AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Beşir Göğüş 92 Yaşında (12 Şubat 2007)
Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş'le birlikte yitirdiğimiz Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş'ü 12 Şubat 2007'de 92. doğum gününde, Onun, Dil Devrimi doğrultusunda gelişen Türkçeye verdiği emeği, düşüncelerini, yapıtlarını geleceğe aktarmak için düzenlediğimiz "Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülü"nün de verildiği törenle andık.
   
Sunuculuğunu genç üyelerimizden Ali Galip Çamlı'nın üstlendiği törenin açış konuşmalarını derneğimizin başkanı Sevgi Özel ile Beşir Göğüş'ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray yaptılar. Sevgi Özel, Dil Devriminin 75. Yılını kutladığımızı dile getirdiği konuşmasına şöyle başladı:
"2007 yılı ülkemiz için olduğu gibi Türkçemiz ve Dil Derneği için de “özel” anlam taşımaktadır. Bu yılın ülkemiz için önemini hepiniz biliyorsunuz. 22 Nisan 1987’de kurulan Dil Derneği, Atatürk’ün başlattığı doğrultuda Dil Devriminin akışını üstlenen, devrimci bilinçle, bilimsel yöntemlerle Türkçenin bütün bilim, sanat ve uygulayım alanlarında varlık göstermesi için çalışan bir kurumdur. Olanaklarımız kısıtlı olmasına karşın, Türk Devrimine olan inancımız kısıtlı değil; iktidarlara bağımlı, değişen koşul ve değerlere göre değişken de değil. Çünkü biz, Mustafa Kemal’in manevi kalıtı olan akıl ve bilimden başka gerçek, başka doğru tanımıyoruz.
Amacımız, toplumun her kesimin dili doğru kullanması, inancı, kökeni, dünya görüşü ayrı olan insanların birbirini doğru anlaması için öncü olmaktır. Bu öncülük duygusunu ve görevini Mustafa Kemallerden aldık.  
Başta Mustafa Kemal olmak üzere devrime emek veren, yaşayan, yaşamda olmayan bütün aydınlanmacıları saygıyla selamlıyorum."  
Açış konuşmasının tümü için tıklayınız:  Sevgi Özel'in Açış Konuşması
   
Açış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülüne "Çağdaş Türkiye Türkçesindeki Ad Çekimi ve Bunların İşlevleri" başlıklı yapıtı ile Yard. Doç. Dr. Tahir Kahraman değer görüldü. Tahir Kahraman'a ödülünü Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nun son başkanı, derneğimizin onursal başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan sundu.   
 
Tahir Kahraman'ı kutluyoruz. 
Derneğimiz, yıl boyunca, ulu önder Atatürk'ün başlattığı Dil Devriminin 75. yılı ve Dil Derneği'nin 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle dil kullanımına özen gösteren kişi ve kurumlara ödül verecektir. İlk ödüllerimizi 12 Şubat 2007'de düzenlediğimiz etkinlikte sunduk.  
 
Hürriyet gazetesi Ankara Eki'nin ödülünü Levent Seymen'e DTCF Dekanı Prof. Dr. Necdet Adabağ sundu.
Cumhuriyet gazetesi Ankara Eki'nin ödülünü
Zeynep Şahin
'e yazar Adnan Binyazar sundu.
Türkçeye gösterdiği özen, derneğimize katkıları için teşekkür ettiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu, ödülünü öğretmeni Emin Özdemir'in elinden aldı.
 
Kanal B'de yayımlanan "Dil Yarası" izlencesi ve izlencenin yapımcıları Jülide Gülizar ile Murat Atak'a Türkçeye verdikleri emeklere teşekkür ederek anmalıklar sunduk. Jülide Gülizar ile Murat Atak, ödüllerini derneğimizin üyesi Prof. Dr. Süleyman Çetin Özoğlu'ndan aldılar. Dil Yarası izlencesinin ödülü ise izlencenin yapımcılarına derneğimizin kurucu başkanı Prof. Dr. Cevat Geray tarafından sunuldu.
 
Ödül töreni Eren Süalp'in gitar dinletisi ile sürdü. Dinletinin ardından "Dil Devriminin 75. Yılında Türkçenin Eğitimi ve Durumu" başlıklı açıkoturum yapıldı.  
 
   
 
      
 
Yöneticiliğini Emin Özdemir'in yaptığı oturumun konuşmacıları Adnan Binyazar, Prof. Dr. Kaya Türkay ve Prof. Dr. Sedat Sever, Türkçe ders kitaplarından örnekler vererek, bireyin yetişmesinde Türkçe ve dil eğitiminin önemini vurguladılar.
 
 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Ekim 2024 - 440. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter