AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
78. Dil Bayramı (27 Eylül 2010)

      Dil Devriminin 78. yıldönümünü, 27 Eylül 2010'da Ankara'da Çankaya Belediyesi ile el ele vererek düzenlediğimiz 78. Dil Bayramıyla kutladık.

DEVRİMLER GÜCÜNÜ DİLDEN ALIR

      Mustafa Kemal'in başlattığı Dil Devrimiyle özgürleşen Türkçenin bayramını kutladığımız 78. Dil Bayramının anabaşlığı, “Devrimler Gücünü Dilden Alır!” savsözüydü. Bayramımızda bir kez daha vurguladık: Mustafa Kemal Atatürk'ün birbiri ardına yaşama geçirdiği devrimler gücünü dilden alıyor. 78 yıldır yaşayarak gördük ki dilde devrim, özgür düşüncenin yolunu açmıştır.

 

      Bayramımız Anıtkabir'de, Ulu Önderimiz Atatürk'e saygı sunumuyla başladı. Üyelerimizle, gençlerle, yurtseverlerle gittik Anıtkabir'e, bayram coşkumuzu Atamızla paylaştık. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, duygularımızı şöyle dile getiriyordu: "Dil Bayramını, Kemalizme ve Türkçeye karşı saldırılar nedeniyle buruk kutluyoruz; ancak savaşımımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Kurduğun laik cumhuriyetin, yarattığın devrimlerin sonsuza dek sahibi ve savunucusuyuz."

      Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde 18.00'de başlayan bayram törenimiz büyük ilgi gördü; salon dolunca çok sayıda dilsever töreni dışarıdan izlemek zorunda kaldı. Ulu Önderimizi, bütün Kuvayımilliyecileri; Dil Devrimine, yurtta ve dünyada barışa emek veren bütün aydınları, bütün bilimcileri, bütün sanatçıları saygı duruşuyla andığımız törenimizi, Dil Derneği Genel Yazmanı Hülya Küçükaras sundu.

Kutlamamız, savsözümüze esin kaynağı olan Şükran Kurdakul'un dizeleriyle başladı:
Gücünüz varsa sizin
Sözcüğü tutuklayın.
Öğrenci, kitap, Türkçe
En güzel kavramı dilimin
Özgürlüğü tutuklayın.
     Derneğimizin Başkanı Sevgi Özel, 78. Dil Bayramı açış konuşmasında şöyle diyordu:

      "78. Dil Bayramını, siyasallaştırılan dil tartışmalarının yoğunlaştığı bir ortamda kutluyoruz. (...) İnancı ve kökeni farklı da olsa, eğitimli, sağlıklı, hukukun üstünlüğüne güvenen, birlikte türkü söyleyip birlikte ağlayabilen her yurttaş, “Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu yurttaşıyım” diyebildiğinde, inanç ve köken farklılıklarımız birlikte çoğaltacağımız varsıllığımız olur!" (Açış konuşmasının tümü için tıklayınız.)

      Dil Bayramını birlikte düzenlediğimiz Çankaya Belediyesinin Başkanını, Çankayalılar adına konuşmak, bayramımızı açmak üzere şu sözlerle sahneye çağırdık: "Yayılmacıların saldırılarından, baskısından kurtulup bağımsızlığını kazanan, Lozan’da onuruna sahip çıkan ulusun bu onurlu yürüyüşü, 29 Ekim 1923’te ivme kazandı. Laik cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacak devrimler birbirini izlemeye başladı. Devrimlerin ışığı Çankaya'dan bütün ülkeye yayılıyordu. Çankaya bizim için aydınlanmanın simgesidir. Ne yaşarsak yaşayalım, Çankaya hâlâ Atatürk'ün evidir!"

      Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık açış konuşmasında, Dil Derneği'nin ilk üyelerinden biri olmanın övüncünü taşıdığın dile getirerek, insanımızın çağını algılayabilmek için birden çok dili bilmesinin bir zorunluluk olduğunu, bununla birlikte her konuşmasında Türkçenin sıcaklığını, yetkinliğini bir kez daha duyumsadığını söylüyordu

DİL DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

      Açış konuşmalarının ardından Türkçemizin ustalarını saygıyla andığımız ödül törenlerine geçildi. 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz, 95 yaşında aramızdan ayrıldığında arkasında Kurtuluş Savaşının Antep direnişinden, Türkçe için direnişe dek uzanan devrimci düşüncelerini bırakan Ömer Asım Aksoy'u,  Aksoy Ailesi ile Dil Derneği'nin birlikte düzenlediği Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü töreninde saygıyla andık. 2010'da roman dalında düzenlenen ödüle Şeytan Minareleri adlı yapıtıyla Hidayet Karakuş değer görüldü. (Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)
      26 Eylül 2003'te yitirdiğimiz, Türk tiyatrosunun usta oyuncusu, yönetmeni Kerim Afşar'ı ise belleklerimizden silinmeyen sesinden dinlediğimiz Ceyhun Atuf Kansu'nun "Aydın Gurbeti" adlı şiiriyle özlemle, saygıyla andık. Afşar'ın eşi Leyla Afşar ile Dil Derneği, gücünü sanatın aydınlığından alan bir devrimciyi, onun güçlü sesini genç kuşaklara unutturmamak için Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü'nü oluşturdu. Bu yılki ödülü, Onları Eve Getir adlı oyunuyla Funda Özşener kazandı.
(Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)

GÖNÜL BORCUMUZ: ONUR ÖDÜLLERİMİZ

       Aydınlanma savaşımcıları ülkemize ve ortak dilimiz Türkçeye emek vermeyi sürdürüyorlar. Biz de ellerini tutarken, gözlerinin içine bakabilirken, seslerini sesimizle çoğaltırken onlara gönül borcumuzu sunmak istiyoruz. Onur ödüllerimizi, törenimize katılan konuklarımızın ellerinden sunduk düşün, bilim, sanat, eğitim, yazın alanında ter döken aydınlanmacılarımıza. 


                     Ülkü Günay, Kemal Anadol
 

  
        Turhan Günay, Ömer Faruk Eminağaoğlu

       Onur ödülleri törenimize başlarken Balım Kız, Dalım Oğul'a seslenen ölümsüz ozan Ceyhun Atuf Kansu'ya kulak verdik:
      “Balım kız, dalım oğul, varalım gidelim 13. yüzyılın Anadolusunu dolanalım; neler gördük, neler bildik söyleyelim. (...) Yurt dediğin bile bile sevilir. Biz bugüne o günlerden geldik, yarınlara bugünlerden gideceğiz. (...) Ulusun güzel tarihi bir halk tekeridir ki dünkü yolun izi var, yarına döner yüzü var. Türkler Anadolu’ya törelerinin kilimiyle, dillerinin heybesini de getirdiler. Türkçenin ala nakış heybesiydi bu. Selçuklu sarayı, bu heybeyi unutup Acem seccadesini yüklendi. Devlet ile halkın dil bağı, gönül bağı koptu.”


                     Işık Kansu, Necdet Adabağ

 
                      Bülent Tanık, Prof. Dr. Cahit Kavcar

       Onur ödülleri sunduğumuz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay'ın anmalığını Ankara Milletvekili Kemal Anadol; Cumhuriyet Kitap Ekinin editörü Turhan Günay'ın anmalığını  YARSAV'ın önceki dönem başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu; Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu'nun anmalığını Dil Derneği Astbaşkanı Necdet Adabağ; yapıtları, düşünceleriyle öğretmenlerimizi aydınlatan Prof. Dr. Cahit Kavcar'ın anmalığını ise Bülent Tanık verdiler.


Bülent Tanık, Prof. Dr. Aydın Köksal

       Onur ödülü sunduğumuz değerli aydınlanmacılarımız Hayrettin Karaca ile Prof. Dr. Doğan Kuban ne yazık ki törenimize katılamadılar; ama biz onları bizleri ışıtan sözleriyle, öğretileriyle andık. Bilişim terimlerinin öncüsü, derneğimizin kurucularından Prof Dr. Aydın Köksal ödülünü Bülent Tanık'ın elinden aldı. 


               Muharrem İnce, Ahmet Miskioğlu


                       Ülkü Günay, Güray Öz

       Türk Dili dergisini çıkararak Türkçenin savaşımını sürdüren Ahmet Miskioğlu'nun onur ödülünü Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Cumhuriyet gazetesi yazarı Güray Öz'ün ödülünü ise bayramımızın katılımcı kuruluşu ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay sundular. 

 
   Prof. Dr. Süleyman Ç. Özoğlu, Necdet Adabağ
          
   Prof. Dr. Orhan Öztürk, Ö. Faruk Eminağaoğlu

       Yaşamını çocuklara, gençlere adayan Prof. Dr. Süleyman Çetin Özoğlu onur ödülünü Necdet Adabağ'ın elinden alırken, tıp terimlerinin Türkçeleşmesi için yılmadan uğraş veren Prof. Dr. Orhan Öztürk'ün ödülünü Ömer Faruk Eminağaoğlu kendisine sundu.

 
         Kemal Anadol, Metin Uca

         Bülent Tanık, Dilek Göğüş Ülgüray

       Derneğimizi yalnız bırakmayan, Atatürkçü dik duruşuyla sevgimizi kazanan Metin Uca onur ödülünü Kemal Anadol'dan,  Beşir Göğüş Öğretmenimizin bizlere armağanı Cumhuriyet Kızı Dilek Göğüş Ülgüray ise Bülent Tanık'tan aldılar.


               Şemsettin Ünlü, Utku Çakırözer
 
                Cahit Kavcar, M. Kemal Yılmaz

       Pırıl pırıl Türkçesiyle, romanlarıyla içimizi ısıtan Yazar Şemsettin Ünlü'nün onur ödülünü katılımcı kuruluşumuz Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi Utku Çakırözer sundu. Onur ödülü törenimizin son konuğu, doğruların sözcüsü, eski milletvekili Mustafa Kemal Yılmaz anmalığını öğrencisi Cahit Kavcar'dan alırken duygulu anlar yaşandı.


          Tolga Çandar

       Onur ödülü sunduğumuz değerli ustalarımızın her biri yaptıkları konuşmalarla ufuklarımızı açarken biz de kendilerine alkışlarımızla teşekkür ediyorduk.

       Törenimizin son bölümünü ise Tolga Çandar'ın neşeli anıları, coşkulu türküleri renklendirdi.  

       78. Dil Bayramını birlikte düzenlediğimiz Çankaya Belediyesi'ne, törenimizin katılımcı kurumları Cumhuriyet gazetesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Türk Hukuk Kurumu'na içtenlikle teşekkür ederiz.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter