Çağdaş Türk Dili - Ağustos 2014

Günay Güner

Sevgili Dostlar,

30 Ağustos Zafer Bayramınız, görkemli utkunuz kutlu olsun!

30 Ağustos 1922 yayılmacı güçlere karşı yalnızca Türk ulusunun değil, tüm insanlığın, eşsiz devrimci Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığı büyük utkunun günüdür.

30 Ağustos özgürlük, bağımsızlık, onur demektir. Türk ulusu da insanlık da bu değerlere olan bağlılığını yitirmeyecektir. Sözkonusu değerler insan olmanın vazgeçilmez koşuludur.

Dil Derneği’nin kurucu üyesi, Dilci, Eğitimci Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçenin eğitim ve öğretimine verdiği emek unutulmaz. 17 Ağustos 1999’da Marmara Bölgemizi yerle bir eden depremde Yalova’da idi, yazları dinlenmeye gittiği Yalova’daki evinde de Türkçe için çalışmalarını aralıksız sürdürüyordu. Bu depremde eşi Cemile Göğüş ve kızı Sezen Göğüş ile birlikte yaşamını yitirdi.

Geride kalan evlatları Dilek Göğüş Ülgüray-Metin Ülgüray ve torunları Deniz ile Defne, onun düşüncelerini, Türkçenin eğitimine verdiği emeği unutturmamak amacıyla, Beşir Göğüş’ün kurucusu olduğu Dil Derneği ile birlikte bir ödül düzenlediler.

Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü Türk yazınına büyük katkı sağlıyor. Ayrıca Dil Derneği olarak Beşir Göğüş’ün kitaplarını yayımlamaktan, okura ulaştırmaktan da onur duyuyoruz.

Ağustosta yitirdiğimiz Abdülkadir Bulut, Can Yücel, Macit Gökberk, Tevfik Fikret, Ömer Faruk Toprak, Turgut Uyar, Abdulbaki Gölpınarlı’yı saygıyla anıyoruz.

Türkiye’de yeni sahnelere büyük gereksinim varken, Akün ile Şinasi sahnelerinin satılmaya çalışılması hangi gerekçeyle açıklanabilir?

TC Kültür Bakanlığı yetkilisi, TÜSAK tasarısının rafa kaldırılmadığını, TBMM açıldığında genel kurula geleceğini muştu verircesine açıklıyor! Bir kez daha duyuruyoruz: Ülkemizde sanat olanaklarını ortadan kaldıracak bu tasarı yasalaşamaz, halkı sanatsız bırakacak bu anlayış benimsenemez!

Okumakta olduğunuz ağustos sayımızda “Türler Odağında Yazınımızda Türkçenin Durumu” başlığını işledik. Güzel yazılarıyla katkılarını esirgemeyen yetkin yazarlarımıza gönül borcumuzu sunuyoruz. Sağ olsunlar.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.