AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Beşir Göğüş 93 Yaşında (29 Şubat 2008)
Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş'le birlikte yitirdiğimiz, derneğimizin kurucu üyesi, Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş'ü 12 Şubat 2008'de 93. doğum gününde saygıyla andık.
Dil Derneği’nin kurucu üyesi, Dilci-Eğitimci Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak, kişiliğini ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarmak için Göğüş Ailesi ile Dil Derneği’nin birlikte yürüttüğü “Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Eğitimini Geliştirme Ödülü” bu yıl “Türkçenin Bağımsızlık Savaşımı” adlı yapıtıyla Prof. Dr. Doğan Aksan’a verildi. Basın Duyurusu
 
Ödül töreni 29 Şubat 2008’de, Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi’nde yapıldı. Ev sahipliğini Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinin üstlendiği ödül töreni ve anma izlencesi, üniversitenin Anadolu Salonunda, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi öğrencilerin ve öğretim üyelerinin doldurduğu salonda, açış konuşmasını derneğimizin başkanı Sevgi Özel yaptı. Ardından, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Kocadoru  konuştu. Kocadoru, Beşir Göğüş’ün Türkçeyle ilgili yapıtlarının önem ve değerini hiç yitirmediğini, çalışmalarında özgün bir başvuru kaynağı olarak yararlanmayı sürdürdüklerini söyledi.
Aile adına konuşan Dilek Göğüş Ülgüray ise Türkçenin bugünkü durumuna dikkat çekerek, ödülün Türkçeye katkı sağlaması dileklerini belirtti. Ülgüray, ayrıca Beşir Göğüş’ün kitaplığının Anadolu Üniversitesi’ne bağışlanmış olmasının, babasının Açıköğretim Fakültesi için ders kitabı yazmış olmasının bu üniversiteyle bağlarını pekiştirdiğini belirtti.
 
Ödülün seçici kurulu adına konuşan Emin Özdemir de Beşir Göğüş’ün Türkçeye katkılarını vurgulayarak ödülün Doğan Aksan’a verilmesinin bu emeği sürekli kıldığını belirtti. Özdemir, Aksan’ın da tıpkı Göğüş gibi yaşamını Türkçeye adadığını söyledi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli de konuşmasında üniversitenin Türkçenin öğretimi konusundaki çalışmalarını anlattı. Sürmeli, Dil Derneği gibi kuruluşların Türkçenin gelişmesine büyük katkılar sağladığını belirterek Türkçeye gönül verenleri burada ağırlamaktan mutluluk duyduklarını vurguladı.
Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülüne değer görülen Prof. Dr. Doğan Aksan, ödülünü Dilek Göğüş Ülgüray ve Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’den aldı.
Tören, Beşir Göğüş’ün yaşamını anlatan  belgesel film ve Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisinin ardından “Türkçem Dilim Dilm” başlıklı açıkoturumla sürdü. Açıkoturumu Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel yönetti. Konuşmacılarsa Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Sedat Sever ve Yrd. Doç. Dr. Türkân Kuzu’ydu.  
Oturum
Prof. Dr. Sedat Sever, Yrd. Doç. Dr. Türkân Kuzu, Sevgi Özel, Prof. Dr. Cahit Kavcar
 
 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Nisan 2024 - 434. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter