HARF DEVRİMİNİN 88. YILINI KUTLADIK

Harf Devriminin 88. yılını tarihçi Dr. Nevin Yazıcı’nın katılımıyla 1 Kasım 2016 günü derneğimizde üyelerimizin ve dilseverlerin katılımıyla kutladık.

Nevin Yazıcı, Türkiye Okula Gidiyor başlıklı konuşmasında Harf Devrimini Atatürk devrimlerinin öncülü ve belki de tüm devrimler arasında başat rol oynayanı olarak tanımladı.

Türkiye’nin geçirdiği tarihsel, siyasal değişimi ve Ortadoğu ekseninde yaşanan çıkmazları anlatan Yazıcı, Osmanlıda okuma yazma oranındaki düşüklüğün nedeninin Arap abecesi olduğunu, böylesi bir abecenin okuma ve yazma konusundaki zorluğunu o döneme ilişkin gazete yazılarından örnekleyerek anlattı. Dilin tarihsel arka planda toplumu şekillendirmekte önemli bir işleve sahip olduğunu da vurgulayan Yazıcı, Atatürk’ün bu noktada çok özveriyle çalışmalar yaptığını dile getirdi. İzleyicilerden gelen sorularla da şekillenip renklenen konuşma Nevin Yazıcı’nın geleceğe dönük umut yüklü mesajlarıyla son buldu.

Biz de Dil Derneği olarak, böylesine önemli bir etkinlikte bize varlığı ve sunumuyla omuz veren Dr. Nevin Yazıcı’ya, etkinliğimizde yanımızda olan değerli üyelerimize ve katılımcılara teşekkür ederiz.