22. Kuruluş Yıldönümümüz

Dil Derneği'nin 22. kuruluş yıldönümünü Ankara ve İzmir'de gerçekleştirdiğimiz etkinlerle kutladık.
      22 Nisan 1987'de kurulan derneğimiz, 22 yıldır ortak dilimiz Türkçe için savaşım veriyor, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı Dil Devrimini sürdürüyor. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'in kaleme aldığı "Ulusal Egemenlik ve Dil Derneği" başlıklı kuruluş yıldönümü bildirimize Başyazı-Nisan 2009 sayfamızda yer verilmiştir.

Ankara'da Çocuklarla, Gençlerle Birlikteydik

Ankara'daki ilk etkinliğimizi 20 Nisan 2009'da Etimesgut Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdik. 22. yaşımızı, Eryaman’daki çeşitli okulların öğrencileriyle dilsever öğretmenlerimizin hazırladığı ve sunduğu "Şiirlerle-Türkülerle Türkçemiz" başlıklı şenlikle, coşkuyla kutladık.

Türk Devrimine, bağımsızlığımıza, bağımsızlığımızın en önemli göstergesi olan dilimize sahip çıkan, değerli dilbilimci, yazar, ozan ve bu uğurda emek veren tüm dilseverlerin bilgi ve birikimlerini yarınlara aktaran bir dernek olmanın kıvancı ve başarısıyla çocuklara ve gençlere seslendiğimiz şenliğimizin açış konuşmalarını derneğimizin Onursal Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan ile Astbaşkanı Prof. Dr. Necdet Adabağ yaptılar.

Yazar, Eğitimci Emin Özdemir'in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı gecede konuk yazarımız, çocuk yazınımızı öyküleriyle varsıllaştıran Çetin Öner çocuklarla söyleşti, kitaplarını imzaladı.

Öğretmen Şenay Çakır'ın öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu, dil yanlışlarını vurgulayan kısa oyunlar, izleyicileri güldürtürken düşündürttü.

Öğretmen Fatma Demirci'nin öğrencilerinin değerli ozanlarımızdan derledikleri şiirlere ve seslendirdikleri türkülere ise izleyenler hep bir ağızdan eşlik ettiler.

Dil Derneği'nin çocuklar için bilgisunar ortamında hazırladığı "Türkçenin Renkleri" adlı dergi de etkinlik sırasında tanıtılarak yayın yaşamına başladı.
      Ankara'daki ikinci kutlama etkinliğimiz ise 24 Nisan 2009 Cuma günü Cumhuriyet gazetesinin Ankara'daki adresinde, Cumhuriyet Kültür Merkezi'ndeydi.

Cumhuriyet gazetesinin 23 Nisan-19 Mayıs arasında düzenlediği "Çocukların ve Gençlerin Cumhuriyeti" başlıklı etkinlik çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz gösteride, kuruluş yıldönümümüzle birlikte Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı, gençlerin ve çocukların, Atamızın başlattığı Dil Devrimine nasıl sahip çıktığını tersinlemeli biçimde anlatan kısa oyunlarla, Türkçeyi şiirleriyle ezgileştiren Nazım Hikmet'in dizeleriyle ve dillerden düşürmediğimiz türkülerimizle kutladık. Seviye Dergisi Dersanesi ile Eryaman Lisesi öğrencilerinin dilsever öğretmenleri Fatma Demirci ve Şenay Çakır önderliğinde yürüttüğü işlik çalışmasıyla hazırlanan gösteri, izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Gösterinin sunucusu Bengü Bülbül'ün Atatürk'ü ve tüm devrim şehitlerimizi anmak üzere seslendirdiği "Yiğidim Aslanım" türküsünü ise hep birlikte söyledik.

İzmir'de 22. Yaş Coşkusu

İzmir Temsilciliğimiz,  18-26 Nisan 2009'daki TÜYAP 14. İzmir Kitap Fuarı kapsamında  türlü  etkinlikler  gerçekleştirdi.   22.  yaşımızı,   İzmirli kurucu üyelerimizden,   1 Eylül 2008’de aramızdan ayrılan M. İskender Özturanlı ile 24 Martta 90 yaşında yaşama gözlerini yuman Ferzan Gürel’in yokluğunda buruk kutladık. Etkinliklerimizde, İzmirli kurucu üyelerimiz Berin Taşan, Prof. Özdemir Nutku, TÜYAP adına Deniz Kavukçuoğlu, TYS, Edebiyatçılar Derneği ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi İzmir Temsilcileri Namık Kuyumcu, Hasan Özkılıç ve Hayri K. Yetik, ÇÖYDER Başkanı Vedat Başer, yazarlar, sanatçılar, üyelerimiz ve dilseverler katıldılar.

Derneğimizin   kuruluş   tarihine    denk    gelen 22 Nisanda "Dil Derneği 22 Yaşında" adıyla  düzenlenen kutlama izlencesini Dil Derneği İzmir Yürütme Kurulu Üyesi, Yazar Mavisel Yener sundu. Geceyi, İzmir Temsilcisi Y. Bekir Yurdakul hoş geldiniz seslenişiyle açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir kutlama iletisiyle katıldığı buluşmada, Konak ve Bornova Belediye Başkanları kısa seslenişlerle hem yeni dönem için tasarladıkları sanat etkinliklerine değindiler hem de Dil Derneği’ne başarı dilediler.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Konak Belediyesinin son yıllarda ivme kazanan etkinliklerini daha da yukarılara taşımak istediklerini, bu süreçte Dil Derneği’yle dayanışma içinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı. Bornova Belediye Başkanı Prof. Kamil Okyay Sındır, Dil Derneği’nin 22. yılını kutlandığı etkinlikte üyelerimize ve konuklara seslenme olanağı bulmakla duyduğu mutluluğu dile getirirken birlikte yapılabilecek çalışmaların heyecanını şimdiden duyduğunu belirtti. Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın selam ve başarı dileklerini Kültür Müdürü Fisun Sağbaş iletti. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya adına da üyemiz, Kültür Müdürü Tuğrul Keskin kısa bir seslenişle başarılar diledi. Üyemiz, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in çiçeği gecemizi renklendirdi.

Soyer Kültür Sanat Fabrikası oyuncularının hazırladığı, Gürol Tonbul imzalı kısa oyunun ardından, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve Yayın Kolu Başkanı İbrahim Dizman"Dilimizde Tüy Bitse de..." başlığı altında konuşmalar yaptılar. 22. Kuruluş Yıldönümü etkinliğine İffet Diler şiirlerle, İzmir'in seçkin topluluğu Düş Gezginleri de dinleti ile katıldılar.

Kitap Fuarındaki Etkinliklerimiz

TÜYAP’ın bu yıl 22-24 Nisan tarihlerinde düzenlediği 23 Nisan Şenliğinin açılış etkinliğini de Dil Derneği İzmir Temsilciliğimiz TÜYAP ile birlikte hazırladı. “Dünya Çocukların Olacak” üst başlığıyla yaptığımız “Çocuklara Çocuklarla Şiirler”in sunuculuğunu İffet Diler ve Özgür Hancıoğlu üstlendi. Üyelerimiz; Hakan Cem, Hidayet Karakuş, Hüseyin Yurttaş ve Mavisel Yener şiirlerini başta İzmir Özel Yöneliş Koleji öğrencileri olmak üzere, salonu dolduran çocuklarımızla birlikte seslendirdiler.
      İzmir Temsilciliğimizin bir etkinliği de fuarın  Onur  Yazarı  Tarık Dursun'a  adanmıştı. 18 Nisan 2009'da düzenlenen “Tarık Dursun’un Dilinden İncelikler" başlıklı oturumu Hidayet Karakuş yönetti; konuşmacılarsa Ahmet Önel ve Özlem Fedai’ydi. .

Nisan 2024 - 434. Sayı