AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
2016 Yılı Ödülü Ömer Turan'ın
     Aksoy Ailesi ile Dil Derneği, Aksoy ustanın düşünce ve yapıtlarını geleceğe aktarmak için Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü’nü düzenlediler. Ödül töreni her yıl Dil Bayramında yapılmaktadır. 
 
     Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü, 1995’ten bu yana, her yıl başka bir alanda verilmektedir; 2016’daki ödül şiir dalında düzenlenmiştir.

     Turgay Fişekçi, Haydar Ergülen, Hidayet Karakuş, Ertuğrul Özüaydın ile aile adına Sevgi Özel’den oluşan seçici kurul, Ömer Turan'ın, Yitik Ülke Yayınlarınca yayımlanan  "Dünyanın İlk Sabahı" adlı şiir kitabını oyçokluğuyla ödüle değer buldu.
 
      Ödül töreni, 26 Eylül 2016'da 84. Dil Bayramında gerçekleştirildi. Usta dilcimizin sözleriyle başlayan ödül töreninde, 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz Ömer Asım Aksoy, aramızdan ayrılışının 23. yılında saygıyla, özlemle anıldı.

     Ömer Turan'a ödülünü, Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy sundu. Turan, törendeki konuşmasında Dil Derneği'ne ve seçici kurula teşekkür ederek yazı ve şiir yazarken olduğu gibi iş yaşamında da Ömer Asım Aksoy’un yazı ve yapıtlarından yararlandığını belirtti ve Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun kapatılmasına tepki olarak kurulan Dil Derneği ile Aksoy Ailesinin Ömer Asım Aksoy’un adını, yapıtlarını yaşatmak için oluşturduğu ödülünü değerli ve anlamlı bulduğu için yaşamında ilk kez bir şiir yarışmasına katıldığını söyledi. Ödül töreninde Ömer Asım Aksoy'un torunu da kısa bir konuşmayla konuklara seslendi.
 
  • ÖmerTuran-4
  • ÖmerTuran-2
  • ÖmerTuran-1

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter