AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
91. DİL BAYRAMI ANKARA’DA COŞKUYLA KUTLANDI

Atatürk’e Saygı Sunumu

Dil Derneği, 91. Dil Bayramını 26 Eylül 2023 Salı günü saat 14.00’te, Anıtkabir’de laik cumhuriyetimizin kurucusu, devrimlerin yapıcısı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygı sunumuyla başlattı. Törende Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel Anıtkabir özel defterini imzaladı. Dil Derneği yönetim kurulu üyeleri, Dil Derneği üyeleri ve dilseverler resmi törenin ardından İsmet İnönü’nün gömütünü de ziyaret etti.

91. Dil Bayramı (*) Töreni

Aynı gün saat 17.00’de, 10. Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer’in de katılımıyla, Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde Sanatçı Ali Nihat Yavşan’ın sunduğu; Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel ile Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in açış konuşmalarını yaptığı 91. Dil Bayramı töreni yapıldı.

Dil Derneği ile Çankaya Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği Dil Bayramı töreni, “Bizim yüzümüz her zaman ak ve temizdi, her zaman da ak ve temiz kalacaktır” diyen Mustafa Kemal Atatürk, Mustafa Kemal’in bütün kavga arkadaşları, laik cumhuriyete emek veren bilimciler, sanatçılar ve aynı gün yaşamını yitiren gazeteci yazar Hıfzı Topuz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından bu bayramda varlıklarıyla olmasa da Dil Derneği’nin yanında olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu, Tunç Soyer, Turan Hançerlioğlu, Osman Gürün ve Muhittin Böcek’in iletilerine değinildi.

Etkinlikte cumhuriyetin ilanının ardından gelen Harf ve Dil Devrimlerinden, Türk Dili Tetkik Cemiyetinin kuruluşundan, ilk Türk Dili Kurultayından ve ilk Türk Dili Kurultayı Genel Yazmanı Ruşen Eşref’in Türkçe tanımından söz edildi.

Açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel konuşmasına cumhuriyetin 100. yılında laik cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Kurtuluş Savaşını utkuyla sonlandıran Kuvayımilliyecileri; Lozan’da bağımsızlığımızı dünyaya kabul ettiren İsmet İnönü’yü saygıyla anarak başladı. Karşıdevrimin kadınları, çocukları, gençleri kullanarak laik cumhuriyetle savaşımını savaşa döndürdüğünü belirten Özel günümüzde her alanı yokluklar ve yoksunlukların kuşattığını anlattı.

Türklerin sıkça yol kazası yaşamasından en ağır yarayı Türkçenin aldığını tarihsel örneklerle açıklayan Sevgi Özel, cumhuriyet devrimlerinin en önemli ayağının 3 Mart 1924’te çıkarılan Üç Devrim Yasası, diğer güçlü ayaklarının 1928’deki Harf, 1932’deki Dil Devrimi olduğunu, bu beş devrimin düşünce özgürlüğü ve laik eğitimin özü olduğunu vurgulayarak 12 Eylül darbecilerinin Atatürk’ün vasiyetnamesini çiğneyip, kurduğu Türk Tarih ve Dil Kurumlarını kapatışının Atatürk ve cumhuriyete ihanet olduğunu, cumhuriyetin 100. yılında bu ihanet derinleşirken Dil Devrimi ile özgürleşen Türkçenin direndiğini anlattı.

Türkçeyle direnenlere teşekkür eden Özel sözlerini “Biz Mustafa Kemalce düşünen milyonlarız; azınlık ve yılgın değiliz. Kimse merak etmesin, Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek laik kalacak!” şeklinde sonlandırdı.

Sevgi Özel 91 DB Konuşması

Diğer açış konuşmasını yapan etkinliğin ev sahiplerinden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen 91. Dil Bayramını kutlayarakbu etkinliği birlikte gerçekleştirdikleri Dil Derneğine teşekkür etti. Onur ödülü alanları da kutlayan Taşdelen Türkçeye düşman olanların Atatürk’e ve laik cumhuriyete düşman olduklarını, Türkçeye sahip çıkmanın aydınlanma devrimine sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu vurgulayarak bilime ve akla dayanan Atatürkçülüğün asla ölmeyeceğini söyledi.

Açış konuşmalarından sonra; 20 yıl önce bugün, Dil Bayramının 71. yıldönümünde yaşamını yitiren Dil Devrimine inancı, yenileşen Türkçeyle birçok il ve ilçede Dil Derneğinin güçlü sesi Kerim Afşar saygıylaanıldı.

Ardından Ömer Asım Aksoy Ödülü törenine geçildi.

Ömer Asım Aksoy Ödülü

Anıt dilci, ödünsüz cumhuriyetçi, “Dil, kişinin kimliğidir, özüdür. Düşünce dünyamızı dil oluşturur. Bilginin, kültürün temeli, toplumca yükselmeyi sağlayan etkenlerin başı dildir, diyen Ömer Asım Aksoy ölümünün 30. yılında saygıyla anıldı.

İnci Aral, Hidayet Karakuş, Sadık Aslankara, Eren Aysan ve aile adına Sevgi Özel’den oluşan seçici kurulun bu yıl bir roman kitabına verilmesi kararlaştırılan ödüle değer bir yapıt bulamadığı belirtildi.

91. Dil Bayramı Onur Ödülleri

Dil Derneği Yönetim Kurulu 91. Dil Bayramı Onur Ödülleri gerekçeli kararında şöyle diyordu;

 İçinde bulunduğumuz bu karanlık dönemde yurttaşların yaşamın her alanında ne denli yaralandığını, inanç ve köken ayrımının siyasaya nasıl araç yapıldığını, Türk Devriminin ve bu devrimin en önemli dayanağı olan Dil Devriminin karşıdevrim amacıyla ne denli karalandığını biliyorsunuz. Dil Derneği bütün zorlukları göğüsleyerek Atatürk’ün açtığı yolda yürüyor.

Derneğimiz, düşünceleriyle ülkemize emek veren aydınlarımıza, aydınlanmacı kitle örgütlerine gönül borcumuzun bir bölümünü küçük birer anmalıkla sunmaktadır. Kapısı önünde yatılacak onlarca aydınımızın varlığı umudumuzu diri tutmaktadır; bu nedenle 91. Dil Bayramında sizin kişiliğinizde bütün aydınlanmacıları esenlemek amacıyla size ‘91. Yıl Onur Ödülü’ sunmayı kararlaştırdık. Bu ödülü kabul etmeniz, salt derneğimizin değil bütün aydınlanmacıların gücünü pekiştirecektir.

Törenin bu bölümünde Onur Ödüllerini kazanan Felsefeci ve Akademisyen İoanna Kuçuradi, Ressam İmren Erşen, İnsan Hakları Savaşımcısı, Derin Yoksulluk Ağı kurucularından Hacer Foggo ile Karikatürist Zafer Temoçin’e ödülleri sunuldu.

Ödülleri 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen verdi.

Ahmet Necdet Sezer ödül sunumu öncesinde dil birliği olmayan topluma toplum denemeyeceğini, Türk Dilinin cumhuriyetle birlikte yeniden yaşamaya başladığını söyleyerek 91. Dil Bayramını kutladı.   

İmren Erşen, bir sanatçı olarak onurlandırılmanın gururunu ve heyecanını yaşadığını belirterek Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu’nun işlevini canla başla sürdürmeye çalışan Dil Derneğine teşekkür etti ve “Sevgili ülkemiz, başta güzel dilimiz Türkçemiz olmak üzere çağdaş olan her şeyin yolunu tıkamaya çalışan, özellikle dinciliğin, yobazlığın güçlenmesi için her gün yeni adımlar atan bir kesimin ve bu kesimin karşıdevrim çabalarının kuşatmasındayken boş duramayız elbette. Hiç kuşku yok ki büyük Atatürkümüzün savunduğu ve bize gösterdiği yolun ışığında sonuna dek savaşmaya kararlı olmalıyız. Bu ülkenin değerli bilim insanları, aydınları, sanatçıları, sporcuları, öğretmenleri ve akla, bilime, demokrasiye, laikliğe inanmış halkıyla bunu başaracağız,” dedi.

Hacer Foggo Dil Derneği Onur Ödülüne layık görüldüğü için teşekkür edip Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir,” şiarıyla yola çıktıklarınıvurgulayarak bu ödülü yoksul çocuklara adadığını belirtti.

Zafer Temoçin Biz karikatürcüler çizdiğimizle varız. Bizim dilimiz çizgidir. Dil Derneğinin bir başka dilde var olan bana ödül vermesi garip gelebilir ama ortak dilimiz eşitlik, adalet ve barış dilidir. Dünyanın neresine gidersek gidelim bu dille birbirimize yakınlaşırız,” şeklinde konuştu.

İoanna Kuçuradi konuşmasında ağırlıklı olarak örneklerle medyada kullanılan dili yerdi. Kendisini onur ödülüne layık gören Dil Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Söyleşi - Birlikte Düşünelim: Gazeteler, Tv’ler, Sosyal Medya

Söyleşiyi yöneten Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, konuşmacılar ise RTÜK Üyesi, Gazeteci Yazar İlhan Taşçı ve Gazeteci Ünsal Ünlü idi.

Korkmaz Alemdar ülkemizde sıkıntıların büyük olduğunu, son yirmi yıldır herkesin şikâyet ettiğini ama kendileri gibi akademiden gelenlerin bunun nedenlerinin uzun yıllar öncesinden kaynaklandığını gözden kaçıramadığını belirterek “Çok gerilere gidersek; örneğin Köy Enstitüleri yaşamaya devam etseydi bugün burada çok farklı şeyler konuşurduk,” dedi ve özerk bir yapı olarak kurulan Anadolu Ajansı ile TRT’nin bugünkü yandaş durumuna değindi.

Ünsal Ünlü Üç Devrim Yasasının önemine değinerek başladığı konuşmasında medya çalışanlarının dil konusundaki yetersizliğine vurgu yaptı ve “Bugün medyada güvenebileceğimiz editör sayısı ikiyi geçmez,” dedi. Ardından “Türkçe öyle zengin bir dil ki insan sözcüklerle derdini çok rahat anlatır, anlatamazsa deyimler, deyimler anlatamazsa atasözleri devreye girer,” şeklinde konuştu.

İlhan Taşçı konuşmasına “Gerçek habere ulaşmak için gazeteciler gerekli ama öyle bir niteliksizlik var ki; basın yayın öğrencilerine dilimizi öğretemiyoruz,” sözleriyle başladı. Üyesi olduğu RTÜK’ün işleyişinden de söz eden Taşçı RTÜK’ün şu anki yapısıyla sürdürülebilir bir yapıda olmadığını, iktidara kim gelirse kurumun onun istediklerini yapmak durumunda olduğunu belirtti. Sözlerini “Dil bizim onurumuz; onurumuza sahip çıkmalıyız,”  şeklinde sonlandırdı.

Gösteri – Sunay Akın ile Türkçe, Ses Bayrağımız!

91. Dil Bayramı coşkusu Şair Yazar Sunay Akın’ın gösterisiyle taçlandı. Anadolu coğrafyasında kız çocuklarının eğitimi ile ilgili ilkleri paylaşan Akın’ın ilginç bilgilerle dolu gösterisi merakla ve soluksuz izlendi.

Yoğun bir ilgi ve katılımla geçen 91. Dil Bayramı töreni 92. Dil Bayramında yine buluşmak üzere sona erdi.

(*) Mustafa Kemal Atatürk, 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu, tüzelkişiliği olan bir dernek olarak kurmuş ve Dil Devrimini başlatmıştır. Türk Dil Kurumu (TDK), Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ilk Türk Dili Kurultayını 26 Eylül 1932’de Dolmabahçe Sarayında toplamıştır. Bilim ve sanat insanlarının yanı sıra yurdun her yerinden, her inanç ve kökenden yurttaşların da katıldığı kurultayda 26 Eylül, “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.

İZMİR'DE 91. DİL BAYRAMI KUTLANDI.

91. DİL BAYRAMI BURSA’DA KUTLANDI.

 

  • DSC_1774
  • DSC_1781
  • DSC_1797
  • DSC_1798
  • DSC_1801
  • DSC_1807
  • DSC_1816
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Ekim 2024 - 440. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter