BEŞİR GÖĞÜŞ'Ü GÖMÜTÜ BAŞINDA ANDIK

Dil Derneği'nin kurucularından Beşir Göğüş'ü 17 Ağustos 1999'daki depremde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen'le birlikte yitirdik. Değerli dilcimizi, ölüm yıldönümlerinde gömütü başında saygıyla, özlemle anıyoruz.

Beşir Göğüş, yaşamının büyük bölümünü Türk Dilinin gelişmesine adamış bir eğitimciydi. Dil Devriminin kılavuzluğunda, Atatürk'ün Türk Dil Kurumu'nun çatısı
altında Türkçe savaşımını sürdüren Beşir Göğüş,
Türkçenin eğitimi ve öğretimi alanında düşünceler ve
yapıtlar üretiyordu.
Türkçe düşünüşün Atatürk Devrimlerinin temelini oluşturduğu bilinciyle çalışan Beşir Göğüş,
ulusal kimliğimize sahip çıkmanın anlamını iyi bilen aydınlanmacılardandı. Bu nedenle, Atatürk'ün TDK'si kapatılınca Dil Derneği'nin kuruluşuna omuz vermişti.

Dil Derneği'nin kurucularından, Usta Dilci Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş'ü, kızı Sezen Göğüş’ü gömütleri başında; eksilmeyen acıyla, saygıyla, sevgiyle, özlemle andık.

O güzel insanları 17 Ağustos 1999'daki depremde yitirmiştik.

Beşir Göğüş, yaşamını Dil Devrimi kazanımlarını, Türkçeyi korumaya, geliştirmeye adamış yetkin bir eğitimciydi. Bu amaçla Türk Dil Kurumu yapısı içinde yarattığı yapıtlar günümüzde de halkımızı aydınlatıyor, eğitiyor.

Beşir Göğüş 12 Eylül 1980 darbe yönetiminin Türkçeye saldırısına da tepki göstermiş, Atatürk'ün TDK'si kapatılınca Dil Derneği'nin kurucuları arasında yerini almıştı.

17 Ağustos 2016 Çarşamba günü Gölbaşı’ndaki gömütlükte Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Bilişimci Hülya Küçükaras, Gazeteci-Yazar Işık Kansu, Ozan Ertuğrul Özüaydın, E. Öğretim Görevlisi Zekeriya Kaya, Günay Güner, Arzu Asil, Cemal Pancar, Beşir Göğüş'ün dostları bir araya geldiler.

Sevgi Özel ile Dilek G. Ülgüray birer konuşma yaptılar. Konuşmalarda, Beşir Göğüş’ün düşüncelerinin, Türkçeye emeğinin ne denli önemli olduğu; 17 Ağustos 1999 depreminin acısının dinmeyişi vurgulandı.

Beşir Göğüş’ü, eşi Cemile Göğüş’ü, kızı Sezen Göğüş’ü, vurguncu yozluk sonucu, bu depremde yaşamını yitiren binlerce insanı saygıyla anıyoruz.