Çağdaş Türk Dili - Ocak 2016

Günay Güner

Sevgili Dilseverler,

Yeni yılınız kutlu olsun!

Usta Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'yu öldürülüşünün yıldönümünde saygıyla, özlemle anıyoruz. Her yıl ocak ayında düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri çok değerli çalışmalar. Uğur Mumcu'nun, yapıtlarında belgeleriyle, kanıtlarıyla açıkladığı, çözümlediği gerçekler günümüzün yaşamsal sorunları durumundadır. Bir zamanlar Mumcu’nun yazdığı planlar, tuzaklar için, o günlerde de kanıtlarını ortaya koymasına karşın bozul bir dille ne denirdi: “Komplo teorisi.” Gerçek miymiş değil miymiş günümüzde açıkça anlaşılıyor.

Aynı zamanda şu gerçek de iyice anlaşılmalıdır ki Uğur Mumcu, küreselci, kimlikçi, ikinci cumhuriyetçi siyasal yaklaşımlara karşıydı; Türk Devriminin, Türk aydınlanmasının ödünsüz sözcüsüydü. “Kalpaksız Kuvayı Milliyeci” diye anılması boşuna değildir. Kitaplarından oluşan birikim tam anlamıyla bir Türk Devrimi çözümlemesidir. Hem de olacakları da belirten, açıklayan bir çözümleme. Öylesine etkiliydi ki bu nedenle, Atatürk Devriminin düşünürü olması nedeniyle hedef seçildi, öldürüldü. Bu gerçeği hâlâ anlamamakta direnenlerin çıkması çok acı; Uğur Mumcu’nun büyük anı- sına saygısızlık.

Bu saygısızların en iyi yaptıkları iş kavramların, sözcüklerin, giderek yitirdiklerimizin bıraktıkları kalıtın içini boşaltmak, tersine dönüştürmeye çalışmak.

Yine bir ocak günü, bombalı kıyım sonucunda ölen Onat Kutlar da öyküleriyle yazınımıza benzersiz katkı sağlamıştır. Kutlar'ı da saygı ve özlemle anıyoruz.

Usta Ozan Nâzım Hikmet’i doğum yıldönümünde o görkemli şiirini, yurtsever, içtenlikli kişiliğini düşünerek büyük saygıyla anıyoruz. Türk şiirinin, Türkçenin evrensel ozanıdır Nâzım Hikmet. Türkçeye sevdalıdır.

Cemal Süreya da Türkçemizin yetkin ozanlarındandır. Şiirleri her zaman aydınların, yazınseverlerin dilindedir. Cemal Süreya'yı da saygıyla, özlemle anıyoruz.

Sevgi Özel’in anılarını, tanıklıklarını bulacaksınız Çağdaş Türk Dili’nde. İlginizi çekecek… O yılların içtenliğini, bilgi sevgisini özlediğinizi duyumsayacaksınız.

Rusya Federasyonu’yla gergin, deyim yerindeyse bıçak sırtı günler yaşıyoruz. Barış dilini yükseltmenin zamanıdır!

Esenlik dileklerimizle.

Saygılarımızla.

(Değini: Isaac Asimov’un “Ölümsüz Ozan” başlıklı öyküsünün çevirisine, gözden geçirerek katkısını esirgemeyen Çevirmen Özgü Aydın’a gönül borcumu sunarım. GG).