Anma Etkinliği (2013)
USTA DİLBİLİMCİ BEŞİR GÖĞÜŞ'Ü 14. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE
GÖMÜTÜ BAŞINDA ANDIK

17 Ağustos 1999’da Yalova depreminde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş’le birlikte yaşamını yitiren Dilci-Eğitimci Beşir Göğüş’ü, 14. ölüm yıldönümünde gömütü başında andık. 17 Ağustos 2013’te Dil Derneği’nin önünden kalkan araçla Gölbaşı Gömütlüğüne gittik. Törene Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray, torunu Defne Ülgüray’la dernek üyeleri ve ailenin yakın dostları katıldı.

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, 14 yıl önce hep birlikte gözyaşları içinde toprağa verdikleri Beşir Göğüş’le Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nda birlikte çalıştıklarını; uzunca bir dönem bütün ülke çocuk ve gençlerinin hemen hemen hepsinin Beşir Göğüş’ün kitaplarıyla Türkçenin müziğini duyduğunu, mantığını kavradığını söyledi. Törene katılan dilciler ve Beşir Göğüş’ü tanıyan dostları Göğüş’ün hem öğretmen hem eğitimci olarak, laik cumhuriyete, devrimlere bağlı bir devrimci olarak yıllarca ülkesine hizmet ettiğini belirttiler. Değerli Yazar ve Eğitimci Osman Nuri Poyrazoğlu, öğretmenlik yaparken de sonra Dil Derneği’nde birlikte çalışırken de Göğüş’ten çok şey öğrendiğini, öğrendiklerini öğretmen olan kendi öğrencilerine aktardığını anlattı.

Törene katılanlara teşekkür eden Dilek Göğüş Ülgüray, acılarının 14 yıl önceki gibi yeni ve taze olduğunu; bu acıyla baş etmek için babasının yolundan yürümeyi görev bildiklerini söyledi. Daha sonra hep birlikte Dilek Göğüş Ülgüray’ın bahçesinde Cemile Göğüş, Sezen Göğüş ve Beşir Göğüş’le ilgili anılar paylaşıldı. Söz sözü açtı ve başta Atatürk olmak üzere Türkçeye emek verenler anıldı.

Beşir Göğüş, devrimlerden ödün verilmemesi için Atatürk’ün kurumu kapatılınca Dil Derneği’ni kuran 34 kişi arasında yer almıştı. Dernekte uzun zaman Sözlük ve Terim Kolu Başkanlıklarını yürüttü. Yaşamını yitirdiğinde Terim Kolu Başkanıydı. Hem Türkçe Sözlük’ün hem terim sözlüklerinin hazırlanması için bilimsel katkı veriyor, yaşama geçirilecek tasarılar yapıyordu. Yalova’da dinlenirken bile Türkçeyi, yeni yapıtlar hazırlamayı ve Dil Derneği’ni daha verimli kılmayı düşünüyordu.
      Bir cumhuriyet aydını olan Beşir Göğüş’ün emeğiyle bir cumhuriyet kızı olarak yetişen Dilek Göğüş Ülgüray babasının adını, düşüncelerini ve yapıtlarını yarına taşıyacak Dil Derneği Beşir Göğüş Ödülünün yanı sıra 2013 başında iki yapıt için kolları sıvadı ve bunları, tıpkı tam destek verdiği ödül gibi Dil Derneği’ne bağışladı. Nil Baransel’le birlikte hazırladığı Ardında Kalan Belgeler ve Düğümler, Düşünceler, Anılar adlı bu yapıtlar okunduğunda 14 yıl önce yitirdiğimiz Beşir Göğüş’ü daha iyi anlıyor ve tanıyoruz.
      Cemile Göğüş’ü, Sezen Göğüş’ü, Beşir Göğüş’ü ve Marmara depreminde yitirilen binlerce insanı bir kez daha saygıyla anıyoruz.