Çağdaş Türk Dili - Nisan 2016

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun! Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk büyük devrimini aşama aşama uygulamalarıyla başarmıştır ki en değerli eylemlerinden biri 23 Nisan 1920'de yaklaşık 600 yıllık eşitsizlik, tutsaklık, savaş saltanatının yıkılması ve ulusal özgürlüğün kutlu simgesi Kamutay'ın (ilk TBMM'nin) açılmasıdır. Kimileri büyük aymazlıkla “külliye” demeye başlasalar da onyıllardır sürdürülen aşınmayı ivmelendirseler de Kamutay Türk Devriminin yapıtıdır; Osmanlının buyruk altındaki “meclis”ine benzemez! Aymazlar boşuna çabalamasınlar.

Bir toplum için en güçlü ölçüt, çocuklarının ve kadınlarının koşullarıdır. Mustafa Kemal Atatürk, en önemli yapıt Kamutay'ın kurulmasını çocuklarımıza bayramlaştırmış, armağan etmiş, Çocuk Esirgeme Kurumunu kurmuştur; “kimsesizlerin kimsesi” olmuştur. Kadınlarımıza batı ülkelerinden de önce seçme - seçilme hakkını kazandırmış; zeki köy muhtarı Satı Kadınları (Satı Çırpan) saylav yapmıştır. Devrimcilik de toplumculuk da budur; gerisi boş sözdür.

Dil Derneğimiz 22 Nisan 1987'de kuruldu. Dil Derneği yirmi dokuz yaşında!

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel'i ve Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyelerini, emekçilerini, tüm dilseverleri yürekten kutlarız. Nice yıllara!

Dil Derneği, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu'nun 12 Eylül 1980 darbecilerince Mustafa Kemal Atatürk'ün “vasiyet”i yok sayılarak kapatılmasının ardından, Türkçeyi korumak, geliştirmek, Dil Devrimi kazanımlarını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yürekli, kararlı, darbe baskılarını hiçe sayan, gözünü budaktan sakınmayan aydınlarca kuruldu. Kurucu aydınlar, yakınlarda yitirdiğimiz Prof. Dr. Şerafettin Turan başta olmak üzere tüm emek verenleri saygıyla, sevgiyle anıyoruz, yürekten selamlıyoruz. Sn. Turan ne demişti: “Kurumu biz teslim etmiyoruz, siz zorla alıyorsunuz!” Ne ilginçtir ki Dil Derneği sözde demokrasiye geçildiği söylenen 1987 yılında “kurulması yasak derneklerden” sayıldı. Dernek yöneticileri, aydınlar zorlu tüze savaşımları verdiler.

Mustafa Kemal Atatürk'ün “vasiyeti”nin çiğnendiği gerçeğiyle sürekli yüz yüzeyiz. Bu gerçek Türkiye'nin en büyük, yakıcı ayıplarındandır. Bu tüzesizlik ve her boydan sorumluları, önünde sonunda sorgulanacaktır.

17 Nisanlar eğitim tansığımız Köy Enstitülerinin yıldönümü, bir bayram. Kutlu olsun! O, etkileri günümüzde de süren güzelim okulların kapatılmasıyla Atatürk'ün TDK'sinin kapatılması ne değin benziyor değil mi? Köy Enstitülerini kapatarak Türkiye'nin geleceğini karartanları da çok iyi tanıyoruz.

Bu ayda yitirdiğimiz Sabahattin Ali, Ümit Kaftancıoğlu, Orhan Murat Arıburnu, Oktay Rifat, Sabahattin Kudret Aksal, Şevket Süreyya Aydemir yapıtlarıyla her an aramızdalar. Ekinimizi varsıllaştırmayı sürdürüyorlar. Bir nisan ayında daha onları saygıyla anıyoruz.

Şimdilik bitirirken yazarlarımızdan bir dileğimizi de iletmeliyim: Yazılar çok uzun. Lütfen en çok üç sayfa ve konusunun dille, Türkçeyle ilgili olmasına özen gösterelim.

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.

(Çağdaş Türk Dili yayıma hazırlanırken Kızılay Kıyımı acı haberini aldık. Gerçekten dilimiz tutuluyor… Yine gencecik insanlarımız paramparça oldular. Evlere ateş düştü. Kınamak yetersiz. Ulusumuzun başı sağ olsun).

Haziran 2018 - 364. Sayı