Çağdaş Türk Dili - Aralık 2015

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Yeni yılınız kutlu olsun! Nice yıllara esenlikle ulaşmanızı dileriz.

27 Aralık 1919 Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarihtir.

Ankara 13 Ekim 1923’te ise cumhuriyetin açıklanmasının hemen öncesinde Türkiye’nin başkenti oldu.

Her iki tarih de Türk ulusu için şenlik günüdür. Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişi rastlantı değildir; her tasarısında olduğu gibi bilinçle verilmiş bir karardır. Devrimin aşamalarından biridir. Tarihinde emekçilerce, ahi örgütünce yönetildiği dönemleri yaşamış, saraya bundan böyle orayı tanımadıklarını bildiren telgraf çekerek padişaha başkaldırmış yiğit insanların yurdudur Ankara. Bu kutlu günün yıldönümünde de Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, özlemle anıyoruz. Ulusumuzun bu anlamlı şenlik günü kutlu olsun!

Bu yılın 10 Kasımında da ulusumuz Anıtkabir’e akın etti. Atatürk’e saygısını, sevgisini derin duygular içinde sundu. Anlamak istemeyenler anlasınlar; Türk ulusu özgürlük, bağımsızlık tutkusunu yitirmeyecektir. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk sevgisi de sonsuza değin yaşayacaktır.

Türk ve dünya şiirinin usta ozanlarından Gülten Akın’ı yitirmemizin acısı içindeyiz. Işıklar içinde yatsın. Gülten Akın’ı Işık Kansu’nun Akın’la yaptığı 3 Ağustos 1992 tarihli söyleşiyle anıyoruz.

Eleştirmen-Yazar Üstün Akmen’i yitirmekten de büyük üzüntü duyduk. Oyun sanatımızın en yetkin eleştirmenlerindendi. Son dönemde Sanattan Yansımalar bilgisunar dergisinde de yazıyordu. Işıklar içinde yatsın.

Namık Kemal, Rüştü Onur, Adnan Veli Kanık, Reşat Nuri Güntekin, Cavit Orhan Tütengil, Abidin Dino, Oğuz Atay, Behçet Necatigil, Sunullah Arısoy, Niyazi Berkes ile Gürhan Uçkan’ı saygıyla anıyoruz. Cavit Orhan Tütengil Öğretmenin faşist kıyımcılarca aramızdan koparıldığını unutmayacağız…

Bir genel seçimi, seçime pek de benzemeyen seçimi daha geride bıraktık. Sn. A. Celal Binzet’in ilginç yazısı konuya tarih bağlamında bir yaklaşım sunuyor. Bir eklemede bulunacak olursak belirtmeliyiz ki “aydınlanma” bilimdir ve uzun erimde bilime karşı durabilecek güç yoktur.

Bilge Ozan Ceyhun Atuf Kansu Kurtuluş Savaşımızın ilk günlerinde, 7 Aralık 1919’da doğdu. Kansu’yu Sn. Yücel Çağlar’ın güzel yazısıyla, özellikle şiirinin doğa tutkunu yanıyla anıyoruz. Bu yazıda da görüleceği gibi Ceyhun Atuf Kansu aynı zamanda düşünür kimliği de olan bir yazarımızdır.

Türkçenin sözcük sayısı üzerine dayanaksız savlardan geçilmez; Sn. Ömer Demircan’ın yazısı özenle okunmalı.

Şimdilik bitirirken, İçinde İslam sözcüğünün i’si geçiyor diye, kıyım örgütünün kısaltılmış adı olarak IŞİD yerine, Arapçasının Latince baş harflerinden oluşan kısaltmayı, yalan yanlış kullanmak, IŞİD kısaltmasını neredeyse yasaklamak nasıl bir çabadır. Bu da buyurganların son “inkişaf”ları olsa gerek! Bir de Türkçeyi “keşfetseler” çok iyi olurdu.

“Turkey” sözcüğünün kullanımına da bir son verilmelidir. Bu ne İngilizce sevdasıdır. Ülkemizin adı Türkiye’dir; tüm insanlık böyle yazmalı ve seslendirmelidir.

İkinci Paris Kıyımında 130’un üzerinde insan öldürüldü. Çok büyük bir acı. Işıklar içinde yatsınlar.

Batı her zaman kendisi için en uygar yaşam biçimini ister ve düzenlerken, karıştığı, sömürdüğü için gelişememiş ülkelerde bağnaz, gerici yönetimleri tasarladı, destekledi. Örneğin daha düne değin Avrupa Birliği ilerleme raporlarında Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarını kaldırmamızı istiyorlardı. Batı biraz da bu siyasasının bedelini ödüyor. Ne yazık ki olan batılısıyla, doğulusuyla sıradan insanlara oluyor.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.