AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
82. Dil Bayramı (26 Eylül 2014)
     82. Dil Bayramını, 26 Eylül 2014'te demokratik kitle örgütlerinin ve kimi yayınevlerinin katılımıyla "Dile Gelen, Ele Gelir!" savsözüyle düzenlediğimiz etkinliklerle kutladık. Anıtkabir'de Mustafa Kemal Atatürk'e saygı sunumuyla başlayan bayramımız, Çankaya Belediyesi ve Cumhuriyet gazetesiyle birlikte Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlediğimiz törenle sürdü.

ANITKABİR'DE ATAMIZA SAYGI SUNUMU

     Dil Devriminin 82. yıldönümünde üyelerimizle, dilseverlerle Anıtkabir'de buluşarak Atamıza, cumhuriyetimizin kurucularına saygılarımızı sunduk. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, katılımcı kitle örgütleri adına anı defterine yazdığı satırlarda şöyle sesleniyordu:
     "(...) Siyasal erke dayalı bir saltanat, bilinçsizce kurutulan dereler gibi sabrımızı da zorluyor. Dil Bayramını ve tüm bayramları üzüntüyle kutluyoruz. Ülke ve Türkçe için kaygılıyız. (...)
     Yazının tümü için tıklayınız: Anıtkabir Anı Defteri
 
 
 
 
 

82. DİL BAYRAMI TÖRENİ

     Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezindeki 82. Dil Bayramı töreni, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, bütün Kuvayımilliyecileri, ülkemize ve dilimize emek veren bütün bilimcileri, bütün sanatçıları andığımız saygı duruşuyla başladı.
     Bayram törenimizi, derneğimizin üyesi, Pembe Kurbağa Çocuk Tiyatrosunun kurucusu ve yöneticisi, Tiyatro Sanatçısı Ali Nihat Yavşan sundu. 15 Ekim 2008'de yitirdiğimiz, Türkçenin Ses Bayrağı ozanımız Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı "Suçludur / Çağın sözcüklerini aramak yerine / Bizi Osmanlıcayla bir daha uğraştıran" dizeleriyle anarken konuklarımıza şöyle seslendik:
     "Mustafa Kemaller, Fazıl Hüsnüler rahat uyusun! Osmanlılık, Osmanlıca düşü kuranlarsa boşuna çabalamasın! Elbet bir gün bu karanlık dağılacak; ülkemizde de dilimizde de yeniden özgürlük ve bağımsızlık gülleri açacak!"
     İlk açış konuşmasında Dil Derneği İzmir Temsilcisi Yunus Bekir Yurdakul, sabah saatlerinde İzmir'de kutlanan 82. Dil Bayramından ve sanatçılara, bilimcilere sunulan Türkçeye Emek Ödüllerinden söz ederek Konak Belediyesiyle birlikte düzenlenen 13. İzmir Türkçe Günlerinin okulların, öğrencilerin katılımıyla 29-30 Eylül ve 1 Ekimde yapılacağını belirtti.
Ali Nihat Yavşan
             Ali Nihat Yavşan
       Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel açış konuşmasına şu sözlerle başladı: (...)Atatürk’le hesaplaşanları, Atatürk heykeli yakanları şiddetle kınıyorum! Cumhuriyet çocuklarının başını ve beynini özgürlük yutturmacasıyla örten, 8-10 yaşındaki kızı cinsiyetiyle görebilen sapkın kafaları bütün gücümle uyarıyorum! (...)Ayağını denk alsın! Gün gelir, karanlığı simgesi ak saraylar açgözlülerin başına yıkılır! Gün gelir, Osmanlılık düşü kuranların hesabı başına çalınır! Dost düşman herkes şunu iyi anlasın: Atatürkçüyüz, devrimciyiz! Ne Atatürk’ten geçeriz ne laik cumhuriyetten!" Konuşmanın tümü için tıklayınız: 82. Dil Bayramı
               
Alper Taşdelen
Alper Taşdelen
                                      
Sevgi Özel
Sevgi Özel
     Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise açış konuşmasında Çankaya Belediyesinin ilçemizde, sokaklarımızda Türkçenin bayraktarlığını üstleneceğini, demokratik kitle örgütleriyle el ele vererek dildeki yozlaşmanın önleneceğini  vurgulayarak cumhuriyetimizin kurucularını, devrimlerimizin yapıcılarını andı.

DİL DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

     30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Usta Dilci Ömer Asım Aksoy'u aramızdan ayrılışının 21. yıldönümünde Aksoy Ailesi ile Dil Derneği'nin birlikte düzenlediği Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü töreninde saygıyla andık. 2014'te çeviri dalında düzenlenen ödüle F. M. Dostoyevski'nin Kumarbaz adlı yapıtının çevirisiyle Koray Karasulu değer görüldü. Törenin ayrıntıları için tıklayınız.
     26 Eylül 2003'te yitirdiğimiz Türk tiyatrosunun büyük oyuncusu, yönetmeni Kerim Afşar'ı ise eşi Leyla Afşar ile Dil Derneği'nin düzenlediği Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü töreniyle andık. 2014'te ödüle değer yapıt bulunamadığından ödül sunamadık; ama tiyatromuzun unutulmaz sesi Kerim Afşar'dan Behçet Necatigil'in Sevgilerde şiirini dinleyip özlemimizi alkışlarımızla dile getirdik.

GÖNÜL BORCUMUZ: ONUR ÖDÜLLERİMİZ

      Onur ödülleri töreninin öncesinde dil dostu sanatçımız Ali Seçkiner Alıcı bağlamasıyla, türküleriyle konuğumuz oldu. Düşünceleri, yapıtlarıyla Dil Devrimini, aydınlanma çabasını sürdüren ödünsüz Atatürkçülere gönül borcumuzu simgeleyen Dil Derneği Onur Ödüllerini Sevgi Özel ile konuklarımız sundular.
       Kadınların toplumsal yaşamdaki güçlü sesi, yapılarıyla nice gence ışık tutan Bilimci-Yazar Prof. Dr. Erendiz Atasü onur ödülünü Alper Taşdelen'den aldı. Türkçeyi bilim dili yapmak için yılmaksızın uğraş veren, bilişim terimlerinin Türkçeleşmesi çalışmalarını kesintisiz sürdüren ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Bilgen'in onur ödülü derneğimizin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Cevat Geray verdi. Derneğimize destekleriyle güç katan, sanatsal etkinlikleriyle alkışladığımız İşadamı Yüksel Erimtan ne yazık ki sağlığı elvermediğinden törenimize katılamadı; onur ödülünü bizlere iletisini ulaştıran yeğeni aldı. 
                  
Alper Taşdelen, Erendiz Atasü
Alper Taşdelen, Erendiz Atasü 
                                  
Semih Bilgen, Cevat Geray
Semih Bilgen, Cevat Geray
      Yüzlerce gence Türkçenin müziğini dinleten, sanatın balını tattıran öğretmenimiz Rükzan Günaysu son anda çıkan bir aksaklıktan ötürü törenimize gelemeyip bizlere, öğrencilerine iletisiyle seslendi. Onur ödülünü, derneğimizin Denetleme Kurulu üyesi, oğlu Ahmet Remzi Günaysu'ya sunduk.
    Türkçeye, Dil Devrimine sahip çıkışlarıyla, derneğimize verdikleri emeklerle örnek birer öğretmen, örnek bir aile olan  Ayşe Kaya ile Zekeriya Kaya onur ödüllerini Prof. Dr. Sedat Sever ile Prof. Dr. Cahit Kavcar'ın ellerinden aldılar. Zekeriya Kaya, törendeki konuşmasında "ağırlığını ülkesinden yana koyanlara" seslendiği Deniz Feneri başlıklı, aşağıda dizelerini alıntıladığımız şiirini okudu. 
               
  
Ayşe Kaya, Zekeriya Kaya
 "(...) İnsansan -hele aydınsan- onun gibi olacaksın./  İyi günlerde var olmayacaksın yalnızca/ 
Belli etmesen de kendini günlük güneşlikken ortalık/ ve sütlimanken deniz,/"Buradayım" diyeceksin gerekince...
* * *
Tüketirken umutları fırtınalarda azgın dalgalar,/ yanacaksın, söneceksin,/ 
yanıp söneceksin hiç durmadan.../  Ölüm kalım savaşıysa yaşanan,/ Üstelik sisliyse hava,/ 
her şeyi örtüyorsa kör duman, / ışığın yanı sıra ses de vereceksin o zaman..."
* * *
      Sevgisiyle, coşkusuyla bizi kuşatan Çetin Örgen'i onur ödülünü almaya çağırırken kendisine şöyle seslendik: "Türkçe için de bir ağaç için de yollara düşebilen bir aydın. O bir sevgi ağacı. Yapraklarından, dallarından dostluk akan bir ağaç..." Örgen'in onur ödülünü ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel sundu.
     "Susturmak için 6 yıl içeri attılar. Küflenir gider sandılar; küflenmedi ama küfte nane yetiştirdi. Bize içerden nane yapraklarına yüklediği özgürlük kokusunu ulaştırdı." Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan'ı onur ödülünü Alper Taşdelen'den alırken bu sözlerle alkışladık. Dilseverler, böylesine anlamlı bir günde Özkan'ı yalnız bırakmayan Mustafa Balbay'la da özlem giderdiler. Geçen yıl kazandığı Dil Derneği Kerim Afşar Ödülünü almaya gelemeyen Balbay'ın bu yıl aramızda olması konuklarımıza duygulu anlar yaşattı.
             Ayfer Yüksel, Çetin Örgen

  Alper Taşdelen, Tuncay Özkan
     
      Bayram törenimiz, 83. Dil Bayramında buluşmak üzere ağırlamayla sona erdi. Etkinliklerimize katkılarından ötürü Çankaya Belediyesine ve Cumhuriyet gazetesine; katılımcı kuruluşlar Arkadaş Kitabevi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Bilgi Yayınevi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV), Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Müzik Eğitimcileri Derneği, Pembe Kurbağa Çocuk Tiyatrosu, Toplumsal Dayanışma Gönüllüleri Derneği, Tunçbilek Reklam, Türk Hukuk Kurumu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ve Ulusal Eğitim Derneği'nin yöneticilerine ve üyelerine içtenlikle teşekkür ederiz.
     * * *
     82. Dil Bayramı töreninin fotoğraflarını görüntülemek için fotoğraf çerçevesine tıklayınız. Fotoğraf albümünde sağa-sola ilerlemek için fare fotoğrafın üzerindeyken yön oklarına, albümden çıkmak içinse sağ alttaki düğmeye tıklayınız.
  • Dil Devrimin 82. Yıldönümü - Anıtkabir'de Saygı Sunumu
  • Dil Devrimin 82. Yıldönümü - Anıtkabir'de Saygı Sunumu
  • Dil Devrimin 82. Yıldönümü - Anıtkabir'de Saygı Sunumu
  • 82. Dil Bayramı Töreni - Sevgi Özel
  • Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü Töreni
  • Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü Töreni
  • 82. Dil Bayramı - Ali Seçkiner Alıcı
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Erendiz Atasü
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Erendiz Atasü
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Semih Bilgen
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Semih Bilgen
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Yüksel Erimtan (y. yeğeni)
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Rükzan Günaysu (y. oğlu)
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Rükzan Günaysu (y. oğlu)
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Ayşe ve Zekeriya Kaya
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Ayşe ve Zekeriya Kaya
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Çetin Örgen
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Çetin Örgen
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Tuncay Özkan
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Tuncay Özkan
  • 82. Dil Bayramı Onur Ödülü: Tuncay Özkan
  • 82. Dil Bayramı Töreni
  • 82. Dil Bayramı Töreni
  • 82. Dil Bayramı Töreni
 

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter