AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Beşir Göğüş 94 Yaşında (12 Şubat 2009)
17 Ağustos 1999'daki Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş'le birlikte yitirdiğimiz, derneğimizin kurucu üyesi, Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş'ü, 12 Şubat 2009'da, 94. doğum gününde, "Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülü"nün de verildiği törenle andık.
  
Gecemiz, genç üyemiz Merve Güneş'in sunduğu, başkanımız Sevgi Özel'in hazırladığı anma konuşmasıyla başladı:
"Törenimize, 'Eğitimci-Yazar olarak tanınırım' diyen Beşir Göğüş Öğretmeni, değerli eşi Cemile Göğüş ile kızı Sezen Göğüş’ü saygıyla, özlemle anarak başlıyoruz.
Yaşamak güzel şey doğrusu /Üstelik hava da güzelse /Hele gücün kuvvetin yerindeyse /Elin ekmek tutmuşsa bir de /Hele tertemizse gönlün /Hele kar gibiyse alnın /Yani kendinden korkmuyorsan /Kimseden korkmuyorsan dünyada /Dostuna güveniyorsan /İyi günler bekliyorsan hele /İyi günlere inanıyorsan /Üstelik hava da güzelse /Yaşamak güzel şey /Çok güzel şey doğrusu.
Evet, Yaşamak güzel. Yaşatmak da çok güzel… Gönlü tertemiz, alnı kar gibi ak olan, kendinden ve başkalarından korkmayan bir aydını düşünceleriyle yaşatmak çok güzel şey!"
  
Beşir Göğüş'ün yaşamöyküsünün, yaşamından kesitler sunan resimlerle aktarıldığı törenin açış konuşmasını, Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras yaptı. Küçükaras, bir Cumhuriyet Öğretmeninin yarattığı güven duygusunu özlediğimizi dile getirdiği konuşmasında, karşıdevrimle savaşım için gereksinim duyduğumuz gücü, tarihimizden alacağımızı vurguladı. Hülya Küçükaras'ın Açış Konuşması
  
Genç gitar sanatçımız Eren Süalp'in dinletisiyle renklenen gecemiz, Beşir Göğüş'ün ailesi adına konuklara ve katılımcılara teşekkür eden Dilek Göğüş Ülgüray'ın konuşmasıyla sürdü.
  
Beşir Göğüş'ün Dil Devrimi doğrultusunda gelişen Türkçeye verdiği emeği, düşüncelerini, yapıtlarını geleceğe aktarmak için düzenlediğimiz "Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Eğitimini Geliştirme Ödülü"ne 2008 yılında Yusuf Çotuksöken'in Türk Dili Dersleri 1 adlı yapıtı değer bulundu.
Basın Duyurusu
   
  
Ödülü, Yusuf Çotuksöken'e, Beşir Göğüş'ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray ile Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel sundular.
Çotuksöken, yıllarca Beşir Göğüş adına düzenlenen bu ödülü almayı düşlediğini söylediği "Ödüllendirilmek Güzelmiş" başlıklı teşekkür konuşmasında  her ustanın bir çırak olduğunu dile getirdi.  Yusuf Çotuksöken'in Konuşması 
  
Anma törenimiz, değerli eğitimbilimcilerimiz Prof. Dr. Cahit Kavcar (Ankara Ün. Eğitim Bilimleri Fak.), Prof. Dr. Selahattin Dilidüzgün (İstanbul Ün. Hasan Âli Yücel Eğitim Fak. Dekanı) ve Prof. Dr. Sedat Sever'in (Ankara Ün. Eğitim Bilimleri Fak.) yer aldığı "100 Temel Eser Arasına Sıkışan Çocuk ve Türkçe" başlıklı açıkoturumla son buldu. Konuşmacılar, MEB'nin önerdiği ve kapsamı hiç değişmeyen "100 Temel Eser" seçkisinin çocuklarımızın dil öğrenimi ve anlatım yetilerinin gelişmesi açısından beklenen katkısı olmadığını söylediler. Seçkiden örnekler de sunan eğitimciler, bu yapıtların birçoğunun demokratik bir bireyin yetişmesi yönünden sakıncalar içerdiğine dikkat çektiler.
  
Selahattin Dilidüzgün, Cahit Kavcar, Sedat Sever

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter