte hazırladığı, 26 Eylül Dil Bayramı töreni, Konak AKM yanında bulunan Türkçe Taşı'nda yapıldı. Dil Bayramı törenine, Cumhuriyetimizin 100. Yılı sevincine,  Dil Bayramının 91. yılını kutlama coşkusunu, bilincini de ekleyen İzmir halkı, Dil Derneği üyeleri, öğretmenler, öğrenciler, Türkçe dostları katıldı.

Tören, Türkçe Taşı'nda saygı duruşu, İstiklal Marşı ile başladı. Açılış seslenişlerinde Dil Derneği İzmir Temsilcisi Gürsel Gezen, Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü adına Ahmet Büke konuştu.

Gürsel Gezen; Cumhuriyetin 100. yılında, genç kuşakları Atatürk Devrimi bilincinde yetiştirerek, yeni bir eğitim devrimi ile gelecek çağlara taşıyacağımızı, Türkçenin de geçmiş çağlarda olduğu gibi gelecek çağları da aşacağına olan inancını dile getirdi.

Ahmet Büke; Türkçe ile kazandıklarımızı anlatarak, yazarken Türkçenin varsıl sözvarlığını kullanma seçiminin çocuklara, gençlere ulaşmada çok önemli olduğunu, bunu amaçladığını anlattı.

Özel Yücel-Tonguç Okulları Ortaokulu 6-B sınıfı öğrencileri, Türkçe bölümü öğretmenleri ile hazırladıkları, Türkçe bilincini anlatan sözlerden bir sunumla Dil Bayramı töreni coşkusunu çoğalttılar, katılanlara güzel anlar yaşattılar.

Dil Bayramı töreninin anlamı, önemi üzerine konuşan Hidayet Karakuş, Abdullah Bolulu; Türkçenin geçmişten bugüne yaşadığı sorunları anlatarak, Atatürk'ün Yazı ve Dil Devrimini yapma gerekçelerini, Dil Devrimi ile kazanılan sözlükler, yazım kılavuzu, sözcük türetme, derleme, tarama çalışmaları ile başarılanları dile getirdiler. Türkçenin son yıllarda, kullanımdan, bilinçsizlikten kaynaklanan durumları örneklerle açıkladılar.

Özel Çakabey Okulları öğretmen ve öğrencileri Atatürk'ün Dil Devrimi, Türkçe üzerine sözlerinden oluşan bir sunumla törenimize katılarak kutlamamızı renklendirdi.

Söyleşi konuğu sunucu İlkay Kıyak, Türkçeyi bilinçli kullanmak için gösterdiği çabaları, aldığı eğitimleri anlatarak, sunuculuk yaparken gördüğü sorunları, Türkçenin varsıllığı ile ilgili örneklerini paylaştı.

Tören iki üyemizin kısa seslenişi, katılımları ile Türkçe Taşı'nın bulunduğu korulukta bir araya gelmenin mutluluğu, güzel paylaşım anları, töreni sunan Ferzan Sarpkaya'nın güzel dilekleri ile sona erdi.

*91. Dil Bayramı İzmir kutlamaları, "Çağlar Aşan Türkçe" (21 Ekim 2023 Cumartesi günü, saat 14.00'te, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılacak) paneli ile sürecek.

• img01
  • img02