AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Anma Etkinliklerimiz (2007-2010)

BEŞİR GÖĞÜŞ'Ü 11. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE
GÖMÜTÜ BAŞINDA ANDIK

      17 Ağustos 1999’daki Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş’le birlikte yitirdiğimiz, derneğimizin kurucu üyelerinden değerli insan, Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ü, aramızdan ayrılışının 11. yılında, 15 Ağustos 2010'da gömütü başında andık.

      Törene Dilek Göğüş Ülgüray, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Onursal Başkanımız Prof. Dr. Şerafettin Turan, üyelerimiz Refet Erim, Orhan Velidedeoğlu, Erise Velidedeoğlu, Ahmet Z. Özdemir, O. Nuri Poyrazoğlu, Nermin Küçükceylan, Doğan Sandalcı, Özlem İbiş Yılmaz, Özer Yılmaz, Özge Yücel, Göğüş ailesinin yakınları ve Dil Derneği çalışanları Arzu Asil, Nuriye Gergin, Cemal Pancar katıldı.
      Dilek G. Ülgüray, 11 yıl önce büyük yıkımda yitirdiği babasının, annesinin ve kız kardeşinin acısı ve özlemi yanında, onların ülkemizin ve dünyanın bugünkü gidişine tanıklık etmemesiyle avunduğunu, depremin ardından açtıkları davaların hiçbirinden sonuç alamadıklarını dile getirdi. Bu nedenle hep hukukun üstünlüğü için çabalamış olan kardeşi Avukat Sezen Göğüş’ten utandığını söyledi.
      Derneğimizin Başkanı Sevgi Özel, derneğimizin kurucusu üyesi Beşir Göğüş’ün ülkemize ve Türkçemize emek veren bir cumhuriyet aydını olduğunu anlattı. Birçok kuşak onun ilkeleri, cumhuriyet ülküsüyle Türkçeyi severek yetişti, dedi. Ülkemizdeki yerüstü sarsıntılarının, cumhuriyetin değerlerine yönelik hesaplaşmaların yaşandığı bir dönemde Beşir Göğüş gibi cumhuriyet aydınlarına duyulan özlemi dile getirdi.
      Prof. Dr. Şerafettin Turan da konuşmasında Beşir Göğüş gibi ilkeli, bilgili öğretmenlerin ve onların yetiştirdiği öğretmenlerin artık kalmadığını, ülkemizin en çok böyle öğretmenlere gereksinim duyduğunu belirtti.

      Gömütlükteki anmanın ardından Göğüş dostları, Dilek G. Ülgüray'ın İncek’teki konutunun bahçesinde Beşir Göğüş, Cemile Göğüş ve Sezen Göğüş’e ilişkin anılarını dile getirip söyleştiler.

      Dil Devrimine bağlılığı, düşünceleri ve yapıtlarıyla yolumuzu aydınlatmayı sürdüren Beşir Göğüş’ü, eşini ve kızını; aynı yıkımda yitirdiğimiz on binlerce insanı bir kez daha saygıyla anıyoruz.  


16 Ağustos 2009'daki Anma Etkinliğimiz

      17 Ağustos 1999 Marmara depreminde, eşi Cemile Göğüş ve kızı Avukat Sezen Göğüş’le Yalova’da yitirdiğimiz Dil Devriminin ödünsüz savunucusu, derneğimizin kurucu üyesi Eğitimci - Dilci Beşir Göğüş’ü 16 Ağustos 2009 Pazar günü saat 11.00’de Gölbaşı Gömütlüğünde andık.
      Törene, kızı Dilek Göğüş Ülgüray, torunları Deniz ile Defne, aile dostları, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Kaya Türkay, Afet Kutlu, Remzi İnanç, M. Kemal Yılmaz, Osman Nuri Poyrazoğlu, Dil Derneği çalışanları ve birçok üye katıldı.


 

      Sevgi Özel konuşmasında, “Ne yazık ki deprem, acımasız bir canavar gibi yüzyıllardan bu yana ülkemize büyük acılar yaşatıyor. Bu canavarın varlığını biliyoruz; ama bilinçsiz yapılaşmayla, bireysel çıkar kaygısıyla bu canavarın eyleme geçmesine çanak tutuyoruz. Zaman zaman başını, kuyruğunu öyle bir sallıyor ki üstünde ne varsa, yerle bir oluyor. Canlar gidiyor” dedi. Özel konuşmasını, “Çok değerli bir dilci olan, bütün yaşamını Türkçeye adayan, en önemlisi cumhuriyetin, Türk Devriminin ödünsüz bir öğretmeni olarak yazdığı kitaplarla, düşünceleriyle birkaç kuşağın eğitimine katkıda bulunan Beşir Göğüş’ü, eşini ve kızını, saygıyla anıyoruz” diye sürdürdü. Birlikte çalıştıkları yılları anlattı.

      Dil Derneği’nin Onursal Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan da konuşmasında, Beşir Göğüş’ü tanıdığı 1950’li yıllardan ölümüne dek geçen zamanda, onun çalışkanlığına, yorulmak bilmeden, hiç yılgınlık göstermeden Türkçeye emek verdiğini dile getirdi; örnek kişiliğine, cumhuriyetin ilk öğretmenlerinin ilkeliliği ve sorumluluğuna göndermeler yaptı. Beşir Göğüş gibi cumhuriyet öğretmenlerinin yokluğundan doğan boşluğa cumhuriyet karşıtlarının yerleşme girişimlerinin ülkeyi karanlığa sürüklediğini, Göğüşler gibi dilcilerin yerinin doldurulamayacağını belirtti.
      Beşir Göğüş’le aydın bir cumhuriyet kadını olan Cemile Göğüş’ün, kendileri gibi ulusal, evrensel değerlere sahip çıkan büyük kızı Dilek Göğüş Ülgüray, törene katılanlara, on yıldır ailesinin yanında olup acıyı paylaştıkları için Dil Derneği’ne teşekkür etti. Konuşmasını şöyle tamamladı:
      “Babam, yaşamını yitirdiği güne dek Türkçe için çalıştı. Şimdi onun anılarını toplamaya çalışıyorum. Durmadan çalışırdı; Türkçe için bir şey yapmadığı gün, kendini suçlu hissederdi. Her zaman yaşama geçmesini istediği gerçekçi tasarıları vardı; yeni tasarıların yanı sıra eski yapıtlarındaki eksikleri gidermeye çalışırdı. Türkçe için çalışmak, onun yaşama biçimiydi. Aldığı her görevi büyük bir sorumluluk duygusuyla taşıdı. Babamı, onunla birlikte yitirdiğim annemi ve kardeşimi çok özlüyorum."

      Törene katılanlar daha sonra Dilek Göğüş Ülgüray’ın bahçesinde, Beşir Göğüş, Cemile Göğüş ve Sezen Göğüş’le olan anılarını tazelediler. Marmara depremi gibi büyük yıkımların olmaması dileğiyle ayrıldılar.  

      Dil Devrimine bağlılığı, düşünceleri ve yapıtlarıyla yolumuzu aydınlatmayı sürdüren Beşir Göğüş’ü, eşini ve kızını; aynı yıkımda yitirdiğimiz on binlerce insanı bir kez daha saygıyla anıyoruz.  


17 Ağustos 2008'deki Anma Etkinliğimiz

Beşir Göğüş'ü, 17 Ağustos 2008'de, Göğüş ailesi, Dil Derneği üyeleri ve dostlarıyla bir arada, gömütü başında andık.
 
Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Göğüş'ün bugünlere yönelik öngörüsü, devrimci  çalışmalarından söz ettiği konuşmasında, derneğimizin Onun aydınlık anısını yaşatacağını ve izinden yürüyeceğini vurguladı.

 

Dil Derneği Yönetim Kurulu üyeleri İbrahim Dizman ve Hülya Küçükaras, yaptıkları konuşmalarda Göğüş’ün Türkçeye, eğitim ve öğretime verdiği emeği, yapıtlarının önemini belirttiler, Onu ve yapıtlarını genç kuşaklara tanıtmayı ödev bildiklerini söylediler.  

Anma töreninde Beşir Göğüş'ün kızı Dilek Ülgüray ve dostları da duygularını dile getiren konuşmalar yaptılar.


17 Ağustos 2007'deki Anma Etkinliğimiz
Beşir Göğüş'ü 17 Ağustos 2007'de gömütü başında andık.
 
Anma törenine Göğüş’ün ailesi, Dil Derneği üyeleri ve dostları katıldı.

Törende ayrıca Göğüş’le birlikte depremde ölen binlerce yurttaş için de saygı duruşunda bulunuldu.

 


 
Törene katılan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ve dostları, Göğüş’ün Türkçeye, eğitim ve öğretime verdiği emekleri dile getiren konuşmalar yaptılar.

 


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter