AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
Bursa'da 80. Dil Bayramı (26 Eylül 2012)

     Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 26 Eylül 1932’de toplanan 1. Türk Dil Kurultayının 80. yıldönümü, Bursa’da Nilüfer Belediyesi ile Dil Derneği'nin birlikte düzenlediği, Nilüfer Belediyesinin kütüphanelerinde 26 Eylül 2012'de gerçekleştirilen Dil Bayramında öğrencilerle kutlandı.
     Dil Derneği Bursa Temsilcisi Dilbilimci-Yazar Hakan Akdoğan Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, Nilüfer Üçevler Kütüphanesi ve Nilüfer Çocuk Kütüphanesindeki etkinliklerde yaptığı
"Dil + Düşünme = Düşünce" başlıklı sunumuyla yaklaşık 400 öğrenciyle buluştu.

     Akdoğan konuşmasında, dünyada birçok dilin artık kullanılmaması ya da başka dillerin tutsaklığı altına girmesinden ötürü öldüğünü belirterek “Türkçe ölüm tehlikesiyle karşı karşıya değildir; ancak felç olabilir" dedi. Öğrencilere, 26 Eylül 1932’de yapılan ilk Türk Dil Kurultayından söz edilerek Dil Bayramının Türkçenin korunmasında genç kuşağa düşen sorumlulukları anımsattığı vurgulandı.
     Öğrencilerden, yabancı dillerden dilimize geçerek yerleşen sözcükler yerine Türkçe karşılıklarını kullanmalarını, çevrelerine de bu duyarlılıklarını yansıtmalarını isteyen Hakan Akdoğan, dille düşünce arasındaki ilişkinin önemini aktararak kullanılan dilin aynı zamanda bir ulusun tarihini, ekinini, kısacası benliğini içerdiğini belirtti. Öğrencilerin kitle iletişim araçlarında ve bilgisunar kullanımında sorumlu davranmasıyla çok şey değiştirebileceklerini, bu konularda baskı uygulayabileceklerini yöntemleriyle anlattı.
     Dil Derneği’nin amaç ve çalışmalarından söz edilen Dil Bayramı etkinliklerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle Ahmet Uyar Ortaokulu, Karamehmet Ortaokulu, Cavit Çağlar Ortaokulu, Fethiye Ortaokulu, Şehit Faik Ortaokulu ve Demirci Ortaokulundan öğrenciler katıldı.

BURSA BAHÇEŞEHİR KOLEJİ'NDE DİL BAYRAMI

     Dil Bayramı, 26 Eylül 2012'de temsilcimiz Hakan Akdoğan'ın katılımıyla Bursa Bahçeşehir Kolejinde de coşkuyla kutlandı. Öğrenciler, temsilcimizi kendi elleriyle yaptıkları 80.Dil Bayramını kutlayan resimler ve çeşitli çalışmalarla karşıladı. Okulun girişinde tavandan asılı döner kartlarda halkın kullanmaya alıştığı, Türkçe karşılığı olan yabancı sözcükler doğrularıyla birlikte dikkat çekici biçimde yer alıyordu.

     Hakan Akdoğan'ın öğrencilere Dil Devriminin önemini aktardığı sunusunun ardından öğrenciler hep birlikte yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar türettiler ve Dil Bayramına ilişkin görüşlerini dile getirdiler.


 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter