AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
10. İzmir Türkçe Günleri (2011)
   

      79. Dil Bayramı, Dil Derneği İzmir Temsilciliği ile Karabağlar Belediyesi'nin işbirliğiyle 26-27 Eylül 2011'de düzenlenen 10. İzmir Türkçe Günleri ile İzmir'de de kutlandı. Etkinlikler, 26 Eylülde saat 11.00'de üyelerimiz ve dilseverlerin Konak'taki Türkçe Taşı'nda buluşmasıyla başladı. İffet Diler'in sunduğu etkinlikte açış konuşmalarını İzmir Temsilcimiz Y. Bekir Yurdakul ile Karabağlar Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazmi Marangoz yaptılar. İzmir Temsilcimiz Yurdakul, İzmir'in bu uzun soluklu Türkçe etkinliğinde derneğimizi yalnız bırakmayan Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ve çalışma arkadaşlarına, duyarlılıkları ve incelikli çabaları için teşekkür etti.

 

        

      Açış konuşmalarının ardından söz alan Yazar Hidayet Karakuş, Dil Devrimi ve Dil Bayramının önemini vurguladığı konuşmasında Türkçenin dünü ve bugününden söz etti. Özel Çamlaraltı Koleji Boru ve Trampet Takımının sunduğu kısa dinletiden sonra Nurcan-Taner İşeri, Taner İşeri'nin yazıp yönettiği "Türkçe de Neymiş?" adlı kısa oyunu sergilediler.
      İlk gün etkinlikleri, Bornova Özel Ege Lisesindeki dil işlikleri ve söyleşiyle sürdü. İşliklerde yüzü aşkın gençle bir araya gelen üyelerimiz Eşref Karadağ (şiir), Nursel Çetin (masal), Hidayet Karakuş (öykü), İffet Diler ve Düriye Ayyıldız (yaratıcı okuma), "Türkçe Sevgisi" izlekli çalışmalar yürüttüler. "Dille Gelen Düğün Bayram" başlıklı söyleşide ise Y. Bekir Yurdakul ile Yazar Mavisel Yener,salonu dolduran gençlere dil yolculuğumuzun anlamı ve değeri üzerine seslendiler.

     

      27 Eylüldeki etkinlikler, Özel Çamlaraltı Kolejinde, Rüştü Erata'nın "Yoksa Siz Hâlâ Turkche mi Konuşuyorsunuz?" adlı söyleşisiyle başladı. Türkçenin varsıl, gelişmiş ve gelişmeye açık bir dil olduğunu vurgulayan Erata, başta basın-yayın olmak üzere her alanda başka dillere yönelme, kendi dilimizi değersiz görme tutumunun bir tuzak olduğunu, gençlerin bu tuzağa düşmemesi gerektiğini söyledi.
      Etkinliğin ikinci bölümü saat 14.00'te Karabağlar Belediyesi Çalıkuşu Kongre ve Sergi Sarayında, belediye Başkan yardımcısı Cengiz Üzüm'ün konuşmasıyla açıldı. Çeşitli okullardan gençlerin katıldığı, İffet Diler'in  sunduğu bayram kutlamasında, Düriye Ayyıldız "10 Yılın İçinden" başlıklı görsel sunumunda, İzmir'de 2001-2010 döneminde yapılan Dil Bayramı kutlamalarından kesitler, anılar aktardı. Rüştü Erata ise "Basın-Yayın ve Kültürel Etkileşim" adlı, görsellerle örneklenen bir konuşma yaptı.

     

       Y. Bekir Yurdakul'un yönettiği "forum" saat 16.00'da başladı. İzmir'den kurucu üyemiz Berin Taşan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Karabağlar Belediyesi Kültür Müdürü M. Salim Çetin, Muzaffer İzgü, Zeliha Akçagüner, Hidayet Karakuş, Mavisel Yener, Mehmet Atilla, Erdoğan Aytekin, Mevlüt Kaplan, Ceyhan Demir, Ali Natık Güven, Turgut Dereli ve Rüştü Erata, 79. yılında Dil Devrimi ve Dil Bayramı üstüne konuştular.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter