Çağdaş Türk Dili - Mayıs 2016

Günay Güner

Sayın Dilseverler,

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun!

Bilge Önder Mustafa Kemal Atatürk, onun devriminin eylem günü 19 Mayıs, Denizler, Halit Çelenk, 27 Mayıs, 1 Mayıs, Ali Suavi, Nurullah Ataç…bir mayıs ayında daha nasıl da anlamlı birliktelik içindeler. Mustafa Kemal Atatürk’ü, Deniz Gezmiş’i, Yusuf Aslan’ı, Hüseyin İnan’ı, Halit Çelenk’i, Ali Suavi’yi saygıyla anıyoruz.

Dil Devriminin öncü sözcüsü Nurullah Ataç’ı saygıyla anıyoruz. Ataç’ın düşünceleri, eylemleri zaman içinde, bilimsel olarak doğrulanmıştır; günümüz dil bilincimizi de aydınlatıyor.

Doğumunun 100. yılında, Usta Ozan Behçet Necatigil’i, dostu Yazar-Ozan Yüksel Pazarkaya’nın yazısıyla; yine kısa zaman önce yitirdiğimiz Prof. Dr. Bedia Akarsu’yu ise “Bedia Akarsu-Felsefe, Eğitim ve Toplum Üzerine” adlı söyleşi yapıtını da yazan Mukadder Özgeç’in belgesel değer taşıyan söyleşisiyle; Haldun Taner’i Daver Darende’nin yazısıyla; Ozan Mehmet Aydın’ı Aydın Karasüleymanoğlu’nun yazısıyla saygıyla anıyoruz. Yazarlarımıza gönül borcumuzu sunarız.

Sait Faik Abasıyanık ile Memduh Şevket Esendal’ı saygıyla anıyoruz. Türkçenin öyküdeki gücünü kanıtlayan ustalar olarak kalıcılaştılar.

1 Mayıs İşçi, Emekçi Bayramınız kutlu olsun! Ulus devletimiz kuruldu, emekçi sınıfın kazanımları arttı, gelişti; kimlik siyasası ile ulus devletimiz alabildiğine aşındırıldı, emekçi sınıf güvencesiz, sendikasız, gelirsiz, geleceksiz… Neredeyse kölelik koşullarında. Bu gerçekliğin bir anlamı yok mu, özellikle sendikalara bir iletisi yok mu?

Ozan Ahmet Ada’yı, Ozan Mehmet Aydın’ı, Gazeteci Serpil Bildirici’yi yitirmenin acısı içindeyiz. Işıklar içinde olsunlar.

Bu sayımıza da büyük emekleri geçen yazarlarımıza, okurlarımıza gönül borcumuzu sunarız.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.